Kaarina Nurminen neljäs pyöräsuunnistuksen MM-pitkällä matkalla

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat tiistaina Tšekissä Mostekin kupeessa pitkän matkan kilpailulla. Olosuhteet Tšekissä jatkuivat helteisinä, ja urheilijoiden kestävyyttä koeteltiin joka suhteessa.

Kilpailun radat tarjosivat monipuolista suunnistamista, kun ensimmäiset rastit suunnistettiin pienipiirteisessä mäkisessä kylän ja linnan ympäristössä. Alun pikkutarkan suunnistamisen jälkeen oli vuorossa perinteistä pitkän matkan suunnistamista metsäisessä rinnemaastossa.

Naisten kilpailussa Tanskan Nikoline Splittorff ajoi mestariksi lähes minuutin erolla Ison-Britannian Emily Benham Kvaleen. Liettuan Gabriele Andrasiuniene otti pronssia.

Kaarina Nurminen oli jälleen suomalaisnaisista vahvin, ja Nurminen kuittasi neljännen tilan neljän ja puolen minuutin erolla voittajaan.

– Alussa ajoin yhdessä kohdassa väärää uraa pitkin, ja sitten minun piti palata pitkän matkaa takaisin. Sen jälkeen sujui taas hyvin, mutta sitten kartanvaihdon jälkeisellä pitkällä välillä hätäilin hieman reitinvalinnan kanssa. Tein siinä selvästi huonomman reitinvalinnan, ja hieman pidemmällä miettimisellä siihen olisi löytynyt parempi valinta. Ei tuohon suoritukseen täysin tyytyväinen voi olla, mutta onhan neljäs tilakin aivan hyvä, mietiskeli Kaarina Nurminen.

Pitkään kisaa ehtii tapahtua monenlaista yllättävääkin, ja Nurmisellakin meinasi käydä juomat vähiin, kun toinen pulloista oli tippunut.

– Kaaduin yhdessä kohdassa, ja siinä se pullo varmaan tippui. Minulla kävi kuitenkin tuuria, kun ajoin samoja uria toisenkin kerran kisan aikana, ja bongasin tutun pullon toisella kerralla, kertoi Nurminen.

Ingrid Stengård

Pitkän matkan kestomenestyjä Ingrid Stengård onnistui myös upeasti palkintosijoille kilpailun viidenneksi vajaa kaksi minuuttia Nurmista perässä.

– Kisa oli kyllä ensimmäisestä ylämäestä asti aikamoista henkiinjäämistaistelua, se oli kova ja pitkä kisa. Alun sprinttimäisessä osiossa annoin ikänäön kanssa varmasti hieman tasoitusta, mutta sen jälkeen oli mukava suunnistaa perinteistä pitkän matkan suunnistussta. Olen kyllä viitostilasta todella tyytyväinen, iloitsi Stengård.

Miesten kilpailussa isäntämaa Tšekin joukkue teki vahvaa tulosta, ja Vojtech Ludvik ajoi mestariksi yli kahden minuutin erolla Sveitsin Simon Hellmuelleriin. Suomalaisista Andre Haga koki harmittavan takaiskun maalissa, kun vahvasti mitalivauhtia kulkenut kilpailu päättyi hylkäykseen. Hagan kohtalona oli alkumatkan nelosrasti, jossa betoniauto oli peittänyt oikean uran lähtöä ja Haga leimasi nuorten rastilla, jonka samankaltainen koodi ei laukaissut Hagan hälytyskelloja.

Kare Kaskinen

Kare Kaskisen kisa sen sijaan kulki lähes virheittä. Kaskinen ajoi hyvän kilpailun ollen maalissa seitsemäs vain kolme minuuttia mitalista jääden.

–  Yhdessä rinteessä pudotin kerran turhan takia ylimääräisiä metrejä alaspäin, ja jotain pientä parannettavaa suunnistukseen jäi, mutta mitään isompia hölmöilyjä en tehnyt. Tänäänkin yritin ajaa niin kovaa mitä suunnistus antaa myöden, ja se onnistui aika hyvin. Mutta kovempaa olisi vielä pitänyt pystyä ajamaan, että palkinnoille olisi ehtinyt, mietiskeli Kare Kaskinen.

Jussi Laurila onnistui myös kilpailun kymppisakkiin ollen kahdeksas 43 sekuntia Kaskista hitaampana.

– Vaikea kisa oli tänään, koko ajan siinä piti työstää. Alku oli sellaista tihrustamista, ja sitten ylämäetkin tuntuivat raskailta. Yritin pitää homman kuitenkin koko ajan etenevänä, ja onnistuin aika lailla ilman virheitä. Tuntemuksiin nähden sijoitus oli jopa odotettua parempi, iloitsi Jussi Laurila.

