Eeva-Liina Ojanaholle pronssia nuorten MM-sprintistä

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut käynnistyivät maanantaina Romanian Baia Maressa henkilökohtaisella sprintillä. Artikkelikuva: JWOC 2023

Eeva-Liina Ojanaho avasi Suomen mitalitilin suunnistamalla naisten kilpailussa pronssille. Kisan voitti ylivoimaisesti ja odotetusti Unkarin Rita Maramarosi, joka peittosi kilpakumppaninsa yli puolella minuutilla. Norjan Pia Young Vik suunnisti hopealle ja Ojanaho pronssille. Suomalainen jäi voittajalle 37 sekuntia ja hopeamitalistille 13 sekuntia.

Ojanaho oli tyytyväinen mitaliinsa.

– En miettinyt ennen kisaa tai kisan aikana ollenkaan sijoitusta. Oma suoritus oli perushyvä ja tuntuu hienolta, että se riitti palkinnoille, Ojanaho kertoi kilpailun jälkeen.

Vauhdikas, mutta intensiivinen sprinttirata vaati kilpailijoilta juoksuvoimaa ja keskittymistä.

– Koko ajan piti suunnistaa, vaikka välillä olikin helpompia pätkiä. Radalla oli rasteja niin paljon, ettei suunnistus ollut missään vaiheessa helppoa. Toisaalta välit olivat pääosin sen verran helppoja, ettei siellä tarvinnut pysähdellä lukemaan karttaa, Ojanaho jatkoi.

Nuorten maailmanmestariksi suunnistanut Rita Maramarosi voitti Ojanahon myös juhannuksena käydyissä nuorten EM-kilpailujen sprintissä Bulgariassa. Tuolloin Ounasvaaran Hiihseuraa edustava suomalainen hävisi unkarilaiselle yli 50 sekuntia. Maanantaina ero oli 37 sekuntia.

– Tuntui, että tänään juoksu kulki paremmin. Nuorten EM-kisoissa en oikein päässyt omaan maksimivauhtiin.

Nuorten MM-kisoissa Ojanaholla on edessä vielä neljä starttia, joista seuraava on tiistain sprinttiviesti. Taktiikka loppuviikolle on selvä.

– En aio miettiä tulosta etukäteen, vaan keskityn ainoastaan hetkeen. Tulos tulee sitten oman suorituksen perusteella, Ojanaho tiivisti.

Suomalaismenestystä naisten sprintissä täydensivät Salla Isoherranen yhdeksännellä ja Silva Kemppi 12:nnella sijalla.

Miesten kilpailussa Sampo Sankelo suunnisti parhaana suomalaisena viidenneksi vain 19 sekuntia voittajasta ja kymmenen sekuntia pronssimitalista. Nuorten maailmanmestariksi miesten sprintissä suunnisti Saksan Anselm Reichenbach. Hopeaa otti Ranskan Guilhem Verove ja pronssia Viron Jürgen Joonas.

Aarni Ronkainen suunnisti sekuntitaistelussa kymmenenneksi 28 sekuntia voittajan takana.

Nuorten MM-kilpailut jatkuvat tiistaina sprinttiviestillä. Loppuviikolla kisoja jatketaan maastomatkoilla.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen sprintti 3.7.2023, Romania

Miehet 4,3 km
1) Anselm Reichenbach GER 15:47, 2) Guilhem Verove FRA 15:55, 3) Jürgen Joonas EST 15:56, 5) Sampo Sankelo FIN 16:06, 10) Aarni Ronkainen FIN 16:15, 24) Santeri Kirjavainen FIN 16:59, 78) Florian Fritzen FIN 18:06, 91) Jussi Raasakka FIN 18:20, 150) Rauli Aho FIN 20:31

Naiset 3,8 km
1) Rita Maramarosi HUN 15:13, 2) Pia Young Vik NOR 15:37, 3) Eeva-Liina Ojanaho FIN 15:50, 9) Salla Isoherranen FIN 16:14, 12) Silva Kemppi FIN 16:20, 26) Jenny Ojala FIN 17:05, 33) Sabina Aumo FIN 17:20, Virna Pellikka FIN hylätty

Linkit
Nuorten MM-kisojen sivut
Viralliset tulokset
Kuvia Suunnistusliiton kuvagalleriassa
Lisätietoja nuorten MM-kilpailuista erillisessä artikkelissa