Suunnistuksen maailmancup käynnistyi – Marika Teini parhaana suomalaisena viides

Artikkelikuva: Erik Borg

Suunnistuksen maailmancup käynnistyi Norjan Østfoldissa pitkän matkan kilpailuilla.

Naisten kilpailussa paras suomalainen oli Marika Teini, joka oli pitkään mukana pronssikamppailussa, mutta joutui taipumaan loppuradasta viidenneksi. Ero kärkeen kasvoi seitsemään minuuttiin ja kolmanteen sijaan jäi lopulta yli kaksi minuuttia.

Teini kertoi suorituksen olleen hyvä taistelu. Matkalle mahtui muutama rastinottovirhe.

– Oli kyllä raskasta alusta asti. Tuntui aika pahalta, kun oli puolenvälin juomarasti ja tiesi, että puolet on vielä jäljellä, kommentoi Teini suoritustaan.

Naisten 12 kilometrin ja 560 nousumetriä sisältäneen radan suunnisti odotetusti nopeimmin Ruotsin Tove Alexandersson. Toiselle sijalle suunnistanut maannainen Sara Hagström ei kuitenkaan jäänyt kuin 55 sekuntia yleensä varsin ylivoimaiselle Alexanderssonille. Kolmanneksi suunnisti Norjan Marie Olaussen, jääden jo 4:43 kärkeen.

Myös Anu Tuomisto yltyi kiitettävään nousujohteiseen suoritukseen ollen kilpailun seitsemäs. Tuomisto kuvailee suunnistamista sen verran haastavaksi, että kovempaakin olisi pystynyt juoksemaan. Matkalle osui pientä hapuilua, mutta suurimmilta virheiltä vältyttiin.

– Tuntui aika tökkivältä ja tein aika paljon pieniä virheitä ja alussa tuntui, että seilaili vähän väleillä, kun en katsonut kompassia alussa niin hyvin. Tuntui, että joutui pitämään käsijarrua päällä. Oli niin vaikea suunnistaa. Kiva maasto ja kiva rata, Tuomisto Summaa päivän kilpailua.

Miesten kilpailussa päivän paras suomalainen oli Olli Ojanaho yhdeksännellä sijallaan. Eroa voittajaan kertyi noin neljä ja puoli minuuttia.

Olli Ojanaho oli parhaana suomalaismiehenä yhdeksäs.
Kuva: Erik Borg

Miesten 15 kilometrin radalta löytyi nousumetriä 660 metriä. Toisin kuin naisten kilpailussa, kamppailu kärkisijoituksista oli erittäin tiivistä. Kärkikolmikko sai toisiinsa eroa vain yhdeksän sekuntia. Kilpailun voitti lopulta Norjan Kasper Harlem Fosser, toiselle sijalle vain kolme sekuntia voitosta suunnisti Ruotsin Emil Svensk. Kolmanneksi sijoittui Ruotsin Matrin Regborn.

Päivän suoritus ei tyydyttänyt Ojanahoa. Alun haparoinnin lisäksi vaivasi vatsa.

– Aika huono fiilis jäi. Jostain syystä tuli vatsan kassa ongelmia. Tuntui, ettei pystynyt ihan täyttä vauhtia pitämään, oli niin huono olo ja vaikea keskittyä.

Positiivistakin löytyi:

– Kuntoa on, pitää vaan pystyä parempaan suoritukseen.

Myös toiseksi parasta suomalaismiestä, kolmanneksitoista suunnistanutta Miika Kirmulaa piinasivat epämääräiset vatsavaivat. Haasteita oli myös kartan tulkinnan kanssa ja matkan loppupuolelle osui yksi isompi virhekin.

– Varmaan kaikille vaikeat nämä ekat kisat. Perustasoon oli aika paljon parannettavaa. Hyvä että sijoitus kuitenkin oli tuossa, Kirmula kommentoi.

 

Suorituksia päästään petraamaan välipäivän jälkeen, kun Norjan maailmancup jatkuu lauantaina 29.4. keskimatkan kilpailulla.

Tulokset – Suunnistuksen maailmancup pitkä matka 27.4.2023, Østfold, Norja

Miehet: 1) Kasper Harlem Fosser NOR 88.06, 2) Emil Svensk SWE 88.09, 3) Martin Regborn SWE 88.15, 4) Matthias Kyburz SUI 90.26, 5) Joey Hadorn SUI 91.18, 6) Ruslan Glibov UKR 91.24, … 9) Olli Ojanaho FIN 93.32, 13) Miika Kirmula FIN 93.46, 18) Akseli Ruohola FIN 94.40, 30) Topi Syrjäläinen FIN 98.46, 31) Elias Kuukka FIN 98.55, 34) Teemu Oksanen FIN 99.13, 41) Touko Seppä FIN 100.59, 43) Eetu Savolainen FIN 101.20

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 82.07, 2) Sara Hagström SWE 83.02, 3) Marie Olaussen NOR 86.50, 4) Andrine Benjamisen NOR 88.27, 5) Marika Teini FIN 89.08, 6) Natalie Gemperle SUI 89.52, … 7) Anu Tuomisto FIN 90.06, 15) Maija Sianoja FIN 92.58, 20) Miia Niittynen FIN 94.40, 27) Venla Harju FIN 95.57, 31) Amy Nymalm FIN 97.48, 37) Anna Haataja FIN 98.36, 52) Milja Väätäjä FIN 105.23

Kaikki tulokset

Suunnistusliiton kuvapankki

GPS-seuranta ja kartat:

Naiset

Miehet