Ekström ja Viippola kaksoisvoittoon maailmancupin takaa-ajokilpailussa

Artikkelikuva: Reigo Teervalt

Suomella oli erinomainen lauantai hiihtosuunnistuksen maailmancupin finaalikierroksella Viron Haanjassa, kun Niklas Ekström ja Aapo Viippola ottivat kaksoisvoiton miesten takaa-ajokilpailussa.

Miesten matkana oli lauantaina 14 kilometriä ja se toteutettiin kolmena hajontalenkkinä. Ekström pääsi ladulle kymmenen sekunnin etumatkalla, mutta hitaampi hajonta ensimmäisellä kierroksella päästi Viippolan edelle. Suomalaiset kamppailivat kärkisijoista yhdessä Sveitsin Nicola Müllerin ja Norjan Jörgen Baklidin kanssa. Hajontaerojen tasaannuttua Ekström pääsi jälleen muiden edelle ja tuuletti toista perättäistä maailmancupin osakilpailuvoittoa lähes minuutin ennen muita.

– Kokonaisuutena tämä oli valtavan hyvä kilpailu. Suoritus oli hallussa alusta asti. Samoilla hajonnoilla hiihti välillä porukkaa, ja välillä sain mennä yksin. Pystyin kuitenkin koko ajan keskittymään omaan tekemiseen. Olosuhteet olivat aika märät ja paikoin jopa vähälumiset. Sekään ei haitannut ja pystyin keskittymään suoritukseen, takaa-ajokilpailun radasta pitänyt Ekström totesi.

Viippola varmisti kaksoisvoiton kukistamalla Müllerin ja Baklidin loppukirissä.

– Ensimmäinen kierros meni todella hyvin, enkä tehnyt virheitä. Hajontakin oli lyhin ja sen myötä pääsin kärkeen. Toisella kierroksella tein pari virhettä ja väärän reitinvalinnan, ja siinä tipuin voittokamppailusta. Onneksi pystyin lopussa kääntämään kirin kakkossijalle. Jäi positiiviset fiilikset, Viippola summasi kilpailunsa.

Eevert Toivonen oli miesten kilpailun kuudes.

Hoskari kiri sijoja lopussa

Naisten kilpailussa voiton vei Norjan Anna Ulvensöen ennen Ruotsin Magdalena Olssonia ja Viron Daisy Kudre Schnyderiä. Maria Hoskari oli perjantain sprintin tavoin parhaana suomalaisena kuudes.

– Tänään oli aika rankka ja tekninen kilpailu. En ole ihan varma, onnistuivatko kaikki reitinvalinnat. Alussa jäin aika paljon ehkä hajontojenkin takia, mutta loppua kohden pääsin kirimään sijoja. Pieniä virheitä tuli, mutta isot vältin. Ei ihan paras päivä, mutta loppukirin voitto oli päivän tähtihetki, Hoskari kertasi kisaansa.

Suomen naiset kiittelivät huoltoa, joka onnistui voitelemaan niin luistavat sukset kun se vain olosuhteiden puolesta oli mahdollista.

– Keli oli sellainen, ettei kenelläkään varmaan ollut sellaista fiilistä, että sukset luistavat todella hyvin. Kun vertasi muihin niin ne näyttivät luistavan hyvin. Maastossa oli märkää ja raskasta. Näissä keleissä ei ole omat kisat menneet ihan putkeen, mutta keli on sama kaikille, Hoskari jatkoi.

Nina Kärnä oli toiseksi parhaana suomalaisena kahdeksas vain kaksi sekuntia Hoskarin takana.

– Lähdin alussa aika rauhassa välttääkseni virheet, kun edessä oli tiheä urasto. Toisen lenkin alussa onnistuin kuitenkin leipomaan siinä minuutin pummin. Viimeistä rastia lähestyin letkan kärjessä, mutta tuli karvas kiritappio Marialle ja sveistiläiselle. Kiriä on vielä harjoiteltava, mutta kiritappio ei jäänyt kiinni suksesta. Huolto onnistui tänään aivan loistavasti, täydet pisteet heille tänään, Kärnä kiitteli.

Hiihtosuunnistuksen maailmancup päättyy sunnuntaina keskimatkan kilpailuun.

Tulokset hiihtosuunnistuksen maailmancupin takaa-ajokilpailu 24.2.2024 Haanja, Viro

Miehet 14 km
1) Niklas Ekström FIN 1:06:04, 2) Aapo Viippola FIN 1:06:56, 3) Nicola Müller SUI 1:06:57, 4) Jörgen Baklid NOR 1:06:58, 5) Stanimir Belomazhev BUL 1:09:17, 6) Eever Toivonen FIN 1:09:19, 10) Tuomas Outinen FIN 1:11:20, 11) Pyry Riissanen FIN 1:11:24, 12) Miska Tervala FIN 1:11:25, 15) Misa Tuomala FIN 1:11:50

Naiset 12,7 km
1) Anna Ulvensöen NOR 1:07:19, 2) Magdalena Olsson SWE 1:07:27, 3) Daisy Kudre Schnyder EST 1:09:37, 4) Elin Schagerström SWE 1:09:48, 5) Judita Traubaite LTU 1:11:29, 6) Maria Hoskari FIN 1:13:59, 8) Nina Kärnä FIN 1:14:01, 9) Amanda Yli-Futka FIN 1:15:09, 10) Sari Vääränen FIN 1:15:12, 14) Heta Virtanen FIN 1:17:11, 15) Lotte-Line Ekström FIN 1:17:53, 16) Vilma Pesu FIN 1:17:55

Tulokset
Liveseurantasivu
Tapahtuman sivut