Eemil Koskinen pyöräsuunnistuksen nuorten MM-kultaa

Eemil Koskinen

Nuorten miesten MM-pitkällä matkalla Eemil Koskinen ajoi vahvasti sekä tarkasti ottaen MM-kultaa viiden sekunnin erolla Itävallan Hannes Hnilickaan. Sveitsin Flurin Schnyder ajoi pronssille.

– Kaikennäköistä mahtui tämän päivän kisaan. Oli paljon kovaa ajoa, ja välillä pieniä virheitäkin. Jossain kohdassa takahaarukan väliin meni kasa keppejä, ja niitä piti pysähtyä poistamaan. Kisakeskuksen ohituksessa kuulin, että sekunnit ovat tänään tiukassa. Viimeiselle rastille tullessa homma meni vielä jännäksi, kun menin kartan kanssa sekaisin, ja jouduin seisomaan paikallani jonkin aikaa. Onneksi sain homman selvitettyä nopeasti, ja ehdin kärjessä maaliin, iloitsi nuorten maailmanmestari Eemil Koskinen.

Suomalaisten menestystä täydensivät Tatu Aaltonen viidennellä ja Simo Klemettinen yhdeksännellä tilalla.

Nuorten naisten sarjassa Tšekin Sofie Stranska ajoi mestariksi lähes viiden minuutin erolla Tanskan Gertrud Riis Madseniin. Ruotsin Tilda Palm otti pronssia.

Suomen Vilma pesu onnistui podium-paikalle viidenneksi ja Silja Yli-Hietanen kuudenneksi. Pihla Häkkinen täydensi menestystä kahdeksannella tilalla.

– Alkuradan pikkutarkka alue oli minusta ihan hauska, vaikka vaikea sitä oli kartalta tulkita. Suunnistuksellisesti suoritus oli oikein hyvä, mutta fyysisesti sellaista keskitasoa. Hyvää suoritukseen voi olla aina tyytyväinen, kertoi viidenneksi ajanut Vilma Pesu.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona keskimatkan kilpailulla.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen MM-pitkä matka 22.8.2023, Mostek, Tšekki

Naiset (32,9km – 980m): 1) Nikoline Splittorff DEN 1.54.19, 2) Emily Benham Kvale GBR 1.55.17, 3) Gabriele Andrasiuniene LTU 1.57.24, 4) Kaarina Nurminen FIN 1.58.49, 5) Ingrid Stengård FIN 2.00.44, 6) Martina Tichovska CZE 2.01.18, 7) Marika Hara FIN 2.03.53, 8) Ruska Saarela FIN 2.04.14, … 18) Antonia Haga FIN 2.21.56, 31) Saara Yli-Hietanen FIN 2.37.27

Miehet (38,5km – 1170m): 1) Vojtech Ludvik CZE 1.53.16, 2) Simon Hellmueller SUI 1.55.20, 3) Vojtech Stransky CZE 1.57.11, 4) Krystoff Bogar CZE 1.59.03, 5) Morten Oernhagen DEN 1.59.32, 6) Andreas Waldmann AUT 1.59.36, 7) Kare Kaskinen FIN 2.00.10, 8) Jussi Laurila FIN 2.00.53, … 12) Teemu Kaksonen FIN 2.02.45, 22) Tomi Nykänen FIN 2.10.52, Andre Haga FIN hyl.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten MM-pitkä matka 22.8.2023, Mostek, Tšekki

Naiset (20v) (21,8km – 620m): 1) Sofie Stranska CZE 1.20.58, 2) Gertrud Riis Madsen DEN 1.25.39, 3) Tilda Palm SWE 1.27.32, 4) Iris Aurora Pecorari ITA 1.28.59, 5) Vilma Pesu FIN 1.30.15, 6) Silja Yli-Hietanen FIN 1.30.37, … 8) Pihla Häkkinen FIN 1.33.33, 12) Emma-Riikka Laamanen FIN 1.38.837, 15) Siiri Rasimus FIN 1.40.11, 21) Emma Lång FIN 1.46.09

Miehet (20v) (28,9km – 850m): 1) Eemil Koskinen FIN 1.31.57, 2) Hannes Hnilica AUT 1.32.02, 3) Flurin Schnyder SUI 1.36.03, 4) Armel Berthaud FRA 1.36.54, 5) Tatu Aaltonen FIN 1.36.56, 6) Jose Antonio Villar Gorriz ESP 1.36.57,… 9) Simo Klemettinen FIN 1.40.28, 10) Akseli Pesu FIN 1.41.12, 26) Eevert Kenttämies FIN 1.50.57, 30) Nuutti Toivonen FIN 1.53.59