Suomen MM-mitalit keskimatkan ja viestin varassa

Keskimatkan karsinta sujui suomalaisten suunnitelmien mukaan. Varsinkin suomalaisnaiset näyttivät kilpailukykyistä vauhtia, vaikka suunnistivat varmasti ja fyysisesti säästeliäästi.

Viikonloppuna ei kuitenkaan saa säästellä fyysisesti ja varman suunnistuksen lisäksi pitää iskeä, kun siihen annetaan mahdollisuus.

Epäkiitollisille sijoille neljä ja viisi sprintissä ja pitkällä matkalla sijoittunut Minna Kauppi lähtee mielimatkalleen mitalit mielessä.

– Pitkä matka oli fyysisesti jo parempaa. Keskimatkalle en lähde varmistelemaan. Voisin yrittää kolmen joukkoon, kertoi Kauppi.

Karsintaerässään toiseksi sijoittunut Kauppi lähtee maastoon suomalaisista ensimmäisenä, sillä Merja Rantanen ja Anni-Maija Fincke voittivat karsintaeränsä.

– Olen haudannut pitkän matkan huonot fiilikset ja odotan keskimatkalta parasta MM-sijoitustani, suunnitteli Rantanen, joka viime vuoden MM-keskimatkalla oli viides.

Mitalisuosikeista ainoana pitkän matkan levännyt Anni-Maija Fincke saattaa olla liikkeellä terävimmällä askeleella MM-keskimatkalla.

– Toivon pystyväni parhaimpaani, tiivisti Fincke, joka ylsi viime vuonna sprintissä kuudenneksi ja pitkällä matkalla seitsemänneksi. Keskimatkan toistaiseksi paras sijoitus on Japanin MM-kisoista 2005, jolloin Fincke oli viides. Kaikki edellytykset ovat huomenna parempaan.

Suomalaisten lisäksi mitalisuosikkeja ovat jo kaksi kultaa kolannut Sveitsin Simone Niggli, jo pronssin ja hopean saavuttanut Norjan Marianne Andersen sekä hänen maannaisensa Anne Margrete Hausken. Myös Ruotsin Helena Jansson lähtee kisaan ennakkosuosikkina.

Ikonen ja Föhr haastajina

Miesten keskimatkalla Ranskan Thierry Gueorgiou on suosikki ylitse muiden varsinkin, kun ykköshaastaja Venäjän Valentin Novikov oli pitkällä matkalla erittäin väsynyt.

Kolmossuosikiksi voisi nostaa karsintaeränsä voittaneen Anders Nordbergin, joka eilen juhli pitkän matkan hopeaa.

Novikovin ja alkuviikon kisoissa epäonnistuneen Daniel Hubmannin sakatessa odotetaan mitalitaisteluun Ruotsin ja Suomen keskimatkalla kunnostautuneita kehäkettuja, jotka ovat: Peter Öberg, David Andersson, Pasi Ikonen ja Tero Föhr.

– Oikein positiivisilla fiiliksillä lähden keskimatkalla, kertoi Föhr, joka ennakoi tiheikkörastien ja runsaan rastimäärän sopivan hänelle hyvin. Föhr sijoittui EM-keskimatkalla kuudenneksi.

Ensimmäisen MM-finaalinsa huomenna suunnistava Hannu Airila odottaa mielenkiintoista kisaa, johon hän lähtee hyvillä mielin. Airila on kunnostautunut tänä vuonna keskimatkalla ja hän johtaa sen ansiosta Huippuliigaa ennen finaalia. Airila saavutti pronssia edellisessä keskimatkan MM-kisassaan – tosin nuorten sarjassa Sveitsissä 2005.

– Mitään ihmeellistä ei tule vastaan. Alkumatka on silti tunnustelua, sillä kisassa on niin paljon nousua, että varmasti saa itsensä väsyksiin, ennakoi Ikonen, jonka mukaan keskimatkan reitinvalinnoissa on kunnioitettava peitteisiä alueita ja jyrkimpiä mäkiä.

Vuoden 2001 pikamatkan MM-kultamitalistia yritetään tasaisin väliajoin unohtaa mitalitaistelusta, mutta Ikonen totesi ennen kisaviikkoa, että taas on se hyvä tunne, joka viimeksi johti arvokisamitaliin EM-keskimatkalla 2008.

Suomen viestijoukkueet julki

Suomen naisten viestijoukkue suunnistaa järjestyksessä: Anni-Maija Fincke, Merja Rantanen ja Minna Kauppi. Miesten viestikolmikko on juoksujärjestyksessä: Jani Lakanen, Pasi Ikonen ja Mats Haldin. Suomen molemmat joukkueet lähtevät kisan mitalitavoittein.

Trondheimin MM-kisat ovat puolessa välissä ja Suomen mitalisarake näyttää nollaa. Päävalmentaja Janne Salmen mukaan marginaalit eivät ole olleet Suomen puolella. Myös keskimatka ja viesti ratkeavat pieniin asioihin. Salmi on kuitenkin edelleen luottavainen sen suhteen, että mitaleja vielä tulee.

– Urheilijoiden luottavainen fiilis on tärkeintä. Nyt tilanne näyttää hyvältä, totesi Salmi viitaten pitkän matkan terveysongelmiin, jotka vaivasivat Kauppia ja Lakasta.

Keskimatka suunnistetaan lauantaina ja MM-kisat päättävä viesti sunnuntaina.