Kisakanavan MM-ennakko

Miten suomalaiset menestyvät? Kuka haastaa Nigglin? Nostavatko kotikisat norjalaissuunnistuksen aallon harjalle?

Suomalaisista parhaat menestymismahdollisuudet ovat Minna Kaupilla ja Suomen naisten viestijoukkueella. Molemmilta voidaan odottaa mitalia. Yksi mitali Kaupilta ja naisten viestijoukkueelta olisi tyydyttävä panos.

Suomalaiset ovat pääsääntöisesti haastajia, eivätkä suurimpia mitalisuosikkeja. Joka matkalle miehissä ja naisissa on asettaa urheilija tai urheilijoita, joilla on pienet tai isommat yllätyssaumat mitaleille. Tällainen mitali kisojen alkuun nostattaisi varmasti fiilistä joukkueen sisällä. Toisaalta miesten viestimitali kisojen loppuun voisi myös pelastaa paljon.

Maastot tulevat suomalaisia vastaan, mutta samalla myös Norjan ja Ruotsin suunnistajilta voi odottaa mitalitason suorituksia laajalla rintamalla, mikä ei helpota suomalaisten urakkaa.

Suomen päävalmentaja Janne Salmi tietää jokaisen suomalaisurheilijan kykenevän suunnistamaan kymmenen joukkoon. Toivottavasti näitä suorituksia tulee laajalla rintamalla, sillä joukkueen tasoa ei nimittäin  mitata Kaupin mitaleiden määrällä, vaan kaikilla hyvillä sijoituksilla.

Kuka haastaa Nigglin?

Simone Niggli voitti O-ringenin osakilpailuista neljä ensimmäistä. Takaa-ajossa hän ei ollut nopein, mutta eroa olikin jo 11 minuuttia. Niggli hallitsi myös Nordic O-tourilla ja sitä ennen EM-kisoissa. Varmaa on se, että Niggli loistaa Trondheimissa.

Haastajat MM-kuningattareksi ovat Minna Kauppi, Helena Jansson ja Marianne Andersen.  Nigglin kukistaminen vaatii varmaankin kolmea MM-mitalia, joista yhden täytyy olla kultainen. Olisiko Kaupin aika nousta ykköseksi? Se vaatisi tasapainoisia suorituksia läpi kisaviikon, joka ei ole aikaisemmin Kaupilta onnistunut.

Hubmann hiljaa ennen MM-myrskyä?

Sveitsin Daniel Hubmann on noussut parhaaksi miessuunnistajaksi hallitsemalla kaikki matkat ja maastotyypit. Suoritukset ja sijoitukset ovat olleet lähes epäinhimillisen loistavia. O-ringenillä Hubmann oli kaukana omasta tasostaan ja  sijoitukset osakilpailuissa olivat 5., 40., 6., 4. ja 43. Toisen ja viidennen kisan tulokset ovat Hubmannin huonoimpia pariin vuoteen. Pystyykö Hubmann kasaamaan itsensä MM-kisojen parhaaksi miessuunnistajaksi vai kostautuuko kaikkien matkojen suunnistaminen sijoina neljästä kymmeneen?

Hubmannin haastajaksi maailman parhaan miessuunnistajan tittelistä voi nostaa vain Thierry Gueorgioun, joka janoaa kostoa EM-kisojen pettymysten jälkeen. MM-kisojen ohjelmassa pitkän matkan finaali on ennen keskimatkaa, joten voittamalla pitkän matkan Gueorgiou voisi saada henkisen yliotteen keskimatkalle sekä viestiin ja ottaa takaisin pari viime vuotta lainassa olleen arvonimensä – maailman paras miessuunnistaja.

Kuudennet kultakisat putkeen?

Venäjän Andrei Hramov on saavuttanut mitalin kaikissa MM-kisoissa 2004 vuodesta lähtien eli takana on kuudet mitalikisat ja viidet, joista kotiin on kannettu kultaa. Hramovin kuudennet kultakisat ovat sprintin varassa, jonka hän onkin voittanut kaksi kertaa putkeen.

Kolmas kulta ei ole mitenkään mahdoton ajatus venäläiselle, joka on äärettömän kova arvokisaurheilija. Monien muiden huippujen lamaantuessa yleisön ja menestysmaineiden edessä, saa Hramov siitä  viimeisen vaihteensa, joka ei ole kahden viime vuoden MM-sprinteissä jättänyt muille mitään mahdollisuuksia.

2000-luvun suunnistussuuruus päättää uransa Trondheimissa

Trondheimissa opiskellut ruotsalaislegenda Emil Wingstedt päättää uransa tämän vuoden MM-kisoihin suunnistamalla kaikki matkat.

Halden SK:n luottoviestinviejä on eniten arvokisamitaleja 2000-luvulla kerännyt miessuunnistaja: MM-kisoista 7 mitalia (3 kultaa, 1 hopea, 3 pronssia), EM-kisoista 11 mitalia (4 kultaa, 2 hopeaa, 5 pronssia), PM-kisoista 3 kultaa, Jukolan ja Tiomilan voittoja.

Wingstedt voitti MM-kultaa sprintissä 2005 ja 2006. EM-kisoissa hän voitti sprintissä 2002, 2004, 2006 ja 2008.  Hän aloitti MM-uransa 2003 ankkuroiden Ruotsin viestikultaan ja samanlainen päätös yhden henkilökohtaisen mitalin kera olisi tyylikkäin mahdollinen päätös uralle, joka hakee vertaistaan.

Nostavatko kotikisat norjalaissuunnistuksen aallon harjalle?

Norja on pysynyt viime vuosien MM-mitalitilastoissa kärkipäässä Marianne Andersenin ja Anne Margrethe Hauskenin voimin. Norjan miessuunnistus on kuitenkin ollut pitkään kriisissä. Norjalaismiehillä on 25 MM-kultaa, kun ruotsalaisilta löytyy 17, sveitsiläisiltä 8 ja suomalaisilta 5. Kaikkien aikojen mahtimaasta ei siis ole epäselvyyttä.

Norjalaismiehiltä odotetaan paljon. Suurimmat mitalipaineet kantaa Anders Nordberg ja Norjan viestijoukkue. Nordberg ei juokse viestijoukkueessa vaan keskittyy keskimatkalle ja pitkälle matkalle.

Norjan miessuunnistuksen tulevaisuus on koottu viestijoukkueeksi: Olav Lundanes Carl Waaler Kaas, Audun Weltzien. Kaikilla kolmella on myös mitalisauma henkilökohtaisissa kisoissa.

Sprinttisuunnistajat Elise Egseth ja Øystein Kvaal Østerbø kirmaavat kotikaduillaan Trondheimissa ja ovat molemmat mitalisuosikkeja.

Norjalaisnaisten tulevaisuus näyttää myös hyvältä. MM-joukkueessa juoksevat nuorten maailman mestarit Mari Fasting ja Betty Ann Bjerkreim Nilsen. Heiltä voi odottaa sijoittumista jopa kuuden joukkoon.