Nurminen ja Kaskinen pyöräsuunnistuksen SM-yhteislähdön mestarit Lahdessa

Artikkelikuvassa Kare Kaskinen, kuvaaja Timo Mikkola

Tampereen Pyrinnön Kaarina Nurminen ja Ulvilan Uran Kare Kaskinen ottivat nimiinsä historian ensimmäisen pyöräsuunnistuksen SM-yhteislähtökilpailun mestaruudet. Ylen kanavilla televisioitu yhteislähtökilpailu ajettiin Lahden urheilukeskuksen vaativassa harjumaastossa osana monilajista SM-viikkoa.

Naisten kilpailu starttasi heti Kaarina Nurmisen johtamana.

– Lähdin alussa aika kovaa, enkä K-pisteen jälkeen nähnytkään enää muita kilpailijoita, hämmästeli Nurminen.

Nurmisen suoritus oli vahvaa tekemistä alusta loppuun.

– En aivan virheettä selvinnyt, mutta ilman isompia koukkuja. Maasto oli sen verran vaativa, että välillä kannatti hidastaa menoa. Se oli fyysisesti myös melko rankka rata, mutta vire oli tänään hyvä. Ratamestari ja järjestäjät olivat onnistuneet tekemään oikein hienon kisan, kiitteli mestari Kaarina Nurminen.

Himmeämmistä naisten mitaleista käytiin loppuun asti tiukka sekuntikamppailu, ja lopulta Kokkolan Suunnistajien Ruska Saarela ajoi hopealle ja Kooveen Henna Saarinen pronssille.

Kaarina Nurminen

Miesten kilpailussa tilanne kärjessä vaihteli tyypillisen yhteislähtökilpailun tapaan, ja kahtena lenkkinä ajetun kilpailun hajonnat pakottivat ajamaan tarkasti koko ajan. Miesten mestari Ulvilan Uran Kare Kaskinen meinasi kokea epäuskon hetkiä jo ensimmäisellä lenkillä.

– Alku ei lähtenyt ihan puhtaasti liikkeelle, ja muutamassa kohdassa tiesin takamatkaa olevan, kun muita tuli jo vastaan. Hajontojen arvasin toki vaikuttavan, mutta minuutin ero kartanvaihdossa laittoi miettimään, oliko se peli jo pelattu, kuvaili Kaskinen.

Kaskinen ajoi kuitenkin vahvasti sekä tarkasti toisen lenkin ja pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta reilun puolen minuutin erolla Vaasan Suunnistajien Miika Nurmeen.

– Paikoin urasto kartalla oli todella pienipiirteistä, ja siinä riitti todella luovimista. Tarkkana sai olla, eikä joka välille ehtinyt havaita kaikkia parhaimpia reitinvalintoja. Jalkakin oli tänään riittävän vahva, iloitsi Kare Kaskinen uransa ensimmäistä aikuisten sarjan Suomen mestaruuttaan.

Pronssille kiri Lahden Suunnistajat-37:n Tomi Nykänen.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen SM-yhteislähtö 6.8.2023, Lahti

Naiset: 1) Kaarina Nurminen Tampereen Pyrintö 49.05, 2) Ruska Saarela Kokkolan Suunnistajat 53.07, 3) Henna Saarinen Koovee 53.08, 4) Marika Hara Koovee 54.46, 5) Ingrid Stengård OK Trian 54.58, 6) Saara Yli-Hietanen Tampereen Pyrintö 55.35, 7) Essi Hakala Vaasan Suunnistajat 56.56, 8) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 58.18, 9) Antonia Haga OK Botnia 59.38, 10) Susanna Laurila Jalasjärven Jalas 1.03.18.

Miehet: 1) Kare Kaskinen Ulvilan Ura 53.39, 2) Miika Nurmi Vaasan Suunnistajat 54.16, 3) Tomi Nykänen Lahden Suunnistajat-37 54.25, 4) Jussi Laurila Jalasjärven Jalas 54.25, 5) Teemu Kaksonen Ylistaron Kilpa-Veljet 56.01, 6) Tatu Aaltonen Lynx 57.38, 7) Juha Lilja Tampereen Pyrintö 57.46, 8) Joona Kleemola Lahden Suunnistajat-37 1.02.47, 9) Jouni Kahelin Suunta Jyväskylä 1.05.07, 10) Antti Rissanen Tampereen Pyrintö 1.08.14.