Suomalaiset valmiina Italian sprinttihaasteisiin

Sprinttisuunnistuksen EM-kilpailut ja maailmancupin päätöskierros käydään Italiassa Veneton alueella 4.-8.10.2023. EM-mitalit jaetaan henkilökohtaisessa sprintissä, sprinttiviestissä ja Knock-Out sprintissä.

Kilpailuihin osallistuu yhteensä 286 urheilijaa 35 eri maasta. Tapahtuma on samalla maailmancupin päätöskierros, jossa nähdään myös Euroopan ulkopuolisia osallistujia, jotka luonnollisesti eivät taistele mitaleista. Suomen joukkueessa suunnistaa 16 urheilijaa: Salla Isoherranen, Venla Harju, Hanne Hilo, Aino Mänkärlä, Miia Niittynen, Inka Nurminen, Maiju Oksanen, Maija Sianoja, Aaro Aho, Eero Heinonen, Tuomas Heikkilä, Otto Kaario, Aleksi Niemi, Teemu Oksanen, Akseli Ruohola ja Touko Seppä.

Sprintin EM-kilpailujen areenana toimii Veneton alue Pohjois-Italiassa. Henkilökohtainen sprintti suunnistetaan Veronassa, sprinttiviesti Soavessa ja Knock-Out sprintti Vicenzassa. Kilpailuissa on luvassa tasaista maastoa ja nopeutta vaativaa suunnistusta. Hallitsevina euroopanmestareina sprinttikilpailuun lähtevät ruotsalaiset Tove Alexandersson ja Emil Svensk. Knock-Out sprintin hallitsevat mestarit ovat Alexandersson ja Sveitsin Matthias Kyburz. Sprinttiviestin EM-voittoon suunnisti edellisen kerran Sveitsin joukkue.

Naisten maailmancupin kärkipaikkaa pitää hallussaan Tove Alexandersson 130 pisteen erolla seuraavaan. Mikäli Alexandersson säilyttää ykköstilan maailmancupissa, nousee hän yhdeksällä voitolla Sveitsin Simone Nigglin kanssa jaetulle ykköstilalle kokonaisvoittojen määrässä.

Miesten maailmancupia johtaa Norjan Kasper Harlem Fosser, joka kuitenkin saa tiukan vastuksen Sveitsin sprinttitykki Matthias Kyburzizta. Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto olisi Fosserin kolmas perättäinen.

Suomalaisista naisista parhaiten maailmancupin kokonaistuloksissa on Marika Teini, joka ei kilpaile päätöskierroksella. Miesten puolella tilanne on sama, sillä Olli Ojanaho, Topi Syrjäläinen ja Miika Kirmula eivät osallistu maailmancupin päätöskierrokselle.

Yhden maajoukkueuran päätös

Suomen joukkue edustaa jälleen kokemusta ja nuoruutta. Venla Harjulla on sprintin juhlavuosi, sillä tämä voitti vuonna 2013 kotikisoista sprintin MM-pronssia. Joukkueen nuorin jäsen on vielä 20-sarjassa suunnistava Salla Isoherranen, joka otti syksyn SM-sprintissä haasteen vastaan ja kilpaili pääsarjassa. Se kannatti, sillä tuloksena oli SM-pronssia ja edustuspaikka ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihin.

Aleksi Niemi päättää maajoukkueuransa Italian EM-kilpailuihin.

Suomen suunnistusmaajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Aleksi Niemi sen sijaan ilmoitti päättävänsä maajoukkueuransa Italian EM-kilpailuihin. Viestistä vuonna 2019 MM-hopeaa voittanut suunnistaja on nähty aikuisten maajoukkueen edustustehtävissä vuodesta 2016 lähtien. Lopetuspäätös oli pitkän harkinnan tulos, vaikka iän ja ominaisuuksien puolesta maajoukkueura voisi hyvinkin saada vielä jatkoa.

– Pitkän harkitsevan pohdinnan jälkeen totesin, että tämän vuoden jälkeen on aika siirtyä uusiin juttuihin. Olen saanut tosi paljon tältä lajilta ja voin olla tyytyväinen siihenkin, mitä on saavuttanut. Itse olen hyvillä mielin paketoimassa tätä uraa. On jäänyt hyvä fiilis päätöksen jälkeen.

Ennen uran päätöstä edessä on vielä henkilökohtainen sprintti ja Knock-Out sprintti. Niistä henkilökohtainen on mieluisampi, mutta pudotussprintin konsepti kiehtoo.

Niemi aloitti täyden satsauksen EM-kilpailuihin heinäkuussa, jolloin alkuvuodesta asti riesana olleet jalkavaivat hellittivät. Vaikka alkukausi ei mennyt toivotulla tavalla, viimeisiin arvokilpailuihinsa Niemi lähtee hyvillä fiiliksillä.

– Olen varmasti tällä hetkellä tämän kauden parhaimmassa kunnossa. Siihen voi olla tyytyväinen. Olen nyt yrittänyt nauttia enemmän joka hetkestä, mitä pääsee kokemaan. Yritän saada kaiken irti tästä reissusta ja nauttia viimeisistä hetkistä.

EM-kilpailuista Niemi poistuu tyytyväisenä, mikäli onnistuu tekemään taidollisesti puhtaat suoritukset.

– Ei voi muuta vaatia, ja se on silloin sen päivän maksimi mitä sieltä tulee. En tykkää sprinteissä sijoitusten pyörittelyistä. Se on sekuntipeliä ja marginaalit ovat niin pieniä.

