Kaarina Nurminen pyöräsuunnistuksen sprintin EM-kultaan

Artikkelikuvassa: Kaarina Nurminen (arkistokuva, Timo Mikkola)

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut Portugalissa jatkuivat perjantaina sprinttikilpailulla.  Maaston erikoisuutena oli hyvin tiheäurainen ja polun muodoiltaan koukeroinen motocross-radan alue, jota sprintin radat suurimmalta osin hyödynsivät.

Naisten radan syheröisin alue.

Suomen joukkueelle vauhdikas mutta suunnistuksellinen kilpailu sopi erinomaisesti, ja aikuisten joukkue saalisti kolme EM-mitalia sekä nuoret neljä.

Naisten kilpailussa ensimmäistä vuottaan aikuisten sarjassa ajava Kaarina Nurminen otti mestaruuden 12 sekunnin erolla Saara Yli-Hietaseen, joka jätti pronssille ajanutta Tsekin Veronika Kubinovaa jo 24 sekuntia.

– Alussa en meinannut saada kiinni siitä, miten kannattaisi suunnistaa, ja aloitin hieman varmistellen. Se oli aika jännä kisa, kun syheröisellä alueella piti osata suunnistaa tosi suoraviivaisesti. Yhden lähes minuutin virheen tein, mutta sain sen jälkeen suorituksen vielä hyvin kasaan. Sairastelun jälkeen ei ollut vielä mikään huippukulku, mutta tänään onneksi suunnistus ratkaisi, iloitsi mestari Kaarina Nurminen.

Saara Yli-Hietanen

Saara Yli-Hietaselle EM-hopea oli uran ensimmäinen aikuisten sarjan arvokisamitali.

– Radalla oli niin paljon polkuja, että välillä piti rauhoittaa menoa enemmän. Tässä pääsi enemmän suunnistamaan sekä kiihdyttelemään, ja se oli kivaa. Oman ajon rytmittäminen onnistui tänään erinomaisesti, iloitsi Saara Yli-Hietanen.

Seuraavina suomalaisnaisista onnistui Ruska Saarela neljänneksi ja Antonia Haga kahdeksanneksi.

Miika Nurmelle EM-hopeaa

Miesten kilpailussa Tsekin Krystof Bogar ajoi vakuuttavaan voittoon 41 sekunnin erolla Miika Nurmeen. Nurmi onnistui kilpailussa erinomaisesti, ja hänkin otti uransa ensimmäisen aikuisten sarjan arvokisamitalin.

Miika Nurmi

– Se oli teknisesti aika vaativa rata. Välillä sai ajaa todella kovaa, mutta koko ajan piti olla tarkkana. Näin todella paljon matkalla muita kilpailijoita syheröisellä alueella, mutta menin vain pää kylmänä oman suunnitelman mukaan rastilta rastille ja koodit huolellisesti tarkistaen. Tämä onnistuminen antoi mukavasti itseluottamusta päätöspäivään, iloitsi hopeamies Miika Nurmi.

Hyvässä kevätvireessä oleva Tomi Nykänen lukeutuu myös Suomen joukkueen nuorempiin urheilijoihin, ja teki toistaiseksi uransa parhainta pääsarjan tulosta ollen kilpailussa neljäs.

– Muutama pieni virhe matkalla sattui, yhteensä ehkä 30-40 sekuntia. Muutoin se oli kuitenkin sujuvaa menoa, ja jalkakin oli hyvä. Tykkäsin kyllä tästä suunnistuksellisesta radasta, ja mukavaa että kisaan sattui vaihteeksi viileämpi pilvinen keli, mietiskeli Tomi Nykänen.

Kymppijoukkoon onnistui myös seitsemänneksi ajanut Jussi Laurila.

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut Portugalissa päättyvät lauantaina aikuisilla sekaviestiin ja nuorilla viestiin.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen EM-sprintti 28.4.2023, Loulé, Portugali

Naiset: 1) Kaarina Nurminen FIN 23.41, 2) Saara Yli-Hietanen FIN 23.53, 3) Veronika Kubinova CZE 24.17, 4) Ruska Saarela FIN 24.44, 5) Jana Hnilica AUT 24.59, 6) Gabriella Gustafsson SWE 25.17, … 8) Antonia Haga FIN 25.35, 19) Ingrid Stengård FIN 29.10, 22) Essi Hakala FIN 31.08

Miehet: 1) Krystof Bogar CZE 21.04, 2) Miika Nurmi FIN 21.45, 3) Lauri Malsroos EST 22.17, 4) Tomi Nykänen FIN 22.55, 5) Fabiano Bettega ITA 23.12, 6) Vojtech Stransky CZE 23.33, 7) Jussi Laurila FIN 23.45, … 15) Samuel Pökälä FIN 24.58, 34) Kare Kaskinen FIN 27.56, 35) Andre Haga FIN 28.00, 50) Teemu Kaksonen FIN 33.23, 53) Paulus Hanhijärvi FIN 35.01

Nuorille neljä pyöräsuunnistuksen EM-mitalia

Nuorten 20-vuotiaiden miesten sarjassa Tatu Aaltonen juhli EM-hopeaa 10 sekunnin erolla voittajaan Tsekin Adam Cernikiin.

