Sprinttisuunnistuksen EM-kilpailut päätökseen – Tuomas Heikkilä ylsi Knock-Outin välieriin

Sprinttisuunnistuksen EM-kilpailut saatiin päätökseen Italian Vicenzassa Knock-Out sprinttien kera.

Miesten EM-sprinttikilpailujen kuninkaaksi kruunattiin Sveitsin Matthias Kyburz, joka otti toisen henkilökohtaisen kultamitalin Italiasta. Seuraavat sijat jaettiin maalikamerakuvan perusteella ruotsalaisille, joista Jonatan Gustafsson veti pidemmän korren ja jätti Emil Svenskin pronssille.

Tuomas Heikkilä ylsi parhaana suomalaisena Knock-Out sprintin välieriin, mutta tie finaaliin nousi pystyyn huonon reitinvalinnan myötä. Heikkilä voitti aamulla oman karsintansa, sekä tuli alkueränsä ensimmäisenä maaliin helpolla suorituksella.

Välierissäkään Heikkilä ei jäänyt odottelemaan ketään, vaan otti ohjat käsiin ja eteni tahtipuikkoa heiluttaen alkuradan. Muutaman huonon reitinvalinnan, ja niistä seuranneen sijoituksen tippumisen jälkeen loppukiri ei kuitenkaan enää kantanut finaaliin asti.

– Katsoin, että aika helpon näköinen rata ja yritin lähteä omien vahvuuksien mukaan aika reipasta vauhtia. Alku meni kyllä hyvin, mutta sitten tuli pieni epäröinti ja se alkoi vähän kasaantumaan. Lopussa tuli otettua aika selkeästi hitaampi reitinvalinta. Siinä ei vaan ollut riittävän tarkkana. Toiselta valinnalta kaverit tuli aika selkeästi kovempaa. Ei riittänyt loppuun enää niitä vastaan.

Vaikka finaaliin ei ollut asiaa, säilyi Heikkilän hyvä fyysinen vire vielä Knock-Outiin asti ja kilpailujen tuplamitalisti voi olla tyytyväinen kokonaissuoritukseen, vaikka päätöspäivänä olisi parempaakin ollut tarjolla. Kisakokonaisuus oli Heikkilälle positiivinen yllätys.

– Hyvin on mennyt ja ilmeisesti oikeita asioita tehtyä kesän aikana. Otettu niin fyysisesti kuin taidollisesti askeleita eteenpäin. Kaksi mitalia on steppi eteenpäin verrattuna kaikkiin aikaisempiin maailmancup-, EM- ja MM-kisoihin.

Seuraavat arvokilpailut sprintterin tähtäimessä siintävät ensi vuonna Skotlannissa, jossa kamppaillaan sprinttisuunnistuksen MM-mitaleista.

– Voi aika hyvillä mielillä jatkaa. Tuntuu, että on löytynyt oikea tapa treenata. Viime vuosina ehkä sakannut se ihan viimeinen valmistautuminen näihin tärkeisiin kisoihin, mutta nyt tuntuu, että on löytynyt siihenkin oikeita työkaluja, että saadaan fyysinen kunto huipennettua loppuun asti. Aika innolla pystyy lähtemään uuteen treenikauteen.

Suomalaisnaisista kolme selvisi karsinnasta alkueriin. Venla Harjun, Inka Nurmisen eikä Hanne Hilon kuitenkaan onnistunut raivata tietään kolmen parhaan joukkoon ja välieriin.

Naisten finaaliin otettiin mukaan enimmäkseen ruotsalaisia ja sveitsiläisiä. Voiton otti näytöstyyliin Ruotsin Tove Alexandersson. Maajoukkueuralleen hopeisen päätöksen sai Sveitsin Elena Roos, joka ilmoitti ennen Sveitsin MM-kilpailuja, että jättää edustustehtävät tähän kauteen. Pronssi meni niin ikään Sveitsiin, Natalia Gemperlelle.

Päivän kilpailu ratkaisi myös maailmancupin kokonaissijoitukset. Miesten maailmancupin kokonaistilanteen kannalta loppuhuipennus jäi kokematta. Voitossa kiinni olivat Norjan Kasper Harlem Fosser ja Sveitsin Matthias Kyburz. Jotta Kyburz olisi yltänyt voittoon, olisi hänen pitänyt voittaa ja Fosserin sijoittua korkeintaan kolmanneksi. Fosserille sprintti oli kuitenkin todellinen Knock-Out, sillä mies törmäsi Sveitsin Joey Hadornin kanssa radalla niin pahasti, että molemmat joutuivat keskeyttämään, ja Kyburz nousi maailmancupin voittoon ilman vastusta.

Ruotsin Tove Alexandersson varmisti voittonsa maailmancupin kokonaiskilpailussa jo henkilökohtaisessa sprintissä. Voitto on Alexanderssonin yhdeksäs ja ruotsalainen on nyt jaetulla ykköspaikalla voitettujen maailmancupien määrässä yhdessä Sveitsin Simone Nigglin kanssa.

Tulokset – Suunnistuksen EM-Knock-Out sprintti 8.10.2023, Vicenza, Italia

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 6:38:7, 2) Elena Roos SUI 6:42:3,3) Natalia Gemperle SUI 6:46:8,4) Hanna Lundberg SWE 6:50:9, 5) Sara Hagström SWE 6:57:4,6) Victoria Haestad Bjornstad NOR 7:05:8

Miehet: 1)Matthias Kyburz SUI 5:51:2, 2) Jonatan Gustafsson SWE 5:53:1, 3) Emil Svensk SWE 5:53:2, 4) Ralph Street GBR 5:53:5, 5) Riccardo Rancan SUI 6:01:0, 6) Isac von Krusenstierna SWE 6:11:9