Veneton alueen kilpailukylissä voidaan olettaa olevan paljon turisteja liikkeellä. Se pitää ottaa huomioon kilpailutilanteessa.

– Maastot on aika vauhdikkaita ja tasaisia ja treenimaastoissa on ollut aika paljon ihmismassaa. Vaikka siellä on paljon turistia kaupungilla, pitää pyrkiä olemaan aggressiivinen suunnistamisessa ja juoksemisessa. Ei voi liikaa varoa, sitten häviää sekunteja helposti.

Nurminen saanut paketin kasaan

Inka Nurminen voitti elokuussa sprinttisuunnistuksen SM-kultaa ylivoimaisesti ja totesi, että EM-kilpailuun lähdetään suoritus edellä sijoituksia miettimättä, mutta tiedostaen, että onnistuneella suorituksella jopa kuuden kärki on mahdollinen. Vuonna 2022 Nurminen sijoittui sprintin MM-matkalla sijalle 10.

Inka Nurminen urakoi EM-kilpailuissa kaikki matkat.

Vaikka takana on pitkä kausi, EM-sprintti on ollut merkittynä Nurmisen kalenteriin jo hyvissä ajoin kauden päätavoitteena. Kun lippua ei irronnut kevään Norjan maailmancupiin eikä kesällä Sveitsin MM-kilpailuihin, Nurminen vaihtoi täyteen sprinttifokukseen. Tšekin maailmancupissa Nurminen ylsi sprintissä sijalle 14, vaikka teki seuraavana päivänä positiivisen koronatestin.

– Olen viime aikoina kehittynyt sprintissä paljon ja vaikeat sprintit ovat vahvuuteni. Jos aikaisemmin olin juoksuvoimainen, nykyään osaa suunnistaakin.

Tason nosto oli näkynyt jo harjoituksissa, mutta syyskuun alussa Nurmien sai siirrettyä paketin kilpailuun. Palkintona oli sprintin suomenmestaruus. EM-kilpailuissa Nurminen urakoi kaikki matkat. Suosikkina on henkilökohtainen sprintti. Knock-Out vaatii erilaista taktiikkaa.

– En ehkä ole nopein, eli täytyy tehdä ratkaisuja jo aikaisemmassa vaiheessa. Mutta erä kerrallaan sielläkin.

Kokonaisvaltainen kehittyminen luo puitteet tuloksen tekemiselle ja Nurminen kokee, että kun tietää mahdollisuutensa huippuonnistumiseen, ei tarvitse ottaa niin paljon paineita suorituksesta.

– Totta kai pitää muistaa, että EM-kisoissa on useampia juoksijoita kovista maista, mutta kun tietää mihin oma suoritus voi riittää, tietää, että perussuorituksella voi olla tosi korkeallakin. Totta kai toivoisin, että sieltä tulee hyvä tulos, mutta voin vain vaikuttaa siihen, mitä teen maastossa. Kliseisesti ja tylsästi: suoritus edellä.

– Onhan täällä älyttömän hienot puitteet ja maisemat ja pitää muistaa nauttia siitä kaikesta muustakin. Muistaa, että tämä urheilu on aika siistiä.

Sprinttiviestijoukkue valmiina

Suomen sprinttiviestijoukkueen muodostavat Inka Nurminen, Venla Harju, Teemu Oksanen ja Tuomas Heikkilä. Kaikilta on nähty kauden aikana valtavaa potentiaalia ja todella onnistuessaan joukkue taistelee jopa mitalista. Niin povataan myös kisajärjestäjän toimesta.

Elokuun alussa Tšekissä maailmancupin toisella kierroksella nähtiin kovia suomalaisten tekemiä yksilösuorituksia. Teemu Oksanen keikkui pitkään sprintin kärkipaikalla ja oli lopulta seitsemäs. Sprinttiviestissä nähtiin loistavia yksilösuorituksia, vaikkakin harmittavasti eri joukkueiden tekeminä. Esimerkiksi Tuomas Heikkilä onnistui erinomaisesti osuudellaan. Joukkueen kaksi naista, Inka Nurminen ja Venla Harju, ovat suomenmestarit sprintistä ja Knock-Out sprintistä.

Osuuko nyt onnistuneet suoritukset samaan viestiin? Nurminen toteaa, että joukkueen jäsenten tekemät perussuoritukset riittävät hyvään sijaan.

– Se on viesti, jossa kenenkään tarvitse tehdä mitään yliluonnollista. Se on yksilösuoritus loppujen lopuksi, kun on hajontaa. Kenenkään ei tarvitse yliyrittää.

Maailmancupin tilanne kärjen osalta ennen päätöskierrosta

Naiset:

1.Tove Alexandersson SWE 480p.
2.Sara Hagström SWE 350p.
3.Simona Aebersold SUI 277p.
4.Natalia Gemperle SUI 255p.
5.Marie Olaussen NOR 170p.
12.Marika Teini FIN 109p.
16.Venla Harju FIN 97p.

Miehet:

1.Kasper Harlem Fosser NOR 373p.
2.Matthias Kyburz SUI 320p.
3.Gustav Bergman SWE 270p.
4.Jannis Bonek AUT 176p.
5.Emil Svensk SWE 165p.
8.Olli Ojanaho FIN 145p.
19.Topi Syrjäläinen FIN 78p.

Suunnistuksen EM-kilpailut alkavat 4.10. henkilökohtaisilla sprinteillä.

Ohjeet kilpailun seurantaan