Suomen joukkue valmiina Sveitsin MM-kilpailujen haasteisiin

Suunnistuksen MM-kilpailut käydään Sveitsissä Flims Laaxin alueella 12.–16.7. MM-kilpailuihin osallistuu yhteensä 306 urheilijaa 44 eri maasta. Suomen joukkueessa suunnistaa kuusi naista ja neljä miestä. Joukkueeseen kuuluvat Marika Teini, Venla Harju, Ida Haapala, Miia Niittynen, Kirsi Nurmi, Maija Sianoja, Olli Ojanaho, Miika Kirmula, Topi Syrjäläinen ja Touko Seppä.

MM-kilpailut käydään 800–2000 korkeusmetrissä alueella, jolla on tapahtunut Alppien suurin maanvyörymä. Vyörymä on jättänyt jälkensä ympäristöön ja kertoo paljon maaston jyrkkyydestä. Tapahtumasta tosin on aikaa jo 10 000 vuotta.

Pitkän matkan maastoissa vaaditaan kykyä sekä nousta että laskeutua jyrkkiä rinteitä. Esimerkiksi miesten pitkän matkan 14 kilometrin pituiselta radalta löytyy 680 nousumetriä. Keskimatkan maastotyyppi puolestaan on maanvyörymän jäljiltä vähintäänkin erikoinen ja hyvin pienipiirteinen.

Suomen joukkue Sveitsin MM-kilpailuihin.

Monipuolinen joukkue

Suomen joukkueesta löytyy sekä kokemusta että nuorta potentiaalia. Kun Harju on vuonna 2011 ottanut osaa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa, on joukkueen kuopus, Touko Seppä, täyttänyt juuri yhdeksän vuotta.

MM-kilpailut käynnistyvät keskiviikkona keskimatkan karsinnoilla. Suomen joukkueen keskimatkan juoksijat ovat Marika Teini, Venla Harju, Kirsi Nurmi, Olli Ojanaho, Miika Kirmula ja Topi Syrjäläinen.

Marika Teini

Marika Teini teki kisojen alla rohkean ratkaisun ja päätti keskittää energian keskimatkan kilpailuun ja jättää pitkä matka väliin.

– Sitä on pyöritelty viime syksystä asti, että kannattaako pitkää juosta ja paljonko se syö keskimatkaa, mikä kuitenkin yleensä on ollut minulle vahvempi matka. Katsastusten jälkeen näytti, että pitkällä matkalla ei ole mitalisaumaa. Sen jälkeen päätin, että keskitytään keskimatkaan. Olen aika monta kertaa juossut kaikki matkat ja jälkikäteen miettinyt, olisiko pitänyt priorisoida johonkin.

Viimeisinä viikkoina Teinin treenit eivät ole kulkeneet aivan odotetulla tavalla ja kevennystä harjoitteluun on jouduttu tekemään toivottua enemmän.

– Maasto on sellainen, että suunnistamalla kisa ratkaistaan, mutta tietysti olisi kiva, että kroppa tuntuu normaalilta. Keskimatkan finaali on varmaan aika yllättävä kaikille. Voisin kuvitella, ettei kenelläkään ole ihan selkeää kuvaa mitä se on. Varmaan sellainen maasto, että pitää varautua vähän kaikkeen.

Teinillä rahkeet riittävät erinomaiseen sijoitukseen, mutta mitalipaineita ei ole.

– Talvella se ehkä motivoi paremmin lähtemään Suomessakin sinne juoksumatolle, kun miettii sitä, että tavoittelee mitalia, mutta ei se ehkä kauhean hyvä ole olla päällimmäisenä mielessä lähtöviivalla.

Torstaina MM-kilpailuissa suunnistetaan pitkät matkat. Silloin maastoon pääsee Venla Harju, Ida Haapala, Miia Niittynen, Maija Sianoja, Miika Kirmula, Olli Ojanaho ja Touko Seppä.

Miika Kirmula

Miika Kirmula kohtasi loppukaudesta 2022 haasteita muun muassa loukkaantumisten muodossa ja talvella hän päätti pitää määrittelemättömän pituisen tauon urheilusta. Yllättävän pian innostus alkoi palata.

– Olen positiivisin mielin lähdössä, kun pitkästä aikaa tuntuu siltä, että on mukava olla kisoissa mukana. Viime vuonna oli vähän haastava loppukausi ja mietin siinä pitkään, että mitä teen. Mutta nyt tuntuu taas mukavalta olla täällä ja päästä kisaamaan.

Kirmula lähtee kaikille kolmelle matkalle, ja vaikka kaikki matkat ovat yhtä arvokkaita, pitkälle matkalle on laitettu hieman enemmän painotusta.

– Tämä on jo yksi porras kohti kotikisoja. Siellä selvästi se olisi päämatka, Kirmula viittaa vuoden 2025 Kuopin MM-kilpailuihin.

– Ei ole tulostavoitteita. Olen iloinen, että olen mukana ja nautin taas siitä, että pääsee olemaan täällä ja kisaamaan terveenä. Maalissa näkee mihin se riitti.

Joukkueen kuopuksen, 21-vuotiaan Touko Sepän ajatuksissa siinsi vielä talvella mahdollisuus päästä MM-joukkueeseen juoksemaan keskimatkaa. Katsastuksista matkaan tarttui kuitenkin pitkän matkan kisalippu. Matkavalinta ei haittaa, sillä pitkällä matkalla Seppää miellyttävät reitinvalintatehtävien ratkaiseminen ja keskimatkaa vähempi hektisyys.

Touko Seppä

– Vähän jännittää. Kuukausi sitten oli sellaisessa tilanteessa, että yllätti itsensäkin, että pääsi kisoihin. Suunnitelmat oli tehtynä, mitä tekee, jos tänne pääsee, mutta että se oikeasti tapahtui, oli iso juttu itselle. Nyt on yrittänyt tehdä kaiken niin hyvin kuin mahdollista.

– Semmoinen olo, että tarvitsee vielä muutaman avaintreenin, ennen kuin on valmis. Niiden jälkeen on selkeä ajatus, miten hommat tulee menemään.

Erityisesti isoissa rinteissä suunnistaminen on ollut Sepän harjoituslistalla.

 – Tuolla on tosi vähän sellaisia kohteita, mistä saa kiinni. Suomessa ei missään ole noin isoja ja pitkiä rinteitä, joissa pitää mennä useampikin minuutti ilman, että on mitään täysin varmaa kohdetta.

Hyvään lopputulokseen Sepällä on resepti:

– Alle minuutti koukkua ja hyvä fyysinen vire. Nousujohteinen fiilis kisan aikana. Silloin voi olla erittäin tyytyväinen.

Keskimatkan finaalit suunnistetaan välipäivän jälkeen lauantaina ja sunnuntaina viestit päättävät kisarupeaman.