Föhr hakee toistojen kautta tuntumaa

Tero Föhr on tehnyt Ranskan MM-kisojen tyyppimaastoissa yli 50 suunnistusharjoitusta. Mies viettänyt Ranskassa lukemattomia leiripäiviä saadakseen korkean paikan hyötyjen lisäksi toistojen kautta tuntumaa MM-maastojen haasteisiin.

Monen mielestä Ranskan maastojen tarjoamat MM-haasteet ovat poikkeuksellisen vaativia.

– Siellä kaikki suunnistuksen osa-alueet ovat vaativia: metsä on tiheää ja vaikeaa juosta kivikkoisen maastopohjan takia. Siellä ei voi juosta rennosti, vaan energiaa pitää suunnata etenemiseen – ja se on kaikki pois suunnistuksesta. Lisäksi maastossa on paljon tavaraa. Maastoista pitää saada mahdollisimman paljon toistoja, sillä kun on kerran käynyt siellä, hahmottaa maaston ja kartan paremmin, Föhr kuvaa tulevia MM-haasteita.

Maaston vaativuus merkitsee myös sitä, että virheet ovat suuria – ja niitä tekevät kaikki.

– Jos kontakti karttaa häviää, virhe voi olla 5-10 minuuttia. Kärkipää tekee myös virheitä, Föhr tietää.

Föhr osallistuu Ranskassa sekä pitkälle matkalle että keskimatkalle. Molemmat ovat ennakko-odotusten suhteen mieluisia matkoja. Keskimatkan mieluisuutta lisää vuodelta 2007 oleva MM-hopea.

– Jos valmentajalta kysytään, pitkä matka sopii minulle paremmin, nauraa Föhr, joka odottaa pitkältä matkalta vauhdikasta kisaa.

MM-pitkän matkan ympärillä on kohistu kartan mittakaavasta, joka urheilijoiden vaatimuksesta huolimatta pysyy 1:15 000:ssa. Föhr itse suunnistaisi mieluummin 1:10 000-mittakaavalla pitkänkin matkan pienipiirteisessä maastossa.

– Suunnistus ei saisi olla näkemiskilpailu, muistuttaa Föhr, joka on käyttänyt luuppia apuvälineenä jo useita vuosia.

Ennakkotiedot pitkän matkan finaalimaastosta lupailevat 7 minuutin kilometrivauhtia. Se on kovempaa kuin mihin harjoitusmaastoissa on päästy.

– Joko maastotyyppi on erilainen eli juostavampi tai sitten kisakeskuksen ympärillä olevat viitoitukset ovat pitkiä. Toivoisin, että tulisi vauhdikas pitkä matka, Föhr ennakoi.

MM-keskimatkan finaalimaaston Föhr ennakoi sopivan paremmin kivikoihin tottuneille suomalaisille.
– Se on sellaista könyämissuunnistusta kivisissä mäensyrjissä, Föhr kuvaa keskimatkan odotuksia.

Uusi mies Brasiliasta
Föhrin kesän reissupäiviä ja -kilometrejä lisäsi melkoisesti heinäkuiset sotilaiden maailmankisat Brasiliassa. Vaikka tulossato Riossa jäi heikoksi, teki muutama terävä startti hyvää.

– Olin Brasiliassa väsynyt ja juoksin huonosti, mutta MM-katsastuksiin Ranskaan sieltä tuli uusi  mies. Lepo ja muutama maksimitehoinen harjoitus tekivät tehtävänsä, pitkän reissun jäljiltä lepäämällä pikkuvaivojaan hoidellut Föhr iloitsee.

Miesten henkilökohtaisille matkoille löytyy yksi suosikki ylitse muiden: Ranskan Thierry Gueorgiou, jolla on toistoja MM-maastotyypistä ylivertaisesti muihin nähden.

– Thierry on ollut suvereeni, mutta on hänkin toki tehnyt virheitä. Hän on suosikki, ei siitä pääse mihinkään. Pitkällä matkalla Thierryn eteen 2 minuuttia lähtevä on varmaan sitten kakkossuosikki, Föhr virnistää.