Sankarin viittaa tarjolla

Suunnistuksen MM-kisat Ranskassa lähestyvät kovaa vauhtia ja mielenkiinto MM-mitalien ympärillä nousee kohisemalla. MM-maisemissa pidetyt eri maiden katsastukset ja viime vuoden maailmancupin osakilpailut kertovat omaa kieltään maastojen haastavuudesta. Tämä antaa oman lisämausteensa MM-spekuloinnille: odotettavissa on ehkä jopa moneen vuoteen mielenkiintoisimmat MM-kisat – mielenkiintoisimmat nimenomaan sillä mittarilla, että lähes tulkoon, mitä tahansa voi olla tulossa.

Moni odottaa MM-Ranskasta poikkeuksellisen vahvaa kotikenttäetua seitsenkertaiselle maailmanmestarille, Ranskan Thierry Gueorgioulle, joka on listannut tulevat MM-kisat uransa tärkeimmiksi. Ranskalaisen tavoitteena on ottaa kotikisoista kolme kultamitalia: pitkältä matkalta, keskimatkalta ja viestistä.

Keskimatkaltahan hänellä niitä jo on pitkä rivi, mutta pitkän matkan ja etenkin viestin MM-kulta on kohtalokkaasti kiertänyt maailman parhaaksi suunnistajaksikin tituleeratun ranskalaisen: peräti kolmessa edellisessä MM-viestissä Ranska on ankkuriosuudella ollut tiukasti kiinni voitossa, mutta Tsekissä 2008 kohtalo sekoitti pakan ampiaisen muodossa, Unkarissa 2009 Gueorgiou oli auttamassa loukkaantunutta Ruotsin ankkuria ja Norjassa 2010 muutama rasti ennen maalia ranskalainen huomasi paalupaikalla jättäneensä yhden rastin väliin. On mielenkiintoista nähdä, vieläkö Gueorgiou saa luottoa ankkuriosuudelle.

Myös pitkän matkan MM-kulta on ollut ranskalaisen tavoitelistalla korkealla. Nyt siihen on mahdollisuus vuosien varrella tutuksi tulleessa maastotyypissä, jossa hän on kyykyttänyt muita maailman huippuja minuuttitolkulla. Jatkuuko sama tahti myös MM-areenalla, vai löytyykö muilta uskoa ja itseluottamusta ranskalaisen kukistamiseen kotimaaperällään? Pienipiirteisessä maastossa jos missä tarvitaan Gueorgioun nopeaa oivallusta kartan yleistämisessä, vaikka esimerkiksi pitkän matkan finaalikarttaa on jo yleistetty uudelleen piirtämällä IOF:n valvojien käskystä. Kaikkiaan on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon henkistä etumatkaa Gueorgiou saa muilta kotikenttäetunsa ja aiempien kisojen ylivoimaisuutensa takia.

Toki mestarikandidaatteja Ranskan maaperälle löytyy muualtakin. Sveitsin miesjoukkue on suorastaan käsittämättömän kova: nuorta tämän kauden tulokasta lukuun ottamatta kaikilla Sveitsin miehillä on tilillään MM-mitaleita aiemmilta vuosilta. Joukkueen kovuutta osoittaa se, että kahden viime MM-sprintin hopeamitalisti Fabian Hertner joutuu tyytymään vain viestipaikkaan.

Etenkin sprintistä voi etukäteen odottaa sveitsiläismiesten marssia, sen verran hyvin viime kausien arvokisasprintit Sveitsin miehiltä ovat sujuneet ja Ranskassakin MM-sprintti on hyvin tyypillinen keskieurooppalainen kaupunkisprintti.

Norjan miehet näyttivät vuosi sitten kotiareenalla, miten MM-menestykseen pääsee päämäärätietoisella asenteella. Yksi MM-Ranskan mielenkiintoisista kysymyksistä onkin, millä tasolla Norjan Carl Waaler Kaas ja Olav Lundanes puolustavat mestaruuksiaan. Keskimatkan vuosi sitten voittanut Carl Waaler Kaas kärsi kevään ajan käden murtumista, mutta ehti kuitenkin kuntoutua joukkueeseen.

Suomalaisittain mielenkiintoisia nimiä ovat kokeneet Pasi Ikonen, Tero Föhr ja Jarkko Huovila. Kolmikko on satsannut paljon ennakkovalmistautumiseen ja etenkin Ikosen tahti tällä kaudella on ollut sellaista, että jälleen voidaan odotella menestystä. Suomen joukkueen kokeneen kaartin rinnalla on useasta viime vuodesta poiketen MM-ensikertalaisia peräti neljä: Olli-Pekka Koistinen ja Jonne Lehto miehissä sekä Saila Kinni ja Venla Niemi naisissa.

