Suomen miehille pronssia nuorten MM-viestistä

Suomen miehet ottivat pronssia nuorten MM-kilpailut päättäneessä viestikilpailussa lauantaina Romanian Baia Maressa.

Suomen ykkösjoukkueessa suunnistivat Jussi Raasakka, Santeri Kirjavainen ja Aarni Ronkainen. Suomen miesten joukkueeseen tuli vielä viime hetken muutoksia, kun ykkösjoukkueeseen nimetty Sampo Sankelo ei kyennyt juoksemaan viestiä loukattuaan polvensa perjantain pitkällä matkalla.

Suomen miesten viesti lähellä katastrofia aloitusosuudella

Varamiehenä joukkueen aloittajaksi noussut Raasakka ja toista osuutta vienyt Kirjavainen pitivät Suomen kärkiryhmässä kaksi ensimmäistä osuutta. Suomen viesti meinasi saada katastrofaalisen lopun jo avausosuudella. Helposti kärkiryhmässä pysynyt Raasakka kadotti kilpailukorttinsa muutama rasti ennen maalia. Kilpakumppanin ja Raasakan kädet olivat osuneet yhteen ja tässä yhteydessä suomalaisen kilpailukortti lensi kädestä.

– Siinä meni puoli minuuttia aikaa, kun etsin kadonnutta korttia maasta. Luulin sen pudonneen johonkin. Lopulta yhdysvaltalainen kilpakumppani kääntyi takaisin ja antoi sen takaisin minulle. Kortti oli jäänyt hänen käteensä kiinni. Se oli varmistuslenkillä kiinni kädessä, mutta silti se lähti irti, Raasakka kuvaili erikoista tilannetta.

Santeri Kirjavainen pääsi toiselle osuudelle kuudentena yhdeksän sekuntia kärjestä. Toiseen vaihtoon hän tuli neljäntenä 43 sekunnin päässä kärkikolmikosta.

– Oma osuus sujui suunnistuksellisesti suhteellisen hyvin. En tehnyt isoja virheitä. Alussa taisi olla pidempi hajonta ja siinä muutamat joukkueet pääsivät karkuun, mutta meidän kannalta hyvä, että käytiin pitkä hajonta ennen ankkuriosuutta, Kirjavainen kertoi.

Ronkainen otti Norjan silmätikuksi

Ankkuriosuuden ensimmäisten hajontarastien jälkeen Aarni Ronkainen kävi jopa kärjessä, mutta virhe päästi Tšekin ja Sveitsin joukkueet karkumatkalle pudottaen Suomen pronssitaistoon Norjaa vastaan.

Mitali ratkesi Suomelle, kun Norjan ankkuri teki suuren virheen osuuden loppupuolen tiheällä alueella. Maailmanmestariksi suunnisti Tsekki, joka oli Sveitsiä vahvempi viestin viimeisellä kilometrillä. Hopeajoukkue oli Sveitsin kakkosjoukkue. Ennen Suomea maaliin saapui myös Sveitsin ykkösjoukkue, mutta nuorten MM-kisojen virallisiin tuloksiin lasketaan vain jokaisen maan parhaan joukkueen tulos, joten Suomi sai pronssia.

– Ajattelin, että mitaleja ajatellen yksi maa pitää ympäriltä niitata. Tiesin, että tšekkiläinen on todella kova ja Sveitsin lyömiseksi pitäisi voittaa heidän molemmat joukkueet. Niinpä otin silmätikuksi Norjan, kun ajattelin, että se on helpoin voittaa. Loppulenkillä tein aivan tyhmän virheen. Viimeisellä rastilla oli kyllä älytön yllätys, kun huudettiin, että pronssia tulee, Ronkainen kertasi vaiherikasta ankkuriosuutta.

Kisojen paras suomalaismies oli iloinen sekä omista että joukkuekavereidensa tuloksista kisaviikolla.

– Keskimatka vähän harmittaa, kun sieltä olisi ollut tarjolla parempiakin sijoja, mutta olin kymmenen parhaan joukossa joka matkalla. Molemmista viesteistä tuli mitalit, enkä kummassakaan ollut mikään riippakivi. Nämä tulokset antavat hyvät portaat nousta ensi vuonna aikuisten sarjaan, Ronkainen totesi.

– Joukkueen puolesta pitää todeta, että meillä on ollut mahtavat kisat, kun neljä miestä palaa mitalit kaulassa kotiin. Tänään viestissä joka äijä olisi voinut juosta ykkösjoukkueessa ja olla sitä myöten mitaleilla. Meiltä löytyy tasoa, Ronkainen selvitti.

Sankelon loukkaantumisen vuoksi Suomen kakkosjoukkue jäi vajaaksi. Florian Fritzen ja Rauli Aho kuljettivat sinivalkoisia värejä kaksi ensimmäistä osuutta kymmenen parhaan joukossa.

Suomen kakkonen neljäs – dramatiikkaa naisten viestissä

Naisten viestissä Suomen kakkosjoukkue Silva Kemppi, Virna Pellikka ja Jenny Ojala oli neljäs vajaat kaksi ja puoli minuuttia voittajan takana. Virheitä tehnyt Suomen ykkösjoukkue oli viides, mutta tuloksiin lasketaan jokaiselta maalta vain yksi joukkue.

