Suunnistuksen opiskelijoiden EM-kisoista kultaa ja kaksi pronssia

OLL tiedote – artikkelikuvassa Hanne Hilo – kuvat: Hanspeter Schenk

Elokuun lopulla Sveitsin St. Gallenissa pidetyissä opiskelijoiden EM-kisoissa oli Suomesta mukana kymmenen urheilijaa. Toista kertaa järjestetyt kisat keräsivät kiitosta osallistujilta.

Kisojen ensimmäisenä päivänä Helsingin yliopiston Hanne Hilo voitti sprinttimatkalla kultaa. Eroa toiseksi tulleeseen Sveitsin Eline Gemperleen oli 13 sekuntia. Teknisesti todella vaikea rata sopi Hilolle, joka pääsi ensimmäistä kertaa istumaan johtajan tuolilla ja odottelemaan viimeisiä kilpakumppaneita maaliin.

– Vaikka suoritus oli lähes virheetön ja juoksu kulki kuumuudesta huolimatta, en meinannut uskoa oman suorituksen riittäneen voittoon, Hilo kommentoi.

Sprintin kuumuus vaihtui keskimatkalle pilviseen ja viileämpään keliin. Suomalaiset jäivät metsäpuolella mitaleitta, mutta kympin joukkoon rankassa maastossa ehti edellisen päivän kultamitalisti Hilo (8.) ja Karoliina Ukskoski (6.).

Kisojen päätösmatkalla sprinttiviestissä matkalaukkuihin tuli lisätäytettä kahden pronssimitalin verran. Miesten viestissä Jonny Donner teki kolmannella kierroksella eroa neljäntenä vaihtaneeseen Lyonin joukkueeseen ja ankkuri Emil Sevelius onnistui helposti pitämään Ranskan Adrien Delennyn takanaan.

– Kaikki meni suunnitelmien mukaan. Pysyin hyvin mukana, mikä antoi Emilille hyvän lähtöpaikan, kommentoi Donner pronssimitalisuoritustaan.

Voiton korjasi Zürichin pari Florian Attinger ja Tino Polsini.

Karoliina Ukskoski ja Tuukka Mäkinen

Toinen pronssi tuli sekaviestistä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhdistelmäjoukkueelle Karoliina Ukskoski ja Tuukka Mäkinen. Bernin yliopiston Simona ja Fabian Aebersold repäisivät ensimmäisillä osuuksilla eron, joka piti loppuun saakka. Muista mitaleista käytiin sen sijaan kova kisa. Jyväskylän Ukskoski vaihtoi joukkueen toisena ankkuriosuudelle, jossa nähtiin jo toiselta osuudelta tuttu kissa- ja hiiri -leikki Mäkisen ja Bernin ammattikorkeakoulun Joey Hadornin välillä. Vaikka hiiren rooli jäi lopulta Mäkiselle, joukkue sijoittui pronssille.

Vasta toista kertaa järjestetyt OEM-kisat keräsivät suitsutusta suunnistajilta.

– Radat ylittivät odotukset ja oli löydetty hyvät maastot, Donner toteaa.

Myös Hilo on samoilla linjoilla.

– Järjestelyt toimivat hyvin haastavista keleistä huolimatta ja radat olivat laadukkaat, täydentää Hilo.

Suomen kymmenhenkisen joukkueen esitykseen voi olla todella tyytyväinen, vaikka osaa suunnistajista oma suoritus jäikin kaivelemaan. Tästä on hyvä ammentaa oppia tulevia kansainvälisiä suurkisoja varten.