Suomi Euroopan mestariksi pyöräsuunnistuksen sekaviestissä Portugalissa

Artikkelikuvassa Antonia Haga, Miika Nurmi ja Teemu Kaksonen. Kuvaaja: Teija Liponkoski

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailuissa Portugalin Louléssa päätöspäivänä kilpailtiin viestit. Aikuisilla kisamuotona oli kolmen hengen sekaviesti, jossa joukkueessa oli yksi nainen ja kaksi miestä.

Suomi starttasi kilpailuun neljällä vahvalla joukkueella ja alkuosuuksilla ykkös- ja kakkosjoukkue vuorotteli viestin kärkipaikkaa. Avausuudella kakkosjoukkueen Antonia Haga toi Suomen värit kärjessä vaihtoon Italian seuratessa vain kahden sekunnin takamatkalla. Suomen nelosjoukkueen Saara Yli-Hietanen vaihtoi vain 29 sekunnin erolla kärkeen ja ykkösjoukkueen Ruska Saarela 39 sekunnin erolla.

– Ylämäkeä tuntui tänään riittävän radalle. Siellä oli myös kaikenlaista pensaikkoa ja muuria tulkittavana. Jonkin verran alkumatkalla tilanne vaihteli ja ohittelua tapahtui molempiin suuntiin. Minulla suunnistus kuitenkin kulki, ja loppumatkan alamäkivoittoisella osuudella ei näkynyt enää muita, kertoi kärjessä vaihtanut Antonia Haga.

Toisella osuudella Suomen ykkösjoukkueen kovassa ajokunnossa oleva Andre Haga ajoi kärjessä vaihtoon 25 sekunnin erolla Italiaan. Kolmantena vaihtoi Liettua ja kolmantena nelosjoukkueen Jussi Laurila 42 sekunnin erolla. Suomen kakkosjoukkueen Miika Nurmi vaihtoi 1.05 erolla kärjessä edenneeseen ykkösjoukkueeseen.

– Pääsin mukavasti osuudelle kärjessä liikkeelle, ja heti ykköselle oli tiukkaa polkusyheröä, missä ei saanut hukata itseään kartalta. Se sujui hyvin, ja kisa lähti hyvin käyntiin. Ysirastin tuntumassa tuli kuitenkin huono hetki, kun vastaantulija tuli väärällä puolen tietä, ja ajettiin siinä nokkakolari. Siinä meni onneksi vain ajatukset hetkeksi sekaisin, ja jonkin verran aikaa hukkaan. Loppumatka tuli kuitenkin hyvin, ja luotto ankkuriin oli kova, myhäili Miika Nurmi.

Ankkuriosuudella ykkösjoukkueen Samuel Pökälä piti pitkään kärkipaikkaa vahvasti hallussaan, ja taaempana kakkosjoukkueen Teemu Kaksonen menetti arvokasta aikaa jo kakkosvälillä. Radan puolen välin jälkeen kärkijoukkueet kuitenkin kasautuivat, ja tilanne vaihteli niin hajontojen kuin virheidenkin seurauksina. Lyhyelle kahden rastin loppulenkille lähdettäessä Italia piti kärkipaikkaa turvallisen tuntuisella 20 sekunnin erolla, mutta Teemu Kaksosen huima loppuveto muutti tilanteen. Kaksonen keräsi pitkälle ja kovapohjaiselle loppusuoralle vastustamattoman loppukirin ohittaen Italian ankkurin Riccardo Rossetton aivan viime metreillä.

Näin Suomi nousi Euroopan mestariksi pyöräsuunnistuksen sekaviestissä joukkueella Antonia Haga, Miika Nurmi ja Teemu Kaksonen.

– Kakkoselle minulla tuli pieni koukku, ja siinä pääsi pari joukkuetta edelle. Sen jälkeen oli kuitenkin hyvää ajoa, ja sain porukkaa kiinni. Loppupuolella rataa tuli kuitenkin yksi pieni virhe, ja siinä kaksi joukkuetta pääsi hetkeksi irti. Lopussa minulla ajo kulki kuitenkin vielä vahvasti, ja italialaisen loppumatkan rengasrikko tuli heidän kannaltaan huonoon hetkeen, totesi voittajajoukkueen ankkuri Teemu Kaksonen.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen EM-sekaviesti 29.4.2023, Loulé, Portugali

1) Suomi 1.59.15 (Antonia Haga, Miika Nurmi ja Teemu Kaksonen), 2) Italia 1.59.16 (Iris Aurora Pecorari, Fabiano Bettega, Riccardo Rossetto), 3) Sveitsi 1.59.28 (Ursina Jaeggi, Noah Rider, Adrian Jaeggi)

Virallisiin tuloksiin huomioidaan vain maan paras joukkue. Muut Suomen joukkueet: Suomi 1 2.00.42 (Ruska Saarela, Andre Haga, Samuel Pökälä), Suomi 4 (Saara Yli-Hietanen, Jussi Laurila, Paulus Hanhijärvi), Suomi 3 2.17.12 (Ingrid Stengård, Kare Kaskinen, Tomi Nykänen)

Nuorille neljä pyöräsuunnistuksen EM-viestihopeaa

Nuorilla kilpailumuotona olivat perinteiset kolmen hengen viestit pyöräsuunnistuksen EM-kisojen päätöspäivänä. Suomen nuoret tekivät takuuvarmaa työtä ottaen upeasti kaikissa nuorten sarjoissa hopeamitalit.

