Eevert Toivoselle uran ensimmäinen osakilpailuvoitto maailmancupin päätösosakilpailussa

Hiihtosuunnistuksen maailmancup päättyi Viron Haanjassa sunnuntaina. Sunnuntain keskimatka oli jälleen suomalaismiesten juhlaa, kun Eevert Toivonen nappasi uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa 10,4 kilometrin radalla.

Toivonen kukisti sangen vähälumisella ja suunnistustaitoa koetelleella radalla Norjan Jörgen Baklidin vain sekunnin turvin. Vielä viimeisen rastin väliajoissa suomalainen oli norjalaista perässä, mutta maalissa tilanne kääntyi päinvastaiseksi.

– Kilpailu oli teknisesti todella vaikea, mutta onnistuin. Radalla oli erittäin paljon uria ja jokaiselle lyhyellekin välille piti tehdä reitinvalinta. Koko matkan sai olla tarkkana. Kyllä ykköstila, ja vielä se, että olin näin vahva loppusuoralla, tuo hyvän mielen, Toivonen iloitsi.

Aapo Viippola nousi viikonloppuna kolmannen kerran palkintopallille suunnistamalla kolmossijalle reilun minuutin kärkikaksikon takana.

– Pääsin kohtuulliseen rytmiin, mutta radan keskipaikkeilla alkoi tulla turhia virheitä. Fyysisestikin tuli heikko hetki, mutta loppulenkille sain buustia, vaikka sinnekin mahtui vielä virheitä. Tällä radalla ei varmaan kukaan välttynyt virheiltä, joten tämä oli ihan oman tasoinen suoritus, Viippola totesi.

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin kolme parasta.
Miesten maailmancupin kolme parasta: Jörgen Baklid (kesk.), Niklas Ekström (vas.) ja Nicola Müller. Kuva: Reigo Teervalt

Niukasta tappiosta huolimatta kakkossija riitti Jörgen Baklidille varmistamaan maailmancupin kokonaisvoiton, kun Niklas Ekström sijoittui sunnuntain keskimatkalla neljänneksi. Suomalainen oli joka tapauksessa iloinen cupin kakkossijasta.

– Jokaisessa kilpailussa olen pystynyt tekemään kovan tason suorituksen ja vielä muutaman huippusuorituksen. Silloin voi pärjätä näin hyvin. Oma kunto on kantanut koko kauden ajan, vaikka tämä viimeinen kisa alkoi jo olla aika vaikea. Huolto on ollut koko kauden niin hyvä kuin mahdollista, joten siitäkin on näitä erinomaisia tuloksia kiittäminen, Ekström summasi.

Hoskari yllättyi nelossijasta

Naisten kilpailussa Maria Hoskari oli neljäs jääden palkintopallisijasta vajaat puolitoista minuuttia. Keskimatkan voitti isäntämaan Daisy Kudre Schnyder.

– Tänään olisi tarvinnut tarkkaa suunnistusta, mutta en siinä ihan onnistunut. Pientä virhettä tuli koko ajan, mikä johti turhautumiseen, ja sitä myöten yritin paikata virheitä vauhdilla. Maalissa olin todella pettynyt, mutta sitten kun näin tulokset niin yllätyin, että oma suoritus riitti näin hyvään sijaan. Tämä oli kuitenkin kauden paras sija kansainvälisissä starteissa, joten siihen pitää olla tyytyväinen. Oli siellä muillakin näköjään vaikeaa, Hoskari totesi.

Sari Vääränen teki kauden parhaan tuloksensa hiihtosuunistamalla kuudenneksi.

– Tänään ei ollut samanlaista vauhdin huumaa tarjolla kuin eilen, ja juuri siksi vauhdin kanssa piti malttaa. Suoritus pysyi rauhallisena ja se ruokki sitä, että maltoin katsoa reitinvalinnat loppuun asti. Onnistuin tekemään todella hyviä reitinvalintoja. Tämän kauden tavoitteena oli pääsy yhdessä startissa kuuden joukkoon, ja jätin sen tähän viimeiseen kisaan, Vääränen kertoi.

Maailmancupin kokonaisvoiton otti päätösosakilpailussa toiseksi sijoittunut Magdalena Olsson. Hoskari oli maailmancupin loppupisteissä viides.

Maria Hoskari antoi itselleen kauden kokonaisarvosanaksi kahdeksan.

– Kausi oli tasaisempi kuin edellinen, joten siinä mielessä pitää olla tyytyväinen. Tänään olisi ollut mahdollista päästä palkintopallille. Kun se ensi kaudella tapahtuu niin arvosana on yhdeksän, Hoskari analysoi.

