Suomen joukkue suunnistuksen maailmancupin avaukseen

Suomen joukkue suunnistuksen maailmancupin avauskiertueelle on valittu. Maailmancup käynnistyy Norjassa Sarpsborgin lähistöllä 27.-30.4. kolmella kilpailulla.

Suunnistusmaajoukkueen kauden avausinfossa kuultiin päävalmentaja Thierry Gueorgioun sekä maajoukkuesuunnistajien mietteitä kansainvälisen kilpailukauden avauksesta ja tulevan kesän suuntaviivoista.

Norjan maailmancup käydään heti suunnistuskauden alussa. Se saattaa aiheuttaa normaalia enemmän jännitystä urheilijoissa, sillä harva on ehtinyt valmistautua kunnolla jo huhtikuussa alkavaan kauteen. Suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana toista vuottaan aloittava Gueorgiou lähtee kauteen optimistisena ja positiivisella asenteella.

– Kärkisuunnistajillamme on ollut ehjä talvi, eikä ole ollut suuria loukkaantumisia.

Norjan maailmancup on päävalmentajan sanoin loistava paikka selvittää tämän hetken taso muiden maiden huippuihin nähden ja ottaa oppia kohti kesäkuun MM-kilpailuita. Gueorgiou toteaa, että menestystä on mahdotonta ennustaa. Isossa kuvassa hän haluaa nähdä urheilijoiden kehittyvän ja nauttivan tekemisestä.

– Haluan nostattaa urheilijoiden itseluottamusta suoritusten kautta. Itseluottamuksen kannalta on parempi matkustaa takaisin kotiin positiivisen mielen kanssa.

Maailmancupin avauskierroksen joukkueesta löytyy kokenutta kaartia, mutta myös aikuisten edustusjoukkueen ensikertalaisia (Eeva-Liina Ojanaho, Milja Väätäjä, Aleksi Sorsa).

– Joukkueen nuorimmille jäsenille tämä on mahdollisuus kerätä kokemusta. Heidän matkansa on vasta alussa, emmekä aseta suuria odotuksia heille.

Suunnistusmaajoukkueen urheilijat ovat leireilleet alkuvuodesta ahkerasti Teneriffalla, Italiassa sekä omilla leireillään.

Olli Ojanaho sijoittui viime vuoden maailmancupin kokonaistuloksissa kuudenneksi, nappasi Viron EM-kilpailuissa sijat neljä ja kuusi, sekä maailmancupin finaalikierroksella kaksi neljättä sijaa. Uuteen arvokisakauteen Ojanaho lähtee hyvästä lähtötilanteesta ja uskoo, että samansuuntaisen tulostason pitäisi olla mahdollinen alkavallakin kaudella.

Ojanaho vietti alkuvuodesta neljä viikkoa korkeanpaikanleirillä Ranskan Pyreneillä ja jatkoi leireilyä Keski-Euroopassa vielä toisenkin kuukauden. Yhteensä talvelle kertyi reissupäiviä kolmen ja puolen kuukauden edestä. Syitäkin pitkälle leireilylle löytyi useita.

– Olen kokenut hyväksi, että pääsee koko ajan juoksemaan sulalla alustalla ja sitä kautta pienentää vammariskiä. Nousumetrien kerääminen on aika paljon helpompaa ja myös alamäet on olleet kehityskohde. Toisaalta pääsee suunnistamaan säännöllisesti erilaisissa maastotyypeissä.

Ruotsalaisen suurviestin 10Milan jälkeen Ojanahon on tarkoitus siirtyä harjoittelemaan kahdeksi kuukaudeksi Sveitsin MM-kisojen tyyppimaastoihin.

Maailmacupin avauskierrokselle valittiin myös Olli Ojanahon sisko Eeva-Liina.

– Enemmän luotan Eeva-Liinan taitoihin. Oma suoritus jännittää enemmän, Ojanaho naurahtaa.

Viime vuoden EM-kilpailuiden pronssimitalisti Marika Teinin talven harjoitusteemana on ollut muun muassa nousumetrien kerääminen, sillä Norjan maailmancupin avauksesta ja Sveitsin maastomatkojen MM-kilpailuista ei mäkeä puutu.

– Olen yrittänyt tehdä mäkeä matalatehoisemmin ja saada lihaskestävyyttä ja sitä kautta pystyä suoriutumaan tasapainoisesti.

Kelvollisesti sujuneiden katsastuskilpailuiden jälkeen Teini suuntaa Norjan maailmancupiin hyvillä mielin.

