Suomi pronssille nuorten MM-kisojen sprinttiviestissä

Artikkelikuva: JWOC 2023

Suomen nelikko Salla Isoherranen, Sampo Sankelo, Aarni Ronkainen ja Eeva-Liina Ojanaho suunnisti pronssia nuorten MM-kilpailujen sprinttiviestissä Romanian Baia Maressa tiistaina.

Koko viestin ajan mitalikamppailussa mukana ollut Suomi jäi kilpailun voittaneelle Unkarille 27 sekuntia.

Salla Isoherranen vaihtoi avausosuudelta neljäntenä 19 sekuntia kärjestä. Aloitusosuus oli tiukka paikka, sillä matkaan starttasi 58 joukkuetta, eikä ensimmäistä rastia kannattanut pummata.

– Pääsin onneksi lähtemään ensimmäisestä rivistä ja lähdin tarkoituksella todella kovaa, jotta pääsisin ottamaan oman valinnan ja sain viestin hyvin käyntiin. Viestit antavat fiilistä ja on mahtavaa olla mukana ottamassa Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä sprinttiviestimitalia, Isoherranen kuvaili osuuttaan ja tunnelmiaan.

Toisella osuudella Sampo Sankelo piti Suomen kärkiryhmässä vaihtaen kahdeksantena vain yhdeksän sekuntia kärjestä. Sprinttiviestin erikoisuutena oli Baia Maren keskustan puistoalueella sijainnut pensasaitalabyrintti. Labyrinttiin oli laitettu muutama rasti ja se pani monta joukkuetta sekaisin. Suomen joukkueessa oli valmistauduttu tähänkin.

– En etukäteen odottanut, että rata menisi pensasaitalabyrinttiin, mutta sitä varten oli olemassa varasuunnitelma. Varasuunnitelma oli, että jos siellä olisi rasteja, niin pitäisi vain mahdollisimman nopeasti päästä labyrintistä ulos ja kiertää seuraavalle rastille ulkokautta, Sankelo kertoi valmistautumisestaan.

Aarni Ronkaisen kolmas osuus sujui kärkiryhmän mukana, mutta lopussa suomalainen karkasi muilta ja vaihtoi kärjessä pari sekuntia ennen seuraavia joukkueita.

– Siinä on Sampolla ansionsa, kun hän kiersi edellisellä osuudella ainoana kärkiryhmästä pidemmän hajonnan, eikä siitä huolimatta päästänyt kärkeä karkaamaan. Yksin oman hajonnan kiertäminen ei tuottanut ongelmia, sillä suunnistin koko ajan itse, Ronkainen kertoi.

Ankkuriosuudella Eeva-Liina Ojanaho sai seurakseen seitsemän joukkuetta, jotka ratkaisivat viestin lopulliset tulokset. Maanantaina ylivoimaisesti sprintin maailmanmestaruutta juhlinut Rita Maramarosi pääsi osuudelle puoli minuuttia Suomen perään, mutta ajoi edellä lähteneet joukkueet nopeasti kiinni. Erittäin juoksuvoimainen Maramarosi oli osuudellaan täysin pitelemätön ja Unkari voitti maailmanmestaruuden. Maanantain sprintin norjalainen hopeanainen Pia Young Vik oli lopussa Ojanahoa hieman vahvempi tuoden Norjan hopealle.

– Joukkuekaverit petasivat upeaan paikkaan. Ensimmäisellä välillä tuli vähän sekoiltua, kun rakennusten väli, josta minun piti mennä, näytti yllättävän pieneltä. Kaiken lisäksi juoksin siitä vähän ohi. Siinä ehti mennä se etumatka, jonka kolme edellisen osuuden suunnistajaa olivat hankkineet. Se vähän harmitti. Piti kuitenkin vain tsempata loppuun asti, mutta onneksi saatiin mitali, Ojanaho kertoi.

– Norjakin taisi lopussa vähän jättää jalalla. Meillä taisi olla koko ajan eri hajonta ja näin Norjaa vielä ihan lopussa, mutta ei siinä ollut mitään tehtävissä. Aika kovaa juostiin ankkuriosuudella, Suomen ankkuri jatkoi.

Ykkösjoukkueen lisäksi myös Suomen kakkosjoukkue teki erinomaista työtä ja pysyi mitalitaistossa loppuun asti. Nelikko Silva Kemppi, Rauli Aho, Santeri Kirjavainen ja Jenny Ojala olivat maalissa kuudennella sijalla. Nuorten MM-kisojen virallisiin tuloksiin lasketaan kuitenkin kunkin maan parhaan joukkueen tulos.

Nuorten MM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona keskimatkan kilpailulla.

