Uusia ohjeistuksia lasten kilpailuihin liittyen

Lasten ja nuorten kilpailutapahtumia koskien on tehty joitakin uusia ohjeistuksia, jotka toteutuvat vielä tänä vuonna suosituksina, mutta päivittyvät lajisääntöihin vuodesta 2024 alkaen. Kilpailuiden järjestäjien toivotaan ottavan käyttöön tällä sivulla esitetyt ohjeistukset mahdollisimman pian.

RR-ratapituuden ilmoittaminen

RR-radan ratapituus ilmoitetaan kilpailuohjeissa sekä viitoitusta pitkin mitattuna että lyhintä reittiä pitkin mitattuna. Ilmoittamistapa 2,3 (km) / 1,7 (km), jossa ensin ilmoitettu matka on sääntöjen (kohta 17.24) mukaisesti viitoitettua reittiä pitkin mitattu ja jälkimmäinen lyhintä reittiä pitkin mitattu radan pituus.

TR-radan rastiväliviivat

TR-radan rastiympyröiden yhdistäminen rastiväliviivalla (sääntökohta 17.32) on jatkossa suositeltava tapa kaikissa kilpailuissa. Tämä helpottaa kulkusuunnan hahmottamista ja varmistaa, että lapsella ei jäisi rasteja huomaamatta. Violetti rastiväliviiva voi olla hieman ohennettu.

Väärän tai puuttuvan leiman lisäaika nuorimpien sarjoissa

Kilpailuissa suositellaan käytettävän 10 minuutin lisäaikaa puuttuvasta leimasta RR-sarjojen lisäksi suunnistuksen H/D 10-sarjassa (suora suunnistus) sekä hiihto- ja pyöräsuunnistuksen 11-sarjoissa. Lisäajasta tulee mainita myös kilpailuohjeissa. Aiemmin puuttuvasta leimasta on tullut myös näissä sarjoissa hylkäys.

Kompassi-cupeissa alueen on tärkeä sopia yhtenäisestä käytännöstä vuoden 2023 aikana, jolloin käytäntö on vielä suositus.

RR Avoin, TR Avoin, 12 Avoin, 14 Avoin, H/D15-20 Avoin

”Saattaja sarja” -termin käyttö korvataan sarjalla Avoin ja toivotaan käytäntönä laajennettavan myös muihin lasten ja nuorten sarjoihin. Sarjaan voi osallistua iästä riippumatta yhdessä toisen henkilön kanssa esim. kaverin tai huoltajan.

H/D15-20 Avoin on nuorten ratavaihtoehto, joka on helpompi ja lyhyempi, kuin tavoitteellisesti harjoitteleville suunnatut A- tai E-sarjat. Radan vaikeusaste ja pituus on noin 14-15 –sarjan tasoinen. Radalle voi lähteä myös yhdessä toisen kanssa.

Otetaan käytäntöön suunnistuksessa sekä pyörä- ja hiihtosuunnistuksessa. Avoin sarja ei ole varsinainen kilpailusarja, mutta osallistujien kesken voidaan esim. arpoa palkinnot.

Tukiviitoitus

Jos maastossa puuttuu lasten helpoilla suorilla radoilla johdatteleva kohde, voidaan maastoon viedä viitoitus tuomaan turvaa. Tukiviitoitus tulee merkitä karttaan oranssilla katkoviivalla, jolloin se eroaa pakollisen viitoituksen (kuten maalisuora) merkin väristä. Mikäli tukiviitoitusta käytetään, tulee siitä olla maininta ja esimerkkikuva (millainen viitoitus) kilpailuohjeissa.

RR-viitoituksen merkitseminen kartalle

RR-viitoituksen väri on nykyisten lajisääntöjen mukaisesti oranssi (värinmääritys 0-50-100-0) ja sen tulee olla läpinäkyvä, jotta se ei peitä polkuja. Jos oranssi RR-viitoitus ei tunnu riittävän
näkyvältä sprinttikarttojen värimaailmassa, voidaan väriin lisätä hieman
punaista (esim. 0-60-100-0). Violettia RR-viitoituksen väriä ei tule käyttää!

 

Koulutusta tarjolla

Seuraava lasten ja nuorten ratojen laatimisen etäkoulutus järjestetään ma 24.4. klo 17-20.

Lasten ja nuorten ratojen laatiminen koulutuksia järjestetään, jotta lapsille ja nuorille tarkoitettujen harjoitusten ja kilpailujen laatu olisi mahdollisimman tasalaatuista. Kaikkien lasten kilpailuiden ratamestareita ohjataan osallistuvan kyseiseen koulutukseen. Koulutukset on suunnattu myös henkilöille, jotka vastaavat kilpailuissa lapsille ja nuorille suunnatuista palveluista.

Koulutuksen käyneellä ratamestarilla on mahdollisuus saada kilpailutapahtumalle IRMA-palvelussa lasten ja nuorten ratojen tähtimerkintä.