IFK Göteborg Venlojen viestin voittoon

IFK Göteborg uusi viimevuotisen Venlojen viestin voittonsa Porvoossa lauantaina. Ykköstila irtosi lopulta ylivoimaisella erolla muihin, vaikka viesti pysyi jännittävänä kolme ensimmäistä osuutta.

Ankkuriosuudella Sara Hagström oli kilpakumppaneihinsa nähden täysin omaa luokkaansa ja göteborgilaiset pääsivät juhlimaan voittoa lähes viiden minuutin erolla seuraaviin.

”Voitto tuntuu hienolta, mutta olin hermostunut, kun ero maastoon lähtiessä ei ollut iso. Katselin välillä taaksekin, mutta lopulta yritin vain keskittyä omaan suunnistukseen. Suunnistus oli vaativaa, mutta yritin noudattaa suunnitelmaa ottamalla jokaisen rastin todella rauhallisesti”, Hagström kertasi suoritustaan.

Hagtrömin lisäksi joukkueessa suunnistivat Ingrid Lundanes, Simona Aebersold ja Sanna Fasth. Kovavauhtisella joukkueella oli mahdollisuus karata muilta jo edellisillä osuuksilla, mutta pari isoa virhettä toisella ja kolmannella osuudella pitivät haastajat minuutin tuntumassa takana.

IFK Göteborg on hallinnut naisten suurviestejä kuluvan kauden aikana, sillä toukokuussa seura juhli peräti kaksoisvoittoa Ruotsin klassikkoviestissä Tiomilassa Skellefteåssa.

IFK Göteborg

Kalevan Rasti paras suomalaisjoukkue

Kalevan Rasti oli parhaana suomalaisjoukkueena kolmas. Ankkuriosuudella Miia Niittynen kamppaili tasatahtiin ruotsalaisseura OK Linnén kanssa viestin kakkostilasta. Vain puoli kilometriä ennen maalia OK Linnén Johanna Ridefelt kiihdytti Niittysen takaa ohi ja kiri kakkoseksi.

”Aloitin aika kovaa ja puolivälissä alkoi tuntua, että mitenköhän tämä tulee loppuun asti. Lopussa kaaduin mäen päällä ja jäin vähän, mutta en tiedä olisiko silti ollut mitään mahdollisuuksia Johannaa vastaan”, Niittynen kertasi loppuratkaisuja maalissa.

Kalevan Rastin ankkuri Miia Niittynen.

Kalevan Rastin viestiä ensimmäiset kolme osuutta veivät ranskalainen Cecile Calandry, Ida Haapala ja Marika Teini. Haapala nosti joensuulaiset toisella osuudella kuudenneksi ja Teini nosti sijoitusta yhden pykälän, vaikkei hän ollutkaan täysin tyytyväinen suoritukseensa. Teinin matkalle mahtui myös paha kaatuminen.

”Sukelsin pää edellä ojaan, kun kompastuin sen reunalla. Löin pään kovaa penkkaan. Siinä piti hetki keräillä itseään ja miettiä, että voiko tässä enää jatkaa viestiä. Onneksi siinä oli juomarastin henkilökunta auttamassa. Sen jälkeen oli vaikea pysyä edes kärryillä, millä rastivälillä menee”, Teini kertoi.

Suomalaisista kymmenen parhaan joukkoon ylsivät myös Tampereen Pyrintö, SK Pohjantähti ja Lahden Suunnistajat-37. Kaikkiaan 25 parhaan joukkoon ylsi kymmenen suomalaisjoukkuetta.

Jukolan viesti starttaa Porvoossa kello 23.00

Tulokset Venlojen viesti 17.6.2023 Porvoossa

1) IFK Göteborg 1 SWE 3.00.43 (Ingrid Lundanes 46.45, Simona Aebersold 35.53, Sanna Fasth 47.41, Sara Hagström 50.24), 2) OK Linné 1 SWE 3.05.28 (Kristin Melby Jacobsen 46.51, Pia Young Vik 36.20, Oda Scheele 48.38, Johanna Ridefelt 53.38), 3) Kalevan Rasti 1 FIN 3.05.36 (Cecile Calandry 47.23, Ida Haapala 37.00, Marika Teini 48.23, Mia Niittynen 52.49), 4) Stora Tuna OK 1 SWE 3.06.31 (Rebecka Heindrup 50.25, Tilda Östberg 37.32, Marie Olaussen 48.18, Tove Alexandersson 50.15), 5) Nydalens SK 1 NOR 3.08.49 (Anna Ulvensöen 47.00, Alice Hugosson 36.06, Helena Karlsson 48.42, Anne M Hausken Nordberg 57.00), 6) Tampereen Pyrintö 1 FIN 3.10.10 (Lotta Karhola 49.26, Anni Haanpää 38.39, Saila Kinni 46.59, Venla Harju 55.04), 7) SK Pohjantähti 1 FIN 3.10.57 (Sari Anttonen 46.42, Sara Niva 39.15, Anna Haataja 48.33, Kirsi Nurmi 56.25), 8) Lahden Suunnistajat-37 1 FIN 3.11.00 (Karoliina Ukskoski 49.38, Sanna Kauppila 38.23, Elisa Mattila 46.35, Minna Kauppi 56.22), 9) IGTISA 1 LTU 3.11.16, 10) OK Pan Århus 1 DEN 3.12.37