Suomen ykkösjoukkueen juoksijoiden pidemmät kommentit tämän artikkelin alaosassa.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kisojen sprinttiviesti 4.7.2023, Romania

1) Unkari (Viktoria Mag, Tamas Felfoldi, Marton Csoboth, Rita Maramarosi) 49:44, 2) Norja (Kristin Melby Jacobsen, Iver Dalsaune Thun, Brage Takle, Pia Young Vik) 49:57, 3) Suomi (Salla Isoherranen, Sampo Sankelo, Aarni Ronkainen, Eeva-Liina Ojanaho) 50:11, 4) Ranska 50:28, 5) Tšekki 50:42 6) Suomi 2 (Silva Kemppi, Santeri Kirjavainen, Rauli Aho, Jenny Ojala) 50:45
Virallisiin tuloksiin lasketaan vain kunkin maan parhaan joukkueen tulos, joten Suomen kakkosjoukkue ei ole mukana virallisissa tuloksissa.

Linkit
Nuorten MM-kisojen sivut
Viralliset tulokset Eventorissa
Kuvia ilmestyy Suunnistusliiton kuvagalleriaan
Lisätietoja nuorten MM-kilpailuista erillisessä artikkelissa

Suomen ykkösjoukkueen juoksijoiden kommentit:

1. osuus Salla Isoherranen:

”Aloitusosuus oli melkoinen härdelli ja sai kyllä keskittyä suunnistukseen. Enemmän kylläkin jännitti oman osuuden jälkeen, mutta onneksi kaverit hoitivat meidät mitaleille. Pääsin lähtemään ensimmäisestä rivistä ja lähdin tarkoituksella todella kovaa, jotta pääsisin ottamaan oman valinnan ja saisin viestin hyvin käyntiin. Viestit antavat fiilistä ja on mahtavaa olla mukana ottamassa Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä sprinttiviestimitalia. Kisat kuitenkin jatkuvat ja panostus on yhtä iso maastomatkoillekin. Katsotaan mihin, omat suoritukset siellä riittävät.”

2. osuus Sampo Sankelo:

”Näiden kisojen eteen on tehty monta vuotta töitä ja on aivan mahtavaa onnistua. Tiedostin eilisten sprintin tulosten perusteella, että meillä on hyvät mahdollisuudet sprinttiviestissä. Oma suoritus onnistui. Lopussa tuli vähän pidempi hajonta, mutta se oli hyvä, että saatiin Aarnille lyhyempi hajonta loppuun. En etukäteen odottanut, että rata menisi pensasaitalabyrinttiin, mutta sitä varten oli varasuunnitelma. Varasuunnitelma oli, että jos siellä olisi rasteja, niin pitäisi vain mahdollisimman nopeasti päästä labyrintistä ulos ja kiertää seuraavalle rastille ulkokautta. Pidän itseäni joka matkan miehenä ja sprinttimatkoilta on tullut erinomaisia tuloksia. Tästä on hyvä jatkaa kohti maastostartteja.”

3. osuus Aarni Ronkainen:

”Odotin, että meillä on saumat mitaliin ja siinä onnistuttiin. Karkasin lopussa muilta ja siinä on Sampolla ansionsa, kun kiersi edellisellä osuudella ainoana kärkiryhmästä pidemmän hajonnan, eikä hän siitä huolimatta päästänyt kärkeä karkaamaan. Yksin oman hajonnan kiertäminen ei tuottanut ongelmia, sillä suunnistin koko ajan itse. Kisojen tavoitteena oli saada mitali ja tavoite on nyt täytetty. Todella hieno päästä jatkamaan kisoja, varsinkin kun kolme parasta matkaa on edessä. Nälkää on vielä jäljellä.”

4. osuus Eeva-Liina Ojanaho:

”Joukkuekaverit petasivat upeaan paikkaan. Ensimmäisellä välillä tuli vähän sekoiltua, kun rakennusten väli, josta minun piti mennä, näytti yllättävän pieneltä. Kaiken lisäksi juoksin siitä vähän ohi. Siinä ehti mennä se etumatka, mitä kolme edellisen osuuden suunnistajaa olivat hankkineet ja se vähän harmitti. Piti kuitenkin vain tsempata loppuun asti, mutta onneksi saatiin mitali.”

”Norjakin taisi lopussa vähän jättää jalalla. Meillä taisi olla koko ajan eri hajonta ja näin Norjaa vielä ihan lopussa, mutta ei siinä ollut mitään tehtävissä. Aika kovaa juostiin ankkuriosuudella.”

”Eilinen sprintti kulki kortteleissa ja asuinalueella. Nyt odotettiin, että sprinttiviesti olisi enemmän julkisessa ympäristössä ja siellä ne radat menivät. Kisojen huonekaverini Sallan (Isoherranen) kanssa puhuttiin labyrinttiosuudesta. Hän oli jo aiemmin akatemiaharjoituksissa muiden kanssa spekuloinut, että sellaisessa labyrintissä toimivin taktiikka on päästä sieltä mahdollisimman nopeasti ulos ja kiertää ulkokautta seuraavalle rastille. Oli hyvä, että taktiikka oli valmiina, niin ei tarvinnut lähteä arpomaan, mitä piti tehdä.”

”Sprintti on kivaa, mutta odotan silti metsäpuolen startteja. Nämä kisat ovat hienot, kun annetaan viisi kisaa ja siten on viisi mahdollisuutta pistää itsensä likoon. Nyt pitää vain nopeasti kääntää katseet kohti keskimatkaa.”