Kaarina Nurminen pyöräsuunnistuksen maailmancupin voittoon Italiassa

Artikkelikuvassa (arkisto) Kaarina Nurminen, kuvaaja: Timo Mikkola

Pyöräsuunnistuksen maailmancupin viimeisenä henkilökohtaisena matkana kilpailtiin pitkän matkan kilpailu erittäin haastavissa olosuhteissa Italian Trenton lähistöllä.

Naisten kilpailussa Kaarina Nurminen päätti ensimmäisen aikuisten sarjan maailmancupin kautensa upeasti pitkän matkan voittoon. Toiseksi ajanut Tanskan Camilla Soegaard jäi Nurmiselle lähes viisi minuuttia. Nurmisen voitto toi samalla nuorten U23-sarjan MM-kultaa pitkällä matkalla sekä sinetöi Nurmisen kakkostilan maailmancupin kokonaiskilpailussa.

– Tämä oli todella rankka kisa, varmasti raskain kisa mitä olen tähän mennessä ajanut. Siellä oli jyrkempää rinnettä kuin eilen, liukasta sekä mutaisia juurakko- ja kivikkopolkuja eikä rankassa sateessa ollut helppo lukea karttaa. Pari kertaa kaaduin ja juomapullokin tippui, mutta selvisin silti ilman isompia ongelmia. Reitinvalinnoista ei voinut aina olla täysin varma, mutta loppujen lopuksi ne onnistuivat aika hyvin, kertoo Kaarina Nurminen.

– Olihan tämä aika hyvä kausi, ja voittoon on mahtava kruunata maailmancup, iloitsi Kaarina Nurminen.

Ruska Saarela tsemppasi kilpailussa kahdeksanneksi ja Ingrid Stengård 10:s.

Rinnettä ja reitinvalintaa riitti.

Miesten kilpailussa isäntämaan Fabiano Bettega ajoi eilisen tapaan voittajaksi, ja osoitti hallitsevansa nämä olosuhteet parhaimmin. Bettegan voittomarginaali oli yli kahdeksan minuuttia Tsekin Vojtech Ludvikiin. Kolmanneksi ajoi Tsekin Krystof Bogar.

KORJAUS: Tomi Nykäsen suoritus hylättiin. Syynä oiko maaston kautta.

Suomen joukkue on Italian matkalla pienellä miesten joukkueella, ja Nykäsen hylkäyksen jälkeen parhaana Pasi Pyykönen 40:s.

Suomen Tomi Nykänen jaksoi kilpailun yhdeksänneksi ja otti suorituksellaan nuorten U23-sarjan MM-pronssia. Nykäsen aikaero Bettegaan oli reilu 14 minuuttia.

– Tänään minulla oli aika heikko kisa. Se lähti ihan hyvin käyntiin, mutta sitten minulla oli vaikeuksia löytää oikeita polkuja maastosta, ja siellä tuli tehtyä myös huonoja reitinvalintoja. Mäkeä todellakin riitti, ja kerran pysähdyin tiputtamaan renkaista paineitakin, että sain niihin lisää pitoa. Oli siinä suorituksessa toki hyviäkin kohtia, kuvaili suoritustaan Tomi Nykänen.

Italiassa kilpaillaan lauantaina vielä viestimaailmancupin sekaviesti, jonka Suomen joukkue jättää todennäköisesti väliin.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen maailmancup ja nuorten U23 MM-pitkä matka 22.9.2023, Italia

Naiset: 1) Kaarina Nurminen FIN 2.00.30, 2) Camilla Soegaard DEN 2.05.21, 3) Nikoline Splittorff DEN 2.06.21, 4) Gabriele Andrasiuniene LTU 2.07.50, 5) Caecelie Christoffersen DEN 2.13.14, 6) Valerie Kamererova CZE 2.14.04, … 8) Ruska Saarela FIN 2.19.11, 10) Ingrid Stengård FIN 2.23.07, 15) Antonia Haga FIN 2.30.40, Marika Hara kesk.

Miehet: 1) Fabiano Bettega ITA 2.09.34, 2) Vojtech Ludvik CZE 2.17.48, 3) Krystof Bogar CZE 2.18.56, 4) Jeremi Pourre FRA 2.21.00, 5) Armel Berthaud FRA 2.21.17, 6) Andreas Waldmann AUT 2.22.00, …, 40) Pasi Pyykönen FIN  3.47.51, Tomi Nykänen FIN