Tuomas Heikkilä ja Inka Nurminen SM-sprintin voittajat

Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä ja Jämsän Retki-Veikkojen Inka Nurminen voittivat suomenmestaruudet suunnistuksen sprinttimatkoilla Lahdessa lauantaina.

Poikkeuksellisen vaikeat sprinttiradat kulkivat Sibeliustalolta Lahden sataman ympäristössä. Sekä miesten että naisten sarjassa nähtiin ylivoimaiset voittajat.

Heikkilä parantanut juoksuvauhtiaan

Miesten neljän kilometrin kilpailussa Tuomas Heikkilä jätti hopealle suunnistanutta Ikaalisten Nousevan Voiman Teemu Oksasta yli puoli minuuttia. Tampereen Pyrinnön Otto Simosas oli kolmas.

Heikkilä kehui rataa ja sanoi kilpailun olleen kenties uransa vaikein juoksema SM-sprintti.

– Haastavan tästä kilpailusta teki reitinvalintojen vaikeus. Niitä oli välillä vaikea löytää kartalta. Aidat ja puskat blokkasivat reittejä, ja piti olla tarkkana, ettei etene umpikujiin. Otin sellaisia reitinvalintoja, jotka osuivat ensimmäisinä silmään ja näyttivät suhteellisen hyviltä. Se taktiikka näytti toimivan, voittaja kertoi.

Heikkilä paransi Tampereella elokuussa 5000 metrin ratajuoksuennätystään yli puolella minuutilla lukemiin 14.07. Ennätys on seurausta ehjästä harjoituskaudesta. Heikkilä uskoo, että parantunut vauhti näkyy tuloksissa myös sprinttisuunnistuksen puolella.

– Kisojen ja lajiharjoittelun kautta saan parannettua kiihdytyksiä, pysähtymisiä, kääntymisiä ja jarrutuksia. Niiden avulla kehittyneen juoksuvauhdin saa siirrettyä myös suunnistussuoritukseen, miesten voittaja kertoi.

Naisten 3,5 kilometrin radalla Inka Nurminen oli vieläkin ylivoimaisempi, kun Tampereen Pyrinnön Venla Harju jäi 42 sekunnin päähän. Mestaruus oli Nurmiselle uran ensimmäinen aikuisten sarjassa.

– Olin nuorempana tunnettu kovasta juoksuvauhdista, mutta tekniikka ja taito ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti. Sen vuoksi tällainen tekninen rata sopi minulle erinomaisesti, Nurminen kertoi kilpailun jälkeen.

Nurminen kehittynyt taidollisesti

Nurminen sijoittui vuosi sitten sprinttisuunnistuksen MM-kilpailuiden henkilökohtaisessa sprintissä kymmenenneksi. Lauantain voittaja näkee, että kymmenen kärki on mahdollista saavuttaa myös lokakuussa Italian EM-kilpailuissa.

– EM-kilpailuissa on jokaisella maalla enemmän paikkoja asettaa urheilijoita, joten siinä mielessä kisojen taso on jopa kovempi kuin MM-kilpailuissa. Mutta ehdottomasti kymmenen kärki, miksei kuuden kärki ole mahdollinen. Joka tapauksessa niihin kilpailuihin lähdetään suoritus edellä sijoituksia miettimättä, Nurminen mietti.

Kesällä nuorten MM-kilpailuissa sprittiviestissä mitalin ottanut Salla Isoherranen kokeili vauhtiaan yleisessä sarjassa ottaen heti pronssia. Isoherranen jäi Nurmiselle 56 sekuntia.

Viikonloppu jatkuu sunnuntaina SM-viestillä ja Viestiliigan kauden kuudennella osakilpailulla Hollolassa.

Tulokset suunnistuksen SM-sprintti 9.9.2023 Lahti

Miehet 4,0 km

1) Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat 15.08, 2) Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima 15.41, 3) Otto Simosas Tampereen Pyrintö 15.58, 4) Touko Seppä Turun Suunnistajat 15.59, 5) Otto Kaario Helsingin Suunnistajat 16.05, 5) Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö 16.05.

Naiset 3,5 km

1) Inka Nurminen Jämsän Retki-Veikot 14.58, 2) Venla Harju Tampereen Pyrintö 15.40, 3) Salla Isoherranen Lynx 15.54, 4) Miia Niittynen Kalevan Rasti 15.58, 5) Maija Sianoja MS Parma 16.01.

Kaikki tulokset
SM-sprintin sivut
Sunnuntain SM-viesti
Kuvia