Leimaus-leiri 2026 Kisakalliossa ja 2027 Ounasvaaralla

Suunnistusliitto on päättänyt Leimaus-leirin järjestäjät vuosille 2026 ja 2027. Vuonna 2026 Leimaus-leiri järjestetään Kisakallion urheiluopistolla, jolloin järjestelyistä vastaavat opiston lisäksi Espoon Suunta ja Hiidenkiertäjät. Vuoden 2027 leiri toteutuu Rovaniemellä Lapin urheiluopiston ja Ounasvaaran Hiihtoseuran järjestämänä.

Leimaus-leiri on Suomen Suunnistusliiton vuosittainen lajitapahtuma 8-18 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Valtakunnallinen leiri kokoaa noin 1500 osallistujaa ja ohjaajaa nauttimaan hyvistä harjoituksista, oheisohjelmista ja leiritunnelmasta. Ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 1995 ja vuodesta 2010 alkaen Leimaus on järjestetty vuosittain.

– Valitut järjestäjät pystyvät tarjoamaan kokonaisuutena hyvät olosuhteet suurleirin järjestämiseen sekä suhtautuvat innolla ja kunnianhimoisesti tulevaan järjestelyprojektiin. Molemmilla valituilla on myös hyvä aiempi kokemus leirin organisoimisesta sekä mielenkiintoisia erilaisia maastokokemuksia tarjottavanaan, kertoo Suunnistusliiton nuoriso- ja koulutuspäällikkö Katri Lindeqvist.

Kisakalliolla kansainvälisiä unelmia

Kisakallion urheiluopiston suunnistusasiantuntijat Anssi Vesanto ja Harri Hollo sekä urheilun ja liikunnan johtaja Antti Paananen ovat innoissaan Leimaus–leirin saapumisesta Lohjalle kesällä 2026. Urheiluopiston monipuoliset tilat tarjoavat loistavat puitteet kokonaisuuden toteuttamiseen.

Suunnistusharjoitukset ja –kilpailut Karnaisten korvessa ovat kuuluneet Kisakallion tarjontaan jo yli 50 vuotta. Juuri nyt miehet hypistelevät käsissään arkistoista löytynyttä kirjapainon laatikkoa. Sen kätköistä löytyy yli 500 kappaletta vuoden 1972 suunnistuskarttaa, kuin juuri painokoneesta tulleena.

– Tulemme Kisakallion Leimaus–leirillä panostamaan monipuolisesti erilaisiin harjoituksiin. Perinteisen metsäsuunnistuksen ohella suunnistusajattelua tullaan kehittämään mm. ultrasprint ja labyrintti teemaisten harjoitusten kautta. Lisäksi unelmana on yhdessä IOF:n global development commission Jaroslav Kacmarcikin kanssa toteuttaa kansainvälinen PRO-tason ryhmä, paljastaa Hollo Kisakallion suunnitelmia.

Ounasvaaralla pääsee Ojanahojen suunnistusoppiin

Lapin urheiluopiston Leimauksella 2027 juhlitaan myös Ounasvaaran Hiihtoseuran 100-vuotisjuhlia. Suunnistajat pääsevät tutustumaan Olli Ojanahon kotimaastoihin ja ratamestaryhmän johtajaksi on lupautunut Mikko Ojanaho:

– Edellisen Leimauksen tapaan nytkin on tavoite tarjota monipuolisia suunnistusharjoituksia lähellä majoitusta Ounasvaaralla, mutta myös muut vaarat tulevat tutuiksi bussikyydein. Santasport on luotettava kumppani, joten seura voi keskittyä meidän osaamisalueeseemme, suunnistukseen. Hyvät kartat, monipuoliset maastot ja radat, niistä on Leimaus 2027 tehty. Ja tiedä vaikka joku treeni olisi Ollin käsialaakin.

Tämän kesän Leimaus-leiri järjestettiin Tampereella city-Leimauksena, mutta seuraavina vuosina toteutustapana on jälleen perinteinen urheiluopiston ja suunnistusseuran yhteistyö.

Ensi kesänä Leimauksella leimataan Lahdessa liikuntakeskus Pajulahden ja Lahden Suunnistajat -37:n tarjoamin puittein. Vuonna 2025 järjestelyvastuussa on Kuortaneen urheiluopisto sekä Kuortaneen Kunto.