Haapala ja Sild SM-erikoispitkän mestarit

Vuoden viimeiset SM-mitalit jaettiin Kouvolassa erikoispitkällä matkalla. Kilpailun järjesti Kouvolan Suunnistajat. Yhteislähtönä käydyn kilpailun miesten sarjan voittajaksi suunnisti Timo Sild (Koovee), hopeaa otti Aaro Aho (Valkeakosken Haka) ja pronssia Juho Ylinen (Ikaalisten Nouseva-Voima). Naisten voittajaksi kruunattiin Ida Haapala (Kalevan Rasti). Hopea ja pronssi menivät Veera Laaksoviidalle (Kalevan Rasti) ja Mira Kaskiselle (Rastikarhut).

Naisten erikoispitkän mitalikomikko.

Haapalan voitto oli 19,3 kilometrin radalla sooloesitys alusta loppuun. Maalissa eroa seuraaviin oli kertynyt jo yli kuusi minuuttia. Seuraavista sijoista taisteli useampi nainen ja Kaskinenkin laittoi Laaksoviidalle kampoihin loppuun asti. Hopean ja pronssin erotti lopulta seitsemän sekuntia.

Haapala uusi mestaruuden viime vuodelta, mutta taktiikka oli eri. Ensimmäinen mestaruus meinasi kaatua alun virheeseen, jonka jälkeen Haapala juoksi porukkaa kiinni. Tällä kertaa Haapalan suoritus pysyi kasassa.

– Ykkösrastille mentiin yhdessä, mutta sen jälkeen menin koko loppumatkan yksin. Tänä vuonna oli ajatuksena ennen lähtöä, että katson, mikä on muiden vauhti, mutta voisin lähteä pitämään aika reipastakin vauhtia, Haapala kertasi suoritusta ja totesi että oli mukava suunnistaa yksin.

– Välillä oli vähän huonokulkuisempaa ja semmoista työstöä. Kun maltoin suunnistaa aika hyvin ja olin koko ajan kartalla, niin rastitkin tuli aika hyvin vastaan. Onhan tämä hauska suunnistuskauden päätös.

Haapalan seurakaveri Laaksoviidalle pääsarjan SM-mitali oli ensimmäinen. Toista vuotta pääsarjassa suunnistava ja ensimmäistä kertaa pääsarjassa erikoispitkille osallistunut Laaksoviita sai tietää mitalisijastaan vasta viimeiselle rastille saapuessaan.

– Kesällä tuli suunnistettua tosi vähän ja nyt oli vielä intoa lähteä tänne. Ei ollut vielä nainen ihan loppu. Tuntui, että fyysisesti oli vielä hyvin voimia jäljellä ja jaksoin painaa ja suunnistuskin pysyi aika hyvin kasassa. Olin katsonut ennen viimeistä pitkää väliä viimeiset kolme rastia valmiiksi, että mistä pitää mennä. Tiepätkällä piti laittaa kova vauhti päälle, juosta vauhdilla loppuun asti ja ratkaista siinä niitä sijoituksia.

Miesten 26,7 kilometrin radalla joukko pysyi pidempään kasassa. Lopulta Sild irtautui neljän hengen ryhmästä Ahon tehdessä pienen koukun rastilla. Sild näki vielä viimeisellä perhoslenkillä muita eri hajontaa suorittavia, mutta haastajiksi heistä ei enää ollut.

Timo Sild suunnisti suomenmestaruuteen.

– Ennen kartanvaihtoa oli perhoslenkit ja Aaro pääsi sieltä ensimmäisenä ulos. Siinä oli ehkä 15–20 sekunnin rako, mutta taimikossa kääntyi pikkaisen liian aikaisin etsimään rastia ja minä näin heti lipun, Sild kertaa karkaamiseen johtaneita hetkiä.

Maalissa Sild pääsi tuulettamaan viitisen minuuttia ennen seuraavaa. Kooveen suunnistaja sai kuitenkin jännittää tulostaan vielä itkumuurilla. Siellä selvitettiin, löytyikö pahvisesta leimantarkastusliuskasta jälki rasteilta, sillä emit-kortti ei ollut rekisteröinyt kaikkia rasteja.

– Ihan hauskaa ja hyviä reitinvalintavälejä. Hienoakin metsää, mutta hakkuuaukot oli aika karuja. Niitä sitten piti kiertää ja yrittää etsiä valkoisia länttejä.

Myös vuonna 2020 Sild ylitti SM-erikoispitkällä maaliviivan ensimmäisenä, mutta virolaissuunnistaja ei vielä tällöin ollut oikeutettu taistelemaan suomenmestaruuksista.

Hopeamies Aho on sijoittunut erikoispitkällä matkalla parhaimmillaan kolmanneksi vuonna 2021. Kultamitalikin olisi Aholle kelvannut päivän kilpailusta. Sildin jo karattua Aho otti oman reitinvalinnan, jonka myötä suunnisti loppumatkan käytännössä yksin.

– Oli siitä erikoinen kilpailu, että sai suunnistaa niin paljon yksin ja nautin kyllä siitä. Tykkään erikoispitkästä matkasta ja tämä on ainoa matka, josta minulla ei ole vielä kultaa. Kyllä se vähän harmittaa, että se jäi ottamatta.

Aho kuitenkin totesi, että kultamitali olisi päivän kilpailussa ollut tekemätön paikka Sildin vetoa vastaan.

– Ei seliteltävää. Timolla oli vaan kovempi vauhti tänään. Ei ollut enää voimia juosta kiinni ja pikkuhiljaa selkä loittoni maisemaan. Viimeinen tunti maaston puolella oli pirun vaikea ja hain kaiken kovan alustan mitä sain. Aika paljon joutui työstämään metsän puolella ja vähän kävelemäänkin välillä.

Aho edusti vielä viikko takaperin Italiassa sprinttisuunnistuksen EM-kilpailuissa.

– Hauska palata kuukauden sprinttisatsauksen jälkeen metsään, mutta kyllä sen tunsi jaloissaan. Varsinkin maaston puolella oli aika kömpelö, mutta tiellä jaksoi painaa ja jaksoin keskittyä suunnistamiseen.

Päivän pronssimitalisti Ylinen juoksi edellisenä päivänä maratonin SM-pronssille ajalla 2:23:00.

Tulokset: Suunnistuksen erikoispitkän matkan SM-kilpailu 15.10.2023 Kouvola

Naiset 19,6 km

1) Ida Haapala KR 2:25:05, 2) Veera Laaksoviita KR 2:31:19, 3) Mira Kaskinen RasKa 2:31:26, 4) Anniina Taipale S-JKL 2:31:34, 5) Roosa Hämäläinen HiKi 2:32:21, 6) Anna-Kaisa Anjala LS-37 2:32:42, 7) Suvi Heittola RasKa 2:33:00, 8) Milja Väätäjä PR 2:37:14, 9) Katja von Schoultz PIF 2:41:52, 10) Yvonne Gunell PIF 2:41:52

Miehet 26,7 km

1) Timo Sild Koovee 2:46:07, 2) Aaro Aho VaHa 2:51:04, 3) Juho Ylinen IkNV 2:55:18, 4) Arttu Syrjäläinen HS 2:56:09, 5) Jesper Sjöblom SWE 2:56:56, 6) Maxime Rauturier KR 2:57:26, 7) Joona Huila IkNV 2:57:56, 8) Jonny Donner OK77 2:58:18, 9) Anton Kuukka TP 2:59:59, 10) Mikko Siren AngA 3:00:18

Tapahtuman sivut
Tulokset
Kuvia