Venlojen viestin tilanneseuranta vaihdoittain:

4. osuus

IFK Göteborg teki kolmella ensimmäisellä osuudella virheitä, mutta mikään ei näytä estävän joukkueen viimevuotisen Venlojen viestin uusimista. Ankkuri Sara Hagström repi yli kolmen ja puolen minuutin eron muihin neljännen osuuden alkukilometreillä. Uppsalalainen OK Linné nousi toiseksi, mutta Kalevan Rastin Miia Niittynen leimasi 2,6 kilometrissä Johanna Ridefeldtin kanssa lähes samaan aikaan.

Neljännestä sijasta osuuden puolivälissä kamppaili kuusi joukkuetta, joista kolme oli suomalaisia. Tässä porukassa olivat SK Pohjantähti, Lahden Suunnistajat ja Tampereen Pyrintö.

Hagstöm piti pintansa loppuun asti ja IFK Göteborg voitti Venlojen viestin ylivoimaisesti lähes viiden minuutin erolla.

”Olin hermostunut, kun ero lähtiessä ei ollut iso. Katselin välillä taakseni, mutta sitten yritin vain keskittyä omaan suunnistukseen. Suunnistus oli vaativaa, mutta yritin noudattaa suunnitelmaa ottamalla jokaisen rastin todella rauhallisesti.”

Miia Niittynen ja Johanna Ridefelt kamppailivat kakkossijasta aivan loppuun asti. Ridefelt oli viimeisessä mäessä fyysisesti hieman vahvempi ja toi OK Linnén kakkoseksi. Kalevan Rasti oli kolmas.

”Aloitin aika kovaa ja puolivälissä alkoi tuntua, että mitenköhän tämä tulee loppuun asti. Kaaduin mäen päällä ja jäin vähän, mutta en tiedä olisiko silti ollut mitään mahdollisuuksia Johannaa vastaan. Kaikki ei taida meistä ei taida olla ihan tyytyväisiä suoritukseen, mutta ihan hyvä silti”, kertoi Niittynen.

Ankkuriosuuden viimeiset kilometrit hajottivat takana tulevaa ryhmää melkoisesti ja kilpailukeskuksen viereisessä mäessä nähtiin isoja virheitä. Stora Tuna kuului viestin voittajasuosikkeihin, mutta borlängeläisten viesti ei sujunut odotetusti. Tove Alexandersson nosti joukkueensa kuitenkin sijalta 11 neljänneksi. Nydalens SK oli viides.

Venla Harju toi Tampereen Pyrinnön maaliin kuudentena. Kirsi Nurmi ja Minna Kauppi ottivat rajun loppukirin seitsemännestä sijasta, jossa Nurmi oli vahvempi. Näin ollen kymmenen parhaan joukkoon suunnisti neljä  suomalaisjoukkuetta.

Kaikkiaan 25 parhaan joukkoon ylsi 10 suomalaisnelikkoa.

Venlojen viestin 10 parasta ja suomalaiset 25 parhaan joukossa

1IFK GöteborgSWESara Hagström3:00:43
2OK LinnéSWEJohanna Öberg+4:45
3Kalevan RastiFINMia Niittynen+4:53
4Stora Tuna OKSWETove Alexandersson+5:48
5Nydalens SKNORAnne M Hausken Nordberg+8:06
6Tampereen PyrintöFINVenla Harju+9:27
7SK PohjantähtiFINKirsi Nurmi+10:14
8Lahden Suunnistajat-37FINMinna Kauppi+10:17
9IGTISALTUHanna Wisniewska+10:33
10OK Pan ÅrhusDENAndrine Benjaminsen+11:54
12Suunta JyväskyläFINTereza Janosikova+12:59
13Helsingin SuunnistajatFINEvely Kaasiku+13:03
18RastikarhutFINMira Kaskinen+14:38
19Paimion RastiFINMilja Väätäjä+14:39
23Jämsän Retki-VeikotFINInka Nurminen+16:54
24Pargas IFFINAmy Nymalm+16:57

———————————————————–

3. osuus

IFK Göteborg lähti karkumatkalle heti kolmannen osuuden alussa, kun Sanna Fasth repi minuutin eron kilpakumppaneihinsa ensimmäisillä kilometreillä. Hieman puolivälin jälkeen IGTISA leimasi väliaikarastilla toisena peräti 1.45 götaborgilaisseuran takana.