Keskimatkan kilpailu oli myös alle 23-vuotiaiden MM-kilpailu, jossa mestaruudet menivät Maria Hoskarille ja Niklas Ekströmille.

Päävalmentaja tyytyväinen joukkueen paluusta omalle tasolle

Maajoukkueen päävalmentaja Tapani Partanen oli tyytyväinen suomalaisten menestykseen Haanjassa. Suomen miehet voittivat kaikki kolme starttia ja jokaisessa kilpailussa palkintopallilla oli kaksi suomalaismiestä. Lisäksi lauantain takaa-ajossa Suomi sai kaikki urheilijansa 16 parhaan joukkoon.

Tammikuun MM-kisoissa Itävallan Ramsaussa Suomi sai kaksi pronssia, mikä oli jonkin verran alakanttiin maailmancupin päätösviikonloppuun verrattuna.

– Mahtavaa, että saimme pestyä kasvomme ja palasimme omalle tasolle. Olemme aiemmin pärjänneet Keski-Euroopassa, mutta Ramsaussa meni jotenkin alisuorittamiseksi. Ehkä MM-kilpailuissa joukkueella ei ollut riittävää rentoutta, vaan homma meni puristamiseksi. Täällä joukkueella oli rento meininki ja se näkyi myös tuloksissa, Partanen kertoi.

Seuraavaksi hiihtosuunnistajat keskittyvät kotimaisiin kisoihin. Jäljellä on pari SM-starttia ja osa urheilijoista kilpailee myös maastohiihdon puolella.

– Harjoituskaudella pitää löytää taas punainen lanka arvokisasuorittamiseen. Kilpailuista pitää nauttia ja vasta maalissa mietitään tuloksia. Kansainvälinen kausi loppui nyt poikkeuksellisen aikaisin, joten kesäharjoittelun pariin päästään tavallista aiemmin, päävalmentaja totesi.

Hiihtosuunnistuksen SM-takaa-ajo kisataan parin viikon kuluttua Jyväskylässä. Tapahtuma on  osa SM-viikkoa ja kilpailu televisioidaan Ylen kanavilla.

Tulokset hiihtosuunnistuksen maailmancupin keskimatka 25.2.2024, Haanja, Viro

Miehet 10,4 km
1) Eevert Toivonen FIN 53:26, 2) Jörgen Baklid NOR 53:27, 3) Aapo Viippola FIN 54:29, 4) Niklas Ekström FIN 55:16, 5) Stanimir Belomazhev BUL 55:41, 6) Henrik Fredriksen Aas NOR 55:54, 13) Tuomas Outinen FIN 58:05, 15) Pyry Riissanen FIN 58:55, 16) Misa Tuomala FIN 59:11, 19) Miska Tervala FIN 1:00:37

Naiset 8,8 km
1) Daisy Kudre Schnyder EST 49:05, 2) Magdalena Olsson SWE 49:47, 3) Anna Ulvensöen NOR 51:27, 4) Maria Hoskari FIN 52:49, 5) Aasne Haavengen NOR 53:07, 6) Sari Vääränen FIN 53:35, 12) Vilma Pesu FIN 55:45, 16) Heta Virtanen FIN 57:43, 24) Nina Kärnä FIN 1:01:09, 32) Amanda Yli-Futka FIN 1:03:18, 33) Lotte-Line Ekström FIN 1:03:59

Alle 23-vuotiaiden MM-keskimatka

Naiset
1) Maria Hoskari FIN 2) Aasne Haavengen NOR, 3) Ella Turesson SWE
Miehet
1) Niklas Ekström FIN, 2) Olle Ilmar Jaama EST 3) Tuomas Outinen FIN

Maailmancupin lopputulokset

Naiset
1) Magdalena Olsson SWE 440 pistettä, 2) Anna Ulvensöen NOR 370, 3) Daisy Kudre Schnyder EST 285, 5) Maria Hoskari FIN 212, 8) Sari Vääränen FIN 159, 14) Nina Kärnä FIN 137, 16) Heta Virtanen FIN 129, 27) Amanda Yli-Futka FIN 79, 28) Vilma Pesu FIN 77, 30 Kaisa Klemettinen FIN 69

Miehet
1) Jörgen Baklid NOR 430 pistettä, 2) Niklas Ekström FIN 370, 3) Nicola Müller SUI 305, 5) Aapo Viippola FIN 285, 6) Eevert Toivonen FIN 245, 11) Tuomas Outinen FIN 145, 16) Misa Tuomala FIN 125, 18) Misa Tuomala FIN 122, 29) Pyry Riissanen FIN 75

Tulokset
IOF Live
Maailmancupin loppupisteet
Tapahtuman sivut