– Kakkosrastille minulla tuli minuutin virhe, mutta sen jälkeen tekeminen oli puhdasta ja ajokin kulki. Maastokin oli mukavan mielenkiintoinen, kun siellä pystyi ajamaan vähän joka puolella. Polkuja pitkin pääsi toki hieman nopeampaa, mutta oikomista kannatti tehdä monessa kohdassa, kertoi Tatu Aaltonen.

Nuorten 20-vuotiaiden naisten sarjassa Aino Kankaanpää ajoi pronssille 46 sekunnin erolla voittajaan Ruotsin Tilda Palmiin.

– Suurin piirtein kisa sujui aika hyvin, mutta pari pientä ohiajoa siinä tuli. Puolessa välissä rataa tein yhden isomman selkeän kiertovalinnan, ja siinä sai ainakin luettua rataa hyvin eteenpäin. Tänään tuntui jo aamulla vahvalta, ja se ennakoi hyvää kisaa, iloitsi Aino Kankaanpää.

Suomalaisista podiumille nousivat myös viidenneksi sijoittunut Emma-Riikka Laamanen sekä kuudenneksi ajanut Silja Yli-Hietanen.

Nuorten 17-vuotiaiden poikien sarjassa Eemil Koskinen otti näiden kisojen toisen voittonsa huimalla yli kahden minuutin voittomarginaalilla.

– Oli aika vauhdikasta ja paljon rasteja. Suunnistus oli enimmäkseen hyvin sujuvaa sekä ennakoitua, ja vain parissa kohdassa tuli pieni ohiajo. Aika suoraan siellä kannatti mennä, ja se oli vähän kuin tossusuunnistusta pyörällä, kuvaili mestari Eemil Koskinen.

Eino Liponkoski täydensi menestystä 17-vuotiaiden hopeamitalilla, ja nyt eilen matkalla irronnut ohjaustankokin pysyi hyvin vauhdissa mukana.

– Alussa oli kartan mittakaavaan hieman totuttelua, mutta loppua kohden se meni hyvin. Syheröisellä alueella menin suoraviivaisella taktiikalla ja rastit tulivat hyvin vastaan, kertoi hopeamitalisti Eino Liponkoski.

Menestyjiin lukeutui myös 17-sarjassa neljänneksi ajanut Nuutti Toivonen.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten EM-sprintti 28.4.2023, Loulé, Portugali

Naiset 20v: 1) Tilda Palm SWE 25.01, Natali Chamrada CZE 25.11, 3) Aino Kankaanpää FIN 25.47, 4) Sofia Martinez Gomez ESP 26.15, 5) Emma-Riikka Laamanen FIN 27.01, 6) Silja Yli-Hietanen FIN 27.13, 7) Siiri Rasimus FIN 27.25

Miehet 20v: 1) Adam Cernik CZE 19.57, 2) Tatu Aaltonen FIN 20.07, 3) Hannes Hnilica AUT 20.12, 4) Fran Cortes Martinez ESP 20.19, 5) Jakub Racansky CZE 20.22, 6) Armel Berthaud FRA, 7) Simo Klemettinen FIN 21.13, … 9) Aapo Liponkoski FIN 21.47, 10) Eevert Kenttämies FIN 21.55, Rasmus Huhtamäki hyl.

Tytöt 17v: 1) Minna Palm SWE 20.32, 2) Miri Brunstedt Noergaard DEN 22.29, Klara Kureckova CZE 23.58, 4) Anne Caroline Sipos FRA 24.19, 5) Sofie Stranska CZE 26.14, 6) Kaisla Häkkinen FIN 27.45, 8) Salla Mustikkamaa FIN 30.29, 11) Emma Lång FIN 32.53, Annika Rantanen hyl.

Pojat 17v: 1) Eemil Koskinen FIN 17.58, 2) Eino Liponkoski FIN 20.11, 3) Matteo Traversi Montanini ITA 20.22, 4) Nuutti Toivonen FIN 21.07, Albin Chifflet FRA 21.13, 6) Noe Henseler SUI 21.22, 18) Leevi Kantelinen FIN 31.32