Pesu ja Viippola hiihtosuunnistuksen SM-keskimatkan mestarit

Mervi Pesu ja Aapo Viippola voittivat hiihtosuunnistuksen keskimatkan yleisen sarjan suomenmestaruudet Hämeenlinnan Evolla lauantaina.

Rajamäen Rykmentin Pesu oli naisten 7,3 kilometrin radalla reilun minuutin nopeampi kuin hopealle suunnistanut Kouvolan Suunnistajien Sari Vääränen.

– Haastava kisa ja vauhdikas keli. Urilla oli paljon oikoja, joten suunnistus oli koko ajan vähän myöhässä. Piti jarrutella ja välillä jopa pysähdellä, jotta vältti isommat virheet, Pesu kertasi kisaansa.

Kuluvan talven lumitilanne on ollut vaikea hiihtosuunnistuskilpailun järjestäjille, mutta Hämeenlinnassa järjestäjät onnistuivat tarjoamaan olosuhteisiin nähden hyvät urat kilpailun läpiviemiseksi.

– Paikoitellen oli todella hyvää, mutta tietyillä aluilla oli vähemmän lunta. Välillä sai kevennellä suksilla, että välineet pysyivät ehjänä, naisten voittaja kuvaili olosuhteita.

Kilpailun alkupuolella kärkipaikkaa pitänyt hopeamitalisti Sari Vääränen oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka loppuradalle tulikin reilun minuutin virhe.

– Omat vahvuuteni ovat aivan muualla kuin tällaisessa syheröisessä maastossa. Tietenkin lopun virhe harmittaa, sillä ilman sitä mestaruuskin olisi ollut mahdollinen. Mutta suoritus pitää osata pitää kasassa loppuun asti, Vääränen totesi.

Pronssia otti Vaasan Suunnistajien Satu Tuomisto.

Viippola sai vielä koneensa käyntiin

Miesten 8,9 kilometrin kilpailussa Sonkajärven Pahkan Aapo Viippola otti odotetun voiton yli puolentoista minuutin erolla muihin.

– Urasto oli todella tekninen ja se vaikeutti suunnistustyötä. Muutamia pieniä virheitä tein, mutta ne eivät vaikuttaneet lopputulokseen. Ero muihin oli yllättävänkin suuri, Viippola kertoi kilpailun jälkeen.

Viikko sitten maailmancupin kokonaiskilpailun kakkostilan pokannut Viippola sai vielä hyvän fyysisen vireen Hämeenlinnan kisaan.

– Norjan maailmancupin finaalin jälkeen tuntui, että takki on tyhjä. Mietin, että saanko tästä enää minkäänlaista kuntoa viritettyä loppukauteen. Ainakin tänään lähti ihan hyvin. Katsotaan alkaako kone yskiä myöhemmin, voittaja mietti.

Hopealle suunnisti Pellon Ponnen Olli-Markus Taivainen. Syksyllä kantapääleikkauksessa käynyt Taivainen pääsi suksien päälle joulukuussa, jonka jälkeen hiihtokilometrejä on kertynyt tavallista enemmän.

– Kantapääleikkauksien jälkeen tasapainon hallinta on vielä hakusessa ja tällaisessa maastossa sen kyllä huomasi. Toisaalta teknisesti hankala ja vaikea kisa suosi siinä mielessä, että tällaisissa kilpailuissa maajoukkuehiihtosuunnistajatkin voivat tehdä virheitä, Taivainen mietti.

Pronssille hiihtosuunnisti Suunta Jyväskylän Misa Tuomala.

Hiihtosuunnistuksen SM-viikonloppu jatkuu Evolla sunnuntaina SM-viestillä.

Tulokset hiihtosuunnistuksen SM-keskimatka 18.2.2023 Hämeenlinnassa

Naiset 7,3 km

1) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 38.11, 2) Sari Vääränen Kouvolan Suunnistajat 39.18, 3) Satu Tuomisto Vaasan Suunnistajat 39.44, 4) Johanna Niittymäki Koovee 41.15, 5) Marika Hara Koovee 42.45

Miehet 8,9 km

1) Aapo Viippola Sonkajärven Pahka 37.44, 2) Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi 39.26, 3) Misa Tuomala Suunta Jyväskylä 39.47, 4) Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat 40.09, 5) Miska Tervala Rastivarsat 40.10

Tulokset
Järjestäjän tapahtumasivut
Kuvia