– Oli tärkeää, että pystyin olemaan Norjassa vähän aikaa ennen katsastuksia, koska vaatii ainakin itselle aina vähä totuttelua, että alkaa taas se maastojuoksu kulkemaan.

Parannettavaakin jäi ja muutama lisäviikko harjoittelua kelpaisi Teinille. Tunnelma Norjan maailmancupia kohti on kuitenkin luottavainen.

– Jos sellaiset omat perushyvät suoritukset pystyy tekemään, kyllä niillä varmaan ihan hyviä sijoituksiakin saa.

– Norjan jälkeen saa välitsekin, missä mennään ja sitten tehdään uudet suunnitelmat MM-kisoja kohti.

Viime kaudet haasteellisten jalkavaivojen kanssa kamppaillut Maija Sianoja päätti edellisen kauden onnistumiseen. Maailmancupin finaalikierroksella pitkällä matkalla Sianoja oli 11.

– Haasteita on ollut viimeiset pari vuotta. Nyt näyttää paremmalta ja viime syksystä sai hyvää motivaatiota talvea kohti. Talvi on mennyt oikeastaan ihan hyvin. Olen nauttinut, kun olen pystynyt treenaamaan kivuttomasti.

Ensisijaisesti Sianoja lähtee hakemaan maailmancupista tyytyväistä fiilistä onnistuneiden suoritusten kautta.

– Kisojahan on aika vähän alla ja Norjan kisat tulee tosi nopeasti, mutta innolla odotan niitä. Oli hyvä saada haettua tuntumaa viime viikonloppuna niissä maastotyypeissä. Luulen että kunto on ihan hyvä ja kun suunnistuskin sujuu, kyllä sieltä voi hyviäkin sijoja tulla.

Vuonna 2019 Norjassa viestin MM-hopeaa voittanut Miika Kirmula jäi katsastuskilpailuista paikanpäälle odottamaan maailmancupin avausta. Samassa maastotyypissä juostut katsastuskisat ovat Kirmulan mukaan parasta mahdollista valmistautumista, vaikka pientä viilausta ja skarppausta kilpailukauden avaus vielä vaatiikin.

– Oli ehkä kisarutiinit hukassa. Lauantaina meinasin myöhästyä lähdöstä ja sunnuntaina unohtui numero, mutta onneksi sain neuvoteltua, että pääsin metsään. Hyvä että muutaman kisan saa alle. Innolla odotan reilun viikon päästä alkavia kisoja.

Suunnistajien kansainvälinen kausi jatkuu kesäkuussa Sveitsissä maastomatkojen MM-kilpailuilla, elokuun alussa suunnistetaan maailmancupin merkeissä Tšekeissä ja kausi saa päätöksen lokakuussa Italiassa sprinttimatkojen EM-kilpailuissa.

– Sveitsiläiset tulevat järjestämään fantastiset MM-kilpailut ja olemme kaikki innoissamme. Kaikki haluavat päästä kilpailuihin ja karsinta tulee olemaan tiukkaa, Gueorgiou toteaa.

Norjan maailmancupista joukkue ottaa talteen kaiken palautteen kohti MM-kilpailuja. Maailmancupin kulku ei silti ratkaise loppukauden sujumista.

– Ei tarvitse voittaa maailmancupia voittaakseen MM-kilpailuissa. Ne ovat kaksi hyvin erilaista kilpailua.

Suomen joukkue suunnistuksen maailmancupiin

Naiset (9): Anna Haataja SK Pohjantähti, Venla Harju Tampereen Pyrintö, Amy Nymalm Pargas IF, Miia Niittynen Kalevan Rasti, Eeva-Liina Ojanaho* Ounasvaaran Hiihtoseura, Maija Sianoja MS Parma, Marika Teini Kalevan Rasti, Anu Tuomisto** NTNUI, Milja Väätäjä Paimion Rasti.
Varalla: Saila Kinni Tampereen Pyrintö (pitkä matka).
Miehet (9): Miika Kirmula Kalevan Rasti, Elias Kuukka Tampereen Pyrintö, Olli Ojanaho Helsingin Suunnistajat, Teemu Oksanen** Ikaalisten Nouseva-Voima, Akseli Ruohola MS Parma, Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima, Touko Seppä Turun Suunnistajat, Aleksi Sorsa* Tampereen Pyrintö, Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat.
Varalla: Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö (pitkä matka).

* Ei juokse pitkää matkaa
** Ei juokse keskimatkaa, mutta on varalla kilpailuun.

Maailmancupin avauskierroksen ohjelma