Naisten jännittävä viesti huipentui kolmen joukkueen hurjaan loppukiriin, jossa Ruotsi oli vahvin. Dramatiikkaa lisäsi leimantarkastus, jossa paljastui, että Ruotsi oli jättänyt kilpailuareenan läpijuoksun lopussa olleen rastin leimaamatta ja joukkue hylättiin. Ruotsi teki hylkäyksestä protestin, mutta se ei mennyt läpi. Näin maailmanmestariksi nousi Unkari ennen Tsekkiä. Pronssin otti Norja, joka putosi voittokamppailusta ankkuriosuuden viimeisellä kilometrillä.

Suomelle kolme pronssia kisoista

Suomi otti nuorten MM-kisoista kolme mitalia, jotka kaikki olivat pronssisia. Miesten viestinpronssin lisäksi kolmannet sijat tulivat Eeva-Liina Ojanaholle sprintistä ja Suomen joukkueelle sprinttiviestistä.

– Poikien viestimitali on kova juttu, sillä maastot eivät suosineet meitä. Tänään ei todellakaan oltu meidän omilla vahvuusalueillamme. Viesti suunnistettiin pitkälti keltaisella kartalla ja se on aika kaukana esimerkiksi Turun seudulla käytävästä Viestiliigan osakilpailusta, jollaisia meidän urheilijamme ovat tottuneet juoksemaan, nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen iloitsi lauantain pronssista.

Syrjäläinen piti viiden startin viikkoa suomalaisittain melko onnistuneena.

– Joka päivä jäi tietenkin jotain hampaankoloon. Perjantain pitkä matka oli erinomainen esimerkki, kun neljä tyttöä oli 12 parhaan joukossa. Se on todella hyvä tulos, mutta toisaalta mitali jäi aika lähelle ja palkintojenjaossa olisi saanut olla enemmänkin suomalaisia. Kaiken kaikkiaan nämä maastot suosivat sveitsiläisiä ja tšekkejä, ja he olivat täällä vahvoja, valmentaja summasi.

Ensi vuonna nuorten MM-kilpailut käydään Tsekissä.

Uutista korjattu ja täydennetty.

Tulokset nuorten MM-kisojen viesti 8.7.2023, Romania

Miehet 3 x 5,5 km

1) Tšekki (Daniel Bolehovsky, Jiri Donda, Jakub Chaloupsky) 1:34:33, 2) Sveitsi (Joschi Schmid, Elia Ren, Benjamin Wey) 1:34:52, 3) Suomi (Jussi Raasakka, Santeri Kirjavainen, Aarni Ronkainen) 1:37:51, 4) Saksa 1:39:12,  5) Norja 1:39:25

Naiset 3 x 4,1 km

1) Unkari (Boglarka Czako, Viktoria Mag, Rita Maramarosi) 1:20:44, 2) Tsekki (Anna Karlova, Marketa Mulickova, Lucia Dittrichova) 1:20:45, 3) Norja (Kristin Melby Jacobsen, Mathea Glöersen, Pia Young Vik) 1:21:14, 4) Suomi 2 (Silva Kemppi, Virna Pellikka, Jenny Ojala) 1:23:08, 5) Suomi (Salla Isoherranen, Sabina Aumo, Eeva-Liina Ojanaho) 1:24:58

Virallisiin tuloksiin lasketaan vain kunkin maan parhaan joukkueen tulos

Linkit
Viestin liveseuranta
Kuvia
Tulokset
Nuorten MM-kisojen sivut

Suomalaisten kommentteja:

Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen:

”Tänään oli pojilta hieno taistelu. Tytöillä oli hieman epäonnea, mutta neljäs ja viides sija kuvaavat, että taso on laaja. Poikien mitali on siitäkin kova juttu, että maastot eivät suosineet meitä. Tänään ei todellakaan oltu meidän omilla vahvuusalueillamme. Viesti suunnistettiin pitkälti keltaisella kartalla ja se on aika kaukana esimerkiksi Turun seudulla käytävästä Viestiliigan osakilpailusta, jollaisia meidän suunnistajamme ovat tottuneet juoksemaan.”

”Kaiken kaikkiaan tämä viikko oli meiltä hyvä reissu. Joka päivä jäi tietenkin jotain hampaankoloon. Perjantain pitkä matka oli erinomainen esimerkki, kun neljä tyttöä oli 12 parhaan joukossa. Se on todella hyvä tulos, mutta toisaalta mitali jäi aika lähelle ja palkintojenjaossa olisi saanut olla enemmänkin suomalaisia. Kaiken kaikkiaan maastot suosivat sveitsiläisiä ja tsekkejä. Ensi vuonna nuorten MM-kisat ovat Tsekissä ja siellä on ehkä vähän loivempia maastoja. Ennen sitä keskitytään kuitenkin nuorten Eurooppa Cupiin, joka käydään elokuussa Belgiassa. Mäkimaastoja on tarjolla sielläkin.”