Etukäteisarvioissa Sveitsin miesten tavoin Ruotsin naisjoukkue on paperilla kova. Kaikilla kuudella on MM-mitaleita aiemmilta vuosilta, ja nuori superlupaus Tove Alexandersson joutui tyytymään varapaikkaan joukkueessa. Ruotsin miesten joukkue puolestaan on varsin kokematon arvokisatasolla – samaa voidaan sanoa Sveitsin naisjoukkueesta, joka kalpenee melkoisesti Simone Nigglin ollessa äitiyslomalla.

Naisten kärki on muutenkin joutunut tälle MM-kaudelle antamaan melkoisesti tasoitusta. Norjan viime vuosien ykkösnaisista pois on Anne Margrethe Hausken, joka hänkin on äitiyslomalla. Norjan Marianne Andersen aloitti kilpailukautensa vasta kesäkuun lopulla jalkavaivojen jälkeen, joten hänen MM-kuntonsa on melkoinen arvoitus. Sairastelut pilasivat myös keskimatkan mestaruutta puolustavan Minna Kaupin alkukesän. Menivätkö samalla MM-unelmat, se nähdään runsaan viikon kuluessa.

Etenkin naisten matkoilla on siis sankarin viittaa tarjolla uusille mitalisteille ja jopa mestareille. Tilaa on kärjessä, kuten Kauppi asian MM-joukkueemme lähtöinfossa ilmaisi. Tarjokkaita on toki kovia ja paljon. Suomalaisista Anni-Maija Fincken ja Merja Rantasen meno on ollut tänä kesänä vauhdikasta – menossa on ollut selvästi mitaliaineksia. Tanskalla on nuori tulevaisuuden joukkue etenkin naisissa: menestystä juutit odottavat naisissa lähinnä Maja Almilta ja Signe Söesiltä. Vastikään nuorten MM-tilastojen kärkeen täyspotilla siirtyneen Ida Bobachin mitalivuodet ovat vielä edessäpäin, mutta tulollaan kuitenkin.

Näihin ja moniin muihin mielenkiinnon nostattajiin odotellaan vastauksia seuraavan viikon aikana. MM-kuulumisiin!

Muiden maiden MM-joukkueita

Sveitsi:
Miehet: Fabian Hertner (viesti), Daniel Hubmann (sprintti, pitkä, viesti), Matthias Kyburz (sprintti), Marc Lauenstein (pitkä), Matthias Merz (keskimatka, viesti), Matthias Müller (sprintti, keskimatka), Baptiste Rollier (pitkä, keskimatka).
Naiset: Bettina Aebi (pitkä), Ines Brodmann (sprintti, keskimatka), Rahel Friederich (sprintti, pitkä), Sara Lüscher (pitkä), Brigitte Mühlemann (keskimatka), Judith Wyder (sprintti, keskimatka).

Norja:
Naiset: Marianne Andersen (keskimatka), Heidi Østlid Bagstevold (pitkä, keskimatka), Elise Egseth (sprintti), Mari Fasting (pitkä, keskimatka), Silje Ekroll Jahren (sprintti), Betty Ann Bjerkreim Nilsen (sprintti), Tone Wigemyr (pitkä).
Miehet:
Vetle Ruud Bråten (sprintti), Carl Waaler Kaas (keskimatka), Olav Lundanes (pitkä, keskimatka), Anders Nordberg (pitkä), Gaute Hallan Steiwer (sprintti), Audun Weltzien (pitkä), Øystein Kvaal Østerbø (sprintti).

Tanska:
Miehet: Tue Lassen (keskimatka, pitkä, viesti), Christian Christensen (pitkä), Claus Bloch (sprintti), Rasmus Thrane Hansen (sprintti, pitkä, viesti), Sören Schwartz (keskimatka), Sören Bobach (sprintti, keskimatka, viesti).
Naiset: Signe Söes (pitkä, keskimatka, viesti), Signe Klinting (pitkä), Maja Alm (sprintti, keskimatka, viesti), Ida Bobasch (sprintti, keskimatka, viesti), Emma Klingenberg (sprintti, pitkä).

Ruotsi:
Miehet: David Andersson (pitkä), Olle Boström (keskimatka, pitkä), Anders Holmberg (sprintti, pitkä), William Lind (sprintti), Jerker Lysell (sprintti), Johan Runesson (keskimatka), Peter Öberg (keskimatka).
Naiset: Annika Billstam (keskimatka, pitkä), Emma Claesson (pitkä), Lena Eliasson (sprintti, keskimatka), Linnea Gustafsson (sprintti), Helena Jansson (sprintti, keskimatka, pitkä).

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail