Niklas Ekström ja Mervi Pesu mestarit hiihtosuunnistuksen SM-keskimatkalla Imatralla

MS Parman Niklas Ekström ja Rajamäen Rykmentin Mervi Pesu voittivat pääsarjojen mestaruudet hiihtosuunnistuksen SM-keskimatkalla Imatralla lauantaina.

Kilpailu käytiin Ukonniemen mäntykankailla haastavissa olosuhteissa. Edellisyön lumipyry ja sitä seurannut vesisade pitivät järjestäjät kiireisinä, mutta Joutsenon Kullervo ja SK Vuoksi onnistuivat tarjoamaan urheilijoille hyvät olosuhteet.

Naisten 10,4 kilometrin radalla Pesu voitti Sonkajärven Pahkan Nina Kärnän 15 sekunnilla. Ramsaun MM-kilpailuissa parasta suomalaisvauhtia pitänyt Rastikettujen Maria Hoskari johti kilpailua pitkään, mutta taipui radan loppuosalla pronssille 47 sekuntia Pesusta.

Kokenut Pesu arveli olosuhteiden olleen lauantaina hänen puolellaan.

– Tänään oli haastavaa niin suunnistusteknisesti kuin hiihtoteknisestikin. Sauvat menivät lumesta läpi ja sen vuoksi hiihtotekniikkaa piti muuttaa. Se sopi minulle, suomenmestari kertoi.

Maajoukkuetehtävät nuoremmille jättänyt Pesu voitti keskimatkan suomenmestaruuden myös viime vuonna Hämeenlinnan Evolla. Tuolloin hän ei pitänyt mestaruutta yllätyksenä, mutta lauantaina Imatralla tilanne oli toinen.

– Nyt oli yllätys. Olin tammikuussa keuhkokuumeessa ja kolme viikkoa tekemättä mitään. Vielä viikko sitten SM-sprintissä olin aivan lahna hiihtokunnon kannalta. Tämänpäiväinen kisa oli enemmän suunnistusta, eikä tarvinnut vetää urku auki koko ajan. Se oli ehkä minun pelastukseni, Pesu arveli.

Sunnuntain SM-viestiin Pesu lähtee perhejoukkueella tyttäriensä Vilman ja Lotan kanssa.

Ekströmille ensimmäinen henkilökohtainen aikuisten mestaruus

Miesten 12,4 kilometrin kilpailussa Niklas Ekström oli suvereeni ykkönen. Viikko sitten Kouvolassa sprintin suomenmestaruutta juhlinut Sonkajärven Pahkan Aapo Viippola jäi hopealle yli kaksi minuuttia voittajan takana. Kärkikaksikko tuli maaliin yhtä aikaa, kun Ekström oli ajanut Viippolan kiinni jo pian radan puolivälin jälkeen.

– Lähdin todella kovaa liikkeelle ja sain sujuvan alun. Jo ennen puoltaväliä sain Aapon (Viippola) selän näkyviin ja ehkä sen jälkeen keskityin liikaa selän jahtaamiseen. Oma suunnistus alkoi tökkiä, mutta onnistuin silti tekemään aika lailla virheettömän suorituksen, voittaja kertasi kisaansa.

Olosuhteet Ukonnimen stadionilla olivat erittäin sohjoiset ja märät. Ekströmin mukaan keli oli maaston puolella suhteellisen normaali.

– Suksi luisti vähän heikommin kuin muilla keleillä ja urat olivat vähän tavallista pehmeämmät. Olosuhteiden puolesta kisasuorittaminen oli silti ihan normaalia.
Mestaruus oli Ekströmille uran ensimmäinen henkilökohtainen yleisessä sarjassa.

Tulos lupailee hyviä myös ensi viikonlopun maailmancup-kierroksen finaaleihin Viroon.

– Hyvältä tuntuu ensimmäinen aikuisten mestaruus. SM-kisoja on mukava kisata. Taso Suomessa on todella kova, joten nämä ovat hyviä startteja kisata, Ekström jatkoi.

Imatran viikonloppu jatkuu sunnuntaina SM-viesteillä.

Tulokset hiihtosuunnistuksen SM-keskimatka 17.2.2024, Imatra

Naiset 10,4 km
1) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 44.57, 2) Nina Kärnä Sonkajärven Pahka 45.12, 3) Maria Hoskari Rastiketut 45.44, 4) Siiri Rasimus Suunta Jyväskylä 46.57, 5) Sonja Mörsky Keuruun Kisailijat 47.56.

Miehet 12,4 km
1) Niklas Ekström MS Parma 46.15, 2) Aapo Viippola Sonkajärven Pahka 48.17, 3) Miska Tervala Rastivarsat 48.26, 4) Eevert Toivonen Pirkkalan Hiihtäjät 49.08, 5) Misa Tuomala Suunta Jyväskylä 49.22.

Tulokset
Tapahtuman sivut
Kuvia