Kuopion MM-esikilpailu Ojanahon suvereeni näytös

Odotus kohti vuoden 2025 Kuopion MM-kotikilpailuja käynnistyi, kun Kuopion Vehmersalmella suunnistettiin keskimatkan MM-esikilpailu. Kuopion Suunnistajien järjestämä WRE (World Ranking Event) MM-esikilpailu tarjoili korkeuseroja, monipuolista maastoa ja kansainvälistä vauhtia. Alueella on järjestetty myös vuoden 2014 Kuopio Jukola.

Miesten 5,9 kilometrin pituinen keskimatka oli pitkästä aikaa kovin ja kansainvälisin Suomessa käyty suunnistuskilpailu. Kilpailu oli Olli Ojanahon suvereeni näytös, vaikka kilpailusta odotettiin Norjan Kasper Harlem Fosserin ja Ojanahon välistä kamppailua ja puhuttiin jopa MM-kilpailujen revanssista. Ojanaho toppuutteli ja totesi ennen starttia, että MM-mitalit on jo jaettu, eikä tulokset muutu, vaikka Kuopion esikilpailusta voitto tulisikin.

Fosserin suunnistus jätti alussa toivomisen varaa. Heti toiselle rastivälille minuutin virheen leiponut norjalainen pitkän matkan maailmanmestari ei pystynyt kuromaan eroa kiinni loppuradan aikana, sillä Ojanaho piti vakuuttavaa vauhtia yllä alusta asti. Ojanaho odotti kilpailusta vaativaa ja raskasta ja sitä tarjoiltiin.

– Oli hieno ja raskas baana ja onnistuin pitämään suunnistuksen hyvin kasassa. Oli ehkä vielä raskaampi mitä odotin. Piti vain tsempata suunnistuksen kanssa ja juosta niin kovaa, kuin jaksaa. Ei se helpolta tuntunut, mutta ei voinut tehdä muuta kuin parhaansa.

Epävarmoina hetkinä Ojanaho rauhoitti etenemistä ja varmisti, ettei virheitä pääse tapahtumaan.

Kuopion MM-esikilpailu oli tärkeä välietappi, joka antaa palautetta kohti kahden vuoden päässä siintäviä kotikilpailuja.

Kasper Harlem Fosser
Kuva: Anu Uhotoinen

15-vuotiaana Kuopio Jukolaan osallistunut Fosser totesi ennen kilpailua, ettei Kuopion kilpailumaasto poikkea välttämättä paljon norjalaisesta. Myös Fosserin tavoitteena oli tutustua tulevaan arvokilpailumaastotyyppiin fyysisesti ja psyykkisesti.

– Tarkoitus on tutustua maastoihin ja reitinvalintojen tekemiseen. On mielenkiintoista nähdä, miten suomalaiset pärjäävät.

Kilpailun jälkeen Fosser totesi, ettei saanut suorituksen alussa haluttua flow-tilaa päälle. Toisella rastilla tapahtuneen, yli minuutin virheen jälkeen norjalainen sai suorituksensa hallintaan ja kulku tuntui hyvältä loppuun asti. Silti eroa maalissa Ojanahoon oli kertynyt puolitoista minuuttia.

Erinomaisia suomalaissuorituksia nähtiin heti kärkikaksikon takana, kun Eetu Savolainen palasi nihkeästi sujuneen alkukauden jälkeen takaisin omalle tasolleen. Aggressiivisesti edennyt Ikaalisten Nousevan-Voiman suunnistaja suunnisti kolmanneksi tasavahvalla suorituksella.

– Tulin samaa puksuttavaa vauhtia loppuun. Ei tullut virheitä.

Tampereen Pyrinnön Mikko Eerola teki loistosuorituksen ja sijoittui ilahduttavasti kilpailussa neljänneksi. ISTV:n haastattelussa suoritukseensa erittäin tyytyväinen suunnistaja kehui maastoa ja karttaa. Sen lisäksi että Eerolan reitinvalinnat osuivat kohdilleen ja rastit löytyivät sujuvasti, juoksuvoima riitti maaliin asti.

– Huippumaasto, ihan älyttömän hieno. Koko ajan nautti. Tämmöiset vedot on olleet tänä vuonna vähän vähissä, mutta hyvä lähteä syksyyn heti tällaisella kisalla liikkeelle.

Naisten 4,8 km radalla voittotaistelu oli kahden kauppa, kun Sveitsin MM-kilpailuissa edustaneet Miia Niittynen ja Venla Harju etenivät maastossa lähes tasatahtiin. Kilpailu ratkesi Niittysen eduksi radan lopussa, kun Harju otti 12–13 välille huomattavan erilaisen reitinvalinnan eikä toipunut riittävän vahvaan loppuun suuren nousun jäljiltä. Niittysen sujuva suorittaminen ja väkevä loppu toivat voiton päivän kilpailussa.

Miia Niittynen
Kuva: Anu Uhotoinen

Niittysen harjoittelun painopiste on siirtynyt jo sprintteihin, sillä edessä on vielä suunnistuksen sprinttimatkojen EM-kilpailut Italiassa. Edellinen maastosuunnistuskerta löytyy maailmancupista kolmen viikon takaa.

– Tuntui ihan sujuvalta. Olen viimeksi Tšekissä suunnistanut maastossa ja nyt tehnyt aika paljon sprinttitreeniä ja ajattelin, että mitähän tästä tulee.

Metsässä Niittynen oli kuitenkin luottavainen oman etenemisensä suhteen:

– Jos tuntuu pahalta, menee tarpeeksi kovaa.

Toiseksi sijoittunut Venla Harju haki kilpailusta hyvää valmistautumista tuleviin kansainvälisiin kilpailuihin. Alla oli raskas harjoitusviikko Kuopion maastoissa.

– Tuntui, että aloin olemaan aika puhki, lähdin ehkä turhan kovaa ja meinasi tulla virheitä. Olen tyytyväinen, että sain lähdössä vähän sellaista fiilistä, että olisi maailmancupissa. Pystyi henkisesti valmistautumaan niihin.

Erittäin positiivinen lopputulos nähtiin myös, kun kolmanneksi päivän keskimatkan kilpailussa suunnisti tasaisella suorituksellaan Elisa Mattila.

– Isoja virheitä ei tullut, mutta tosi paljon epävarmaa menoa ja tuntui, että jouduin jarruttelemaan. Kiva, että on selkeitä isoja mäkiä ja pääsi lukemaan käyriä.

Ensi vuoden syyskuussa Kuopiossa nähdään erityisen paljon kansainvälistä menoa, kun maastoissa kilpaillaan suunnistuksen maailmancupin päätöskierros.

Tulokset – MM-esikilpailu, keskimatka 26.8.2023

Naiset: 1) Miia Niittynen Kalevan Rasti 38.49, 2) Venla Harju Tampereen Pyrintö 39.14, 3) Elisa Mattila Lahden Suunnistajat-37 39.41, 4) Amy Nymalm Pargas IF 41.13, 5) Eeva-Liina Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura 41.44, 6) Ina Westerlund Paimion Rasti 41.56

Miehet: 1) Olli Ojanaho Helsingin Suunnistajat 36.01, 2) Kasper Harlem Fosser IFK Göteborg 37.32, 3) Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima 39.14, 4) Mikko Eerola Tampereen Pyrintö 39.42, 5) Aaro Aho Valkeakosken Haka 40.08, 6) Tomás Krivda Kalevan Rasti 40.15

Kilpailun viralliset sivut