1. osuus Jussi Raasakka:
”Suorituksellisesti kisat eivät olleet sujuneet kovin hyvin, mutta tiesin, että fyysinen valmius on olemassa. Lisäksi tiesin, että Sampon jalassa on ongelmia, joten osasin varautua siihen, että juoksen ykkösjoukkueessa.”

”Otin osuuden alun rauhallisesti ja poimin omat hajonnat. Kärkiletkassa vauhti ei ollut kovaa vaan menin omalla mukavuusalueella. Ihan lopussa meinasi käydä hassusti, kun USA:n viestinviejän ja minun kädet osuivat yhteen ja kilpailukortti lensi kädestäni. Siinä meni puoli minuuttia aikaa, kun etsin kadonnutta korttia maasta. Lopulta yhdysvaltalainen kääntyi takaisin ja antoi kortin minulle, sillä se oli jäänyt hänen käteensä kiinni. Kortti oli varmistuslenkillä kiinni kädessä, mutta silti se lähti irti.”

”Kisojen aikaisempiin startteihini en ole tyytyväinen. Ne ovat olleet huonoja vetoja, mutta tänään tuli hallittu suoritus ja mitalista jää hyvä maku.”

2. osuus Santeri Kirjavainen:

”Mahtava päättää kisat viestimitaliin. Meinasin jo ennen viestiä, että tuleekohan näistä kisoista aivan farssi. Oma osuus sujui suunnistuksellisesti suhteellisen hyvin, enkä tehnyt isoja virheitä. Alussa taisi olla pidempi hajonta ja siinä muutamat joukkueet pääsivät karkuun. Hajontojen jälkeen en enää nähnyt kärkeä, ja varmasti karkasivat vähän fysiikallakin. Mutta meidän kannalta hyvä, että käytiin pitkä hajonta ennen ankkuriosuutta.”

”Näiden kisojen osalta viestit menivät hyvin. Henkilökohtaisella puolella keskimatka ja pitkämatka olivat päätavoitteet, eivätkä ne omalta osalta olleet mitään ilotulitusta. Tavoite oli päästä maastomatkoilla podiumille (kuuden parhaan joukkoon), mutta kyllä mitali viestistä pelastaa aika paljon.”

3. osuus Aarni Ronkainen:

”Maastoon päästessäni tiesin, että nyt jos koskaan tässä on mahdollisuudet vaikka mihin. Alkumatkasta minulla oli lyhyt hajonta ja taisin käydä kärjessäkin. Ajattelin, että mitaleja ajatellen yksi maa pitää ympäriltä niitata. Tiesin, että tšekkiläinen on todella kova ja Sveitsin lyömiseksi pitäisi voittaa heidän molemmat joukkueet. Niinpä otin silmätikuksi Norjan, kun ajattelin, että se on helpoin voittaa. Tein viitoselle virheen ja siinä muut kärkijoukkueet pääsivät ohi. Sen jälkeen keskityin pelkästään Norjaan. Yritin kaikenlaisia hämäyksiäkin, että Norja tippuisi. Loppulenkillä tein aivan tyhmän virheen. Sen jälkeen päätin, että nyt jos vedän tarkasti maaliin asti ja Norja tekee virheen niin pieni mahdollisuus mitaliin on olemassa. Viimeisellä rastilla oli kyllä älytön yllätys, kun huudettiin, että pronssia tulee.”

”Kyllä näihin kisoihin on oltava tyytyväinen. Keskimatka vähän harmittaa, kun sieltä olisi ollut tarjolla parempiakin sijoja, mutta olin kymmenen parhaan joukossa joka matkalla. Molemmista viesteistä tuli mitalit, enkä kummassakaan ollut mikään riippakivi. Nämä tulokset antavat hyvät portaat nousta aikuisten sarjaan ensi vuonna.”

”Joukkueen puolesta pitää todeta, että meillä on ollut mahtavat kisat, kun neljä miestä palaa mitalit kaulassa kotiin. Milloin viimeksi niin moni mies on saanut samoista kisoista mitalin? Tänään viestissä joka äijä olisi voinut juosta ykkösjoukkueessa ja olla sitä myöten mitaleilla. Meiltä löytyy tasoa.”

Naisten 2. joukkueen ankkuri Jenny Ojala:

”Oma ankkuriosuuden suoritus oli hyvä. Aika yksin sain mennä. Alussa näin vain Sveitsiä, mutta edellä menneet olivat ehtineet karata. Kakkosjoukkueena täytyy olla tyytyväinen tulokseen, kun saimme näin korkean sijan. Viestimaasto oli sellainen, kuin odotimmekin eli alkumatkasta mentiin kokonaan avoimella alueella ja lopussa oli tiheämpää metsää. Avoin alue oli vaikea, sillä heinä oli niin korkealla, että piti päästä ihan rastipisteelle asti ennen kuin näki rastilipun.”

”Nämä olivat ensimmäiset arvokisani ja olen kyllä kokonaisuutena tyytyväinen tuloksiini. Erityisesti sprinttiviestin ja perjantain pitkän matkan suoritukset olivat hyviä.”