Nenonen, Niittynen ja Klemettinen keskimatkan Suomen mestarit

Suunnistuksen keskimatkan SM-kilpailut käytiin lauantaina Öjbergetin hiihtokeskuksesta Vaasasta. Sekä miesten että naisten pääsarjan kilpailut olivat erittäin tiukkoja ja naisissa mestaruus jaettiin kahden urheilijan kesken.

Kalevan Rastin Miia Niittynen ja Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen käyttivät naisten 4,7 kilometrin rataan sekunnilleen saman ajan, joten mestaruus meni jakoon.

Pienipiirteinen ja fyysisesti raskas maasto pani urheilijat koetukselle.

– Aika paljon jouduin jarruttelemaan ja pysähtelemään, mutta suoritus oli kaikesta huolimatta hallittu. Oli tämä poikkeuksellinen maasto, jossa piti malttaa suunnistaa tarkemmin kuin muualla, Miia Niittynen kuvaili.

Veera Klemettinenkin piti niin ikään maastoa vaikeana.

– Tulos oli kyllä parempi, miltä metsässä tuntui. Koko ajan oli könyämistä ja pieniä virheitä tuli matkalle. Oli todella haastavaa saada yhdistettyä kartta maastoon, Klemettinen kuvaili.

Vaikeasta radasta huolimatta erot naisten kilpailussa olivat pienet. Pronssille suunnistanut Hanne Hilo jäi voittajille vain neljä sekuntia.

Nenonen mestariksi ykkösen hermopummista huolimatta

Miesten keskimatkalla kahdeksan miestä mahtui minuutin sisään. Kalevan Rastin Lauri Nenonen starttasi kilpailuun varhaisessa vaiheessa ja sai jännittää tulostaan loppuun asti. Fyysisesti vahva ja teknisesti sujuva loppu varmisti kultamitalin kilpakumppaneiden sortuessa virheisiin.

– Tein klassinen hermopummin ykköselle, kun näin viereisen rastin ja kurkkasin varmuuden vuoksi, että eihän se ole oma. Muitakin pieniä virheitä tuli. Nyt kun on vähän pureskellut, niin suoritus oli lopulta ihan hyvä. Maasto tuntui vaikealta, mutta ole juossut täällä Nuorten Jukolan aloitusosuuden vuonna 2009, jolloin tulin aloituksesta vaihtoon kärjessä, Nenonen kertoi ykköstilan varmistuttua.

Suomen mestaruus antoi itseluottamusta loppukauteen.

– Tämä oli yksi kesän tärkeimmistä kisoista, kun arvokisat eivät ole tuntuneet realistiselta tavoitteelta. Nyt lähdetään Sveitsiin näyttökisoihin jahtaamaan maajoukkuepaikkaa Tsekin elokuun maailmancupiin, Nenonen jatkoi.

Miesten himmeämmät mitalit menivät Kooveelle, kun virolaissuunnistaja Timo Sild otti hopeaa 10 sekuntia Nenosesta ja Joni Hirvikallio suunnisti pronssille 16 sekuntia voittajasta.

Vaasan SM-keskimatkalta puuttui muutamia maajoukkueurheilijoita, jotka ovat jo Sveitsissä valmistautumassa kesäkuun alun MM-näyttökisoihin.

Suunnistusviikonloppu Pohjanmaalla jatkuu sunnuntaina Viestiliigan kolmannella osakilpailulla Lakeuden viestillä.

Tulokset

Miehet 5,6 km
1) Lauri Nenonen Kalevan Rasti 35.40, 2) Timo Sild Koovee 35.50, 3) Joni Hirvikallio Koovee 35.56, 4) Lari Pernu Espoon Suunta 36.16, 5) Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö 36.18.

Naiset 4,7 km
1) Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä 37.24, 1) Miia Niittynen Kalevan Rasti 37.24, 3) Hanne Hilo Espoon Suunta 37.28, 4) Elisa Mattila Lahden Suunnistajat-37 38.21, 4) Anni Haanpää Tampereen Pyrintö 38.21.

Tulokset
SM-keskimatkan sivut
Kuvia