Marika Teini nosti Kalevan Rastia kohti kärkitaistoa, joskin ero IFK Göteborgiin oli pari kilometriä ennen vaihtoa yli kolme minuuttia.

Sanna Fasth onnistui tekemään kolmanneksi viimeiselle rastille ison virheen, mutta toi silti joukkueensa kärjessä vaihtoon. Takana tulevat joukkueet pääsivät kuitenkin lähemmäksi.

”Olin todella väsynyt, enkä katsonut kompassia ja menin vinoon. En ymmärtänyt yhtään, missä olin. Oli tämä todella kurja loppuosuus. Luulin jo pilanneeni kaiken, mutta oli hieno nähdä, ettei se ollutkaan niin”, Fasth totesi vaihdossa.

Liettualaisseura IGTISA vaihtoi 38 sekuntia kärjestä ja Nydalens SK oli puolitoista minuuttia IFK Göteborgin takana. Marika Teini toi Kalevan Rastin vaihtoon kuudentena kaksi ja puoli minuuttia kärjestä. Omaan tekemiseen joensuulainen ei ollut tyytyväinen.

”En tiedä, mikä siinä on niin pirun vaikeaa tehdä oman tason suoritus. Ykköselle tein pieneen virheen. Sen jälkeen meni pitkään hyvin, mutta sitten tuli tämän maaston klassikko: yksi tiheän alueen ylitys ja samaistusvirhe. Siihen kruunuksi päälle vielä sukelsin pää edellä ojaan, kun kompastuin reunalla. Löin pään kovaa penkkaan. Piti hetki keräillä ja miettiä, että oliko tämä tässä, että voiko tässä enää jatkaa. Onneksi siinä oli juomarastin henkilökunta auttamassa. Mutta sen jälkeen oli vaikea pysyä edes kärryillä, millä välillä sitä menee”, Teini kertoi vaihtelevia tilanteita.

Muista suomalaisseuroista kymppisakissa vaihtoivat SK Pohjantähden Anna Haataja, Lahden Suunnistajien Elisa Mattila ja Tampereen Pyrinnön Saila Kinni.

Kärjen tilanne 3. osuuden jälkeen ja suomalaiset:

1IFK GöteborgSWESanna Fasth
2IGTISALTUAleksandra Hornik+38
3Nydalens SKNORHelena Karlsson+1:30
4OK LinnéSWEOda Scheele+1:31
5Kalevan RastiFINMarika Teini+2:28
7SK PohjantähtiFINAnna Haataja+4:13
8Lahden Suunnistajat-37FINElisa Mattila+4:18
10Tampereen PyrintöFINSaila Kinni+4:47
13Kalevan Rasti 2FINSiiri Silvennoinen+7:32
14Paimion RastiFINInga Dambe+7:46
17Suunta JyväskyläFINVeera Klemettinen+8:37
18Helsingin SuunnistajatFINMilla Mattila+8:39
19RastikarhutFINJenny Ojala+8:45
21Pargas IFFINYvonne Gunell+10:31

—————————————————————————-

2. osuus:

Toisella osuudella naisten kilpailun ennakkosuosikki IFK Göteborg otti odotetusti kärkipaikan. Simona Aebersold leimasi kärjessä toisessä väliajassa. Parinkymmenen sekunnin sisällä leimasivat vielä Byåsen, IGTISA ja OK Linné.

Aebersoldilla oli mahdollisuus karata jo osuuden puolivälissä, mutta virhe toi joukkueita takaa yhteen. Parhaana suomalaisena 3, 6 kilometrissä leimasi SK Pohjantähden Sara Niva 42 sekuntia kärjestä. Kalevan Rastin Ida Haapala oli aivan Nivan kannoilla kahdeksan sekunnin päässä.

Aebersold pääsi lopussa kuitenkin muilta karkuun ja vaihtoi puolen minuutin johtoasemassa.

”Alkumatkasta sain taivaltaa yksin. Fyysinen vire tuntui todella hyvältä. Pitkällä välillä rupesin pummaamaan. Tiesin, että muut tulevat kohta takaa ja rauhoitin menon.”, Aebersold kertoi.

IFK Göteborgia seurasivat norjalaiset Nydalens SK ja Byåsen IL. Viiden kärki oli 45 sekunnin sisällä, mutta kuudentena vaihtanut Kalevan Rasti oli jo 1.45 kärjen takana.

”Aika yksinäinen matka oli. Sen vuoksi oli vaikea sanoa, miten oma suoritus riittää muihin nähden, mutta keskityin vain omaan suunnistamiseen”, Haapala kertoi.

