Yle ja Suunnistusliitto pitkäaikaiseen yhteistyöhön

Artikkelikuvassa Olli Ojanaho, kuvaaja: Erling Thisted

Yle ja Suomen Suunnistusliitto ovat solmineet nelivuotisen sopimuksen suunnistuksen TV-näkyvyydestä Ylen kanavilla. Vuosina 2023-2026 Yle välittää suomalaisten tv-katsojien iloksi niin Jukolan ja Venlojen viestin kuin myös kaikki merkittävimmät arvokilpailut, eli MM-kilpailut, EM-kilpailut sekä suunnistuksen maailmancupin.

Jukolan viestillä on erittäin vahva tunnettuus kaikkien suomalaisten keskuudessa. Vuodesta 2010 Ylellä televisioitu Jukola saa nyt jatkoa vuoteen 2026 asti. Vuosista 2023-2024 oli jo voimassa oleva sopimus, mutta nyt varmistettiin lähetykset myös Mikkelin 2025 ja Kotkan 2026 Jukolan viesteistä.

MM- ja EM-kilpailut käydään vuosittain vuorovuosina sprintti- ja maastomatkoilla. Näiden lisäksi pakettiin kuuluu vuosittainen maailmancup.

Suomi järjestää suunnistuksen MM-kilpailut Kuopiossa vuonna 2025. MM-kotikisojen ja sitä vuonna 2024 edeltävän Kuopion maailmancupin välittäminen Ylen kanavilla on osa kokonaisuutta.

– Ylen kanssa on tehty erinomaista yhteistyötä jo pitkään. Suomalaisella huippusuunnistuksella on kovat tavoitteet kotikisoihin ja on tärkeää, että suunnistuksen ystävät voivat seurata maajoukkueen matkaa jo edeltävinä vuosina kohti kotikisoja. Jukolan ikoninen tapahtuma ja sen yön läpi kestävä tv-lähetys on puolestaan tapahtuma, jonka välittäminen Ylen vapailla kanavilla on suunnistukselle tärkeää, summaa allekirjoitettua sopimusta tyytyväisenä Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Myös Ylen puolella ollaan tyytyväisiä sopimuksen syntymisestä.

– Suunnistus on suomalaisille tärkeä ja perinteinen laji. On hienoa, että juuri me Ylellä voimme välittää jatkossakin katsojille lajin merkittävimmät hetket, iloitsee solmittua sopimusta Ylen urheiluoikeuksien päällikkö Riku Saaranluoma.

Vuoden 2023 Ylen televisioimat tapahtumat:

  • 26.- 30.4.2023, maailmancup, Norja
  • 17.6. – 18.6. Jukolan ja Venlojen viesti, Porvoo
  • 11. – 16.7.2023 MM-kilpailut, Sveitsi
  • 2.8. – 6.8.2023, maailmancup, Tsekki
  • 3. – 7.10.2023 EM-kilpailut ja maailmancup, Italia
  • Lisäksi osana SM-viikkoa pyöräsuunnistuksen SM-kisat 6.8.2023, Lahti