Nuorten 20-vuotiaiden naisten joukkueessa ajoivat Aino Kankaanpää, Emma-Riikka Laamanen ja Silja Yli-Hietanen. Voittoon ajoi Ranska puolentoista minuutin erolla Suomeen.

– Lähdin ranskalaisen kanssa samoihin aikoihin, ja alussa mentiin pari väliä yhdessä. Sitten teimme eri reitinvalinnan ja ajoin pitkään onnistuneesti yksin. Puolivälissä tein kuitenkin ison virheen, ja ajattelin että Ranska on jo mennyt menojaan, mutta yhtäkkiä olimmekin taas yhdessä. Lopussa ranskalainen pääsi kuitenkin hieman edelle, ja sitten oltiinkin jo maalissa, kuvaili Silja Yli-Hietanen ankkuriosuuden vaiheita.

Eevert Kenttämies, Simo Klemettinen, Tatu Aaltonen. Kuvaaja: Teija Liponkoski

Nuorten 20-vuotiaiden miesten sarjassa mestariksi ajoi myös Ranska ja Suomen joukkue Eevert Kenttämies, Simo Klemettinen ja Tatu Aaltonen otti hopeaa.

– Tänään radalla oli aika paljon asfalttipohjaa, mutta silti niihin asfalttiylämäkiin piti tosissaan polkea. Minun suoritus onnistui aivan hyvin perustasolla, enkä tehnyt juurikaan virheitä. Ja kai se ajokin kulki ihan riittävän hyvin, mietiskeli hopeajoukkueen ankkuri Tatu Aaltonen.

Nuorten 17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Tsekki ajoi ylivoimaiseen mestaruuteen. Suomen joukkue Emma Lång, Kaisla Häkkinen ja Annika Rantanen ajoi hopeaa ja pronssille nousi Liettua.

– Alun ylämäkiosuus oli rankka, ja sen jälkeen piti olla suunnistuksen kanssa tarkkana. Oma osuus meni mukavasti ilman isompia virheitä hyvällä omalla perustasolla, kuvaili joukkueen ankkuri Annika Rantanen.

Nuorten 17-vuotiaiden poikien sarjassa voiton vei tyttöjen sarjan tapaan Tsekki ja hopeaa ajoi Suomen joukkue Nuutti Toivonen, Eino Liponkoski ja Eemil Koskinen.

– Meidän radalla oli tänään kovaa ajopätkää ja välillä sellaista teknistä suunnistusta kiviaitojen välissä. Se oli oikeastaan aika kivaa suunnistusta, kun oli kaikenlaisia elementtejä sekä monenlaisia polkuja. Ei minulla oikein tainnut tulla mitään virheitä, eli hyvinhän se meni, mietiskeli hopeajoukkueen ankkuri Eemil Koskinen.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten EM-viesti 29.4.2023, Loulé, Portugali

Naiset 20v: 1) Ranska 2.01.06 (Anne Caroline Sipos, Lola Colle, Jade Boussier), 2) Suomi 2.02.36 (Aino Kankaanpää, Emma-Riikka Laamanen, Silja Yli-Hietanen), 3) Ruotsi 2.07.22 (Signe Feil, Minna Palm, Tilda Palm)

Miehet 20v: 1) Ranska 1.20.40 (Timothy Blot, Armel Berthaud, Augustin Leclere), 2) Suomi 1.23.58 (Eevert Kenttämies, Simo Klemettinen, Tatu Aaltonen), 3) Ruotsi 1.33.16 (Jon Hansson, Melvin Löfgren, Sverre Rojgard)

Tytöt 17v: 1) Tsekki 1.38.37 (Tereza Kadlecova, Klara Kureckova, Sofie Stranska) 2) Suomi 1.54.26 (Emma Lång, Kaisla Häkkinen, Annika Rantanen), 3) Liettua 2.12.22 (Irmante Aleliunaite, Silvija Kisiliute, Beatrice Simkute)

Pojat 17v: 1) Tsekki 1.30.21 (Antonin Svoboda, Maxmilian Weber, Tomas Zrnik), 2) Suomi 1.34.31 (Nuutti Toivonen, Eino Liponkoski, Eemil Koskinen), 3) Ranska 1.42.25 (Robinson Payel, Albin Chifflet, Benjamin Ollier)