Jymy-yllätystä tekevä Rasti-Jussit Seinäjoelta vaihtoi seitsemäntenä reilut kolme minuuttia kärjestä.

”Kyllä me vedetään tosi hyvin. Tiesin, että meillä on loistava aloittaja. En ole ikinä lähtenyt näin hyvällä sijalla. Mutta kyllä nautin. Juoksin hyvin. En tehnyt mitään supersuoritusta, pieni virhekin mahtui. Ajattelin, että näillä sijoilla mentäisiin kovempaa”, Rasti-Jussien Johanna Kriikkula totesi.

Kärki 2. osuuden jälkeen ja parhaat suomalaiset:

1IFK GöteborgSWESimona Aebersold
2Nydalens SKNORAlice Hugosson+29
3Byåsen ILNORMari Fasting+31
4OK LinnéSWEPia Young Vik+34
5IGTISALTUElza Kuze+45
6Kalevan RastiFINIda Haapala+1:46
7Rasti-JussitFINJohanna Kriikkula+3:03
10SK PohjantähtiFINSara Niva+3:20
11Paimion RastiFINTuulia Viberg+4:01
13RastikarhutFINElli Peltomäki+4:53
19Lahden Suunnistajat-37FINSanna Kauppila+5:23
20Tampereen PyrintöFINAnni Haanpää+5:28
24Ounasvaaran HiihtoseuraFINSilja Lauri+6:18
25Helsingin SuunnistajatFINEmily Kemp+6:23
26Tampereen Pyrintö 3FINPihla Häkkinen+6:26
27Kalevan Rasti 3FINHanna Mononen+6:45
28Kalevan Rasti 2FINVenla Turakainen+6:54

———————————————————————————–

1. osuus:

Venlojen viestin lähtö tapahtui hellesäässä! Mukaan oli ilmoittautunut 1558 joukkuetta ja ensimmäisen osuuden suunnistajat säntäsivätsivät metsään.

Ensimmäiselle väliaikarastille tultiin liettualaisjoukkue IGTISA:n komennossa. Letka oli edelleen tiivis, sillä minuutin sisällä leimasi 40 joukkuetta ja kahden  minuutin sisällä oli yhä yli 100 joukkuetta.

Toiseen väliaikaan kävi harvennus, kun minuutin sisällä oli enää 27 joukkuetta. Ensimmäisenä rastille saapui IFK Lidingö. Sama tahti jatkui pari kilometriä ennen maalia, kun IFK Lingö vei letkaa. Minuutin sisällä leimasi edelleen 23 joukkuetta, mutta sen takana alkoi harveta: kahden minuutin sisällä oli vain 32 joukkuetta.

Ensimmäisen osuuden voitti IFK Lidingö, jonka viestiä vei venäläinen Veronika Kalinina.

”Olen juossut aikaisemmin aina viimeistä osuutta, mutta tällä kertaa sain aloittaa. Halusin tulla kärjessä, mutta olin todella hermostunut. Kaikki oli vaikeaa, maasto oli kivistä ja vihreää, ja oli kuumaa”, totesi Kalinina.

Minuutin sisällä vaihtoi 14 joukkuetta, parhaana suomalaisena Hiidenkiertäjät, jonka virolaisaloittaja Annika Rihma tuli neljäntenä vaihtoon. Paras suomalainen oli SK Pohjantähden Sari Anttonen seitsemäntenä 43 sekuntia kärjessä.

”Kaikki voimat jätettiin metsään. Parhaani tein, enkä yhtään parempaan olisi pystynyt. Maasto oli vaihtelevaa, kun pohja oli paikoittain raskas pohja. Rastit piti ottaa tarkasti ja olisi siellä voinut tehdä virheitäkin. Kuumuus tuntuu pahalta varsinkin näin ensimmäisinä hellepäivinä, mutta samahan se on kaikille.”, Anttonen totesi.

Kärki 1. osuuden jälkeen ja parhaat suomalaiset:

1IFK Lidingö SOKSWEVeronika Kalinina
2Västerviks OKSWELena Eliasson-Lööf+5
3IGTISALTUSandra Grosberga+11
4HiidenkiertäjätFINAnnika Rihma+16
5Rasti-JussitFINBarbora Matejkova+34
7SK PohjantähtiFINSari Anttonen+43
17Kalevan Rasti 2FINGrace Molloy+1:22
18Paimion RastiFINIna Westerlund+1:23
19Kalevan RastiFINCecile Calandry+1:24
22RastikarhutFINSuvi Heittola+1:48
26Helsingin SuunnistajatFINTereza Smelikova+3:25
27Tampereen PyrintöFINLotta Karhola+3:27
29Lahden Suunnistajat-37FINKaroliina Ukskoski+3:39
31Ounasvaaran HiihtoseuraFINEeva-Liina Ojanaho+3:42