Haapala ja Kirmula pitkän matkan näyttökisojen nopeimmat Sveitsissä

Suunnistuksen MM-näyttökilpailujen kolmepäiväinen kisaputki päättyi pitkän matkan kilpailuun Sveitsin Ftanissa. Tulevien Sveitsin MM-kilpailujen tyyppimaastoissa käyty pitkän matkan kilpailu sisälsi runsaasti korkeuseroja sekä avoimia vuoristorinteitä. Suomalaisten lisäksi Sveitsissä antoivat omia näyttöjään myös monen muun maan urheilijat.

Naisten kilpailussa 9,63 kilometrin radalla kärkikolmikkoon suunnistivat Ida Haapala, Maija Sianoja sekä Miia Niittynen. Ensimmäiset kilpailut Sveitsissä eivät sujuneet Ida Haapalalta parhaalla tavalla, mutta pitkälle matkalle löytyi voittajan vire.

– Kaksi ensimmäistä näyttökisaa menivät suunnitelmien vastaisesti aivan huonosti. Sen jälkeen soitin iskälle kotiin, ja sovittiin tähän kisaan hieman erilaiset valmistautumiset. Jätin eilen viime hetken karttojen katselut vähemmälle, ja tein rennosti kaikkia muita juttuja. Lähdin tänään kisaan riittävän rauhassa, ja yritin koko ajan tehdä kaikki reitinvalinnat huolella sekä pysyä kartalla. Nautin kyllä koko kisasta, ja se oli mahtavaa, iloitsi suomalaisista nopein Ida Haapala.

– Kisa oli aika odotetun lainen, ja etenkin alussa riitti tiukkaa penkkaa. Muutamalla rastilla minun piti hieman ihmetellä, kun olin lähellä aivan ympyrän sisällä, mutta lippu ei vain heti osunut silmään. Maltoin noissa kohdissa kuitenkin mieleni, ja selvisin ilman isompia virheitä. Reitinvalinnoista pitkä väli jäi vähän mietityttämään, mutta mielestäni löysin siihen myös toimivan valinnan. Ihan tyytyväinen olen suoritukseen, kuvaili Maija Sianoja.

Miesten 12,16 kilometrin radalla Miika Kirmula hurjasteli suomalaisista voittajaksi lähes viiden minuutin erolla Touko Seppään. Kolmanneksi suunnisti Akseli Ruohola.

– Alku oli fyysisesti tosi tiukkaa, ja sitten piti tehdä vaativampaa reitinvalintaa. Minulla reitinvalinnat osuivat aika hyvin kohdilleen, mutta lyhyemmillä väleillä jäi vielä parannettavaa. Nuo pitkän matkan teknisemmät välit pitää vielä hioa sujuvammiksi, mutta muuten tänään oli onnistunut päivä, kuvaili voittaja Miika Kirmula.

Ensimmäistä kauttaan pääsarjassa suunnistava Touko Seppä onnistui lähes kilometrin noususumman tarjonneessa kilpailussa toiseksi.

– Olin valmistautunut näihin kilpailuihin huolella, ja osasin ennakoida mitä tuleman pitää. Mäet ja jyrkissä rinteissä suunnistaminen on aina ollut vahvuusalueillani, ja teknisesti myös suunnistus sujui tänään hyvin. Tämä vahvisti mukavasti itseluottamusta näihin Sveitsin maastoihin, kertoi Touko Seppä.

Suunnistuksen MM-joukkue valitaan lähipäivinä, ja Sveitsin MM-kilpailut suunnistetaan 12.-16.7. Flims Laaxissa.

Tulokset – suunnistuksen MM-näyttökilpailut, pitkä matka 6.6.2023, Ftan, Sveitsi

Naiset: 1) Ida Haapala 1.26.24, 2) Maija Sianoja 1.27.37, 3) Miia Niittynen 1.27.52, 4) Marika Teini 1.28.29, 5) Venla Harju 1.31.23, 6) Aino Mänkärlä 1.31.35, 7) Anu Tuomisto 1.33.01, 8) Amy Nymalm 1.34.00, 9) Maiju Oksanen 1.34.12, 10) Milja Väätäjä 1.35.10

Miehet: 1) Miika Kirmula 1.28.20, 2) Touko Seppä 1.33.18, 3) Akseli Ruohola 1.34.41, 4) Elias Kuukka 1.35.39, 5) Teemu Oksanen 1.35.54, 6) Aaro Aho 1.36.26, 7) Lauri Nenonen 1.36.59, 8) Severi Kymäläinen 1.37.09, 9) Samu Heiska 1.37.27, 10) Anton Kuukka 1.43.46

Kaikki tulokset (myös muiden maiden urheilijoita mukana)

Naiset: http://liveresults.ch/woc2023/woc23-test-long/#/views/W2

Miehet: http://liveresults.ch/woc2023/woc23-test-long/#/views/M2

Kilpailun nettisivut: https://woc2023.app/live