SM-sprintin hylkäykset voimaan

Suunnistusliiton sääntöryhmä on kumonnut SM-sprintin tuomarineuvoston päätöksen perua kisan jälkeen tehdyt hylkäykset, jotka liittyivät käynteihin kielletyksi alueeksi merkityllä muinaismuistoalueella. Sääntöryhmä totesi yksimielisesti, että SM-sprintin johto toimi oikein hylätessään 31 kilpailijaa kielletyn alueen loukkauksen seurauksena. Lisäksi sääntöryhmä totesi kielletyn alueen merkinnän olleen lajisääntöjen mukainen.

Tapahtumat saivat alkunsa SM-sprintissä, jossa kilpailijoita hylättiin näiden käytyä finaalimaaston itäosassa olleella muinaismuistoalueella. Alue oli merkitty karttaan kielletyksi alueeksi katkoviivalla reunustaen eli maastossa alue oli merkitty yksittäisin roikkuvin viitoitusnauhoin. Järjestäjät valvoivat kisan aikana kiellon noudattamista.

Kisan jälkeen SM-sprintin tuomarineuvosto kumosi 11 suunnistajan hylkäykset asiasta tehtyjen vastalauseiden pohjalta. Suunnistusliiton sääntöryhmä otti asian omatoimisesti käsittelyyn, ja sen päätöksen jälkeen alkuperäiset hylkäykset ovat siis voimassa. Sääntöryhmän päätös on lopullinen.
Sääntöryhmä toteaa päätöksessään, että kilpailija vastaa itse lajisääntöjen noudattamisesta. Järjestelyjen kannalta on kuitenkin tärkeää, että lajisääntöjä ja etenkin maastoon ja karttaan merkittyjä kiellettyjä alueita noudatetaan, on niissä erikseen valvontaa tai ei.

– Kiellettyjen alueiden noudattaminen on lajimme harrastamisen elinehto. Jatkossa kiellettyjen alueiden merkitsemistapaa pitää kuitenkin yksinkertaistaa ja selkiyttää erityisesti sprintissä, jossa suunnistus on
erittäin kovavauhtista, arvioi Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Kulmala.

Kulmala muistuttaa, että sääntöryhmä on tehnyt huolellista ja perusteellista työtä, ja jopa maastokäynnin kisamaastoon. Samaan aikaan erillisenä prosessina on tehty arvokisavalinnat nuorten MM- ja EM-kisoihin, joihin sääntöryhmän päätöksellä ei ole ollut vaikutusta.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail