Suunnistuksen valmennusryhmät 2023

Päivitetty 16.11.2022

Suunnistuksen aikuisten ja nuorten maajoukkueet sekä valmennusryhmät kaudelle 2023 on nimetty. Aikuisten maajoukkueessa A-maajoukkueeseen nimettiin 10 urheilijaa ja haastajaryhmään 11 urheilijaa.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Thierry Gueorgiou kertoo painotuksista valintojen taustalla.

– Aikuisten maajoukkueryhmien valinta oli monin tavoin haastava. Haluan tässä yhteydessä kiittää valintaryhmän jäseniä, jotka antoivat kokemuksensa käyttöön ja toivat keskusteluun erilaisia näkökulmia. A-maajoukkue säilyy tähän vuoteen verrattuna ennallaan ja ryhmiin valittiin 21 urheilijaa, joiden kehitystä kykenemme resurssien puitteissa mahdollisimman hyvin tukemaan. Monien tekijöiden summana osa heistä ei ole suoriutunut kuluneella kaudella sellaisella tasolla, mitä A-maajoukkueurheilijalta odotamme. Heidän osaltaan tuntui kuitenkin tärkeältä säilyttää tukemme ja arvioida tilannetta ensi kauden tulosten valossa uudelleen, kertoo Gueorgiou.

Gueorgiou näkee haastajaryhmän roolin tärkeänä maajoukkueen matkalla eteenpäin.

– Haastajaryhmän osalta vaihtuvuutta on jonkin verran, ja selkeää ryhmävalintaan oikeuttavaa tulosrajaa on ollut vaikea vetää, sillä monet maajoukkueen ulkopuoliset juoksijat ovat esiintyneet suhteellisen korkealla tasolla mm. tämän kesän EM-kisoissa. Sen suhteen olemme erittäin innoissamme, että ryhmään valikoitui kolme nuorten sarjasta nousevaa urheilijaa. Heidän motivaationsa ja halunsa kehittyä kansainväliselle tasolle aikuisten sarjassa innostaa varmasti maajoukkueen kokeneempiakin urheilijoita ja auttaa tiivistämään eroa maailman kärkisuunnistajiin, miettii Gueorgiou.

Päävalmentaja Gueorgiou kannustaa myös ilman ryhmäpaikkaa jääneitä urheilijoita ja toivoo mahdollisimman laajaa osanottoa tulevan kauden avoimille leireille.

– Toivon, että monet ryhmäpaikkaa vaille jääneet urheilijat ovat tänään pettyneitä ja suuntaavat turhautumisensa tulevan kauden valmentautumiseen noustakseen urallaan seuraavan askeleen ylöspäin. Haluan muistuttaa, että suurin osa työstä tehdään maajoukkueleirityksen ulkopuolella, päivittäin, eikä ryhmävalintaa pidä nähdä palkintona tai ryhmän ulkopuolelle jäämistä rangaistuksena. Tämän vuoden tavoin merkittävä osa ensi vuoden maajoukkueleireistä on avoimia, ja haluamme taata niille pääsyn myös valmennusryhmien ulkopuolelta. Sama pätee luonnollisesti myös arvokilpailuedustuksiin, päättää päävalmentaja Gueorgiou.

A-maajoukkue

Naiset (5): Venla Harju Tampereen Pyrintö, Lotta Karhola Tampereen Pyrintö, Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä, Maija Sianoja MS Parma, Marika Teini Kalevan Rasti
Miehet (5): Joonas Ahola Navi, Miika Kirmula Kalevan Rasti, Elias Kuukka Tampereen Pyrintö, Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö, Olli Ojanaho Helsingin Suunnistajat
Ryhmämaksu 1 000 €.

Haastajaryhmä

Naiset (4): Ida Haapala Kalevan Rasti, Hanne Hilo Espoon Suunta, Elisa Mattila Lahden Suunnistajat -37, Inka Nurminen Jämsän Retki-Veikot,
Miehet (7): Aaro Aho Valkeakosken Haka, Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat, Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima, Akseli Ruohola MS Parma, Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima, Touko Seppä Turun Suunnistajat, Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat
Ryhmämaksu 1 000 €.

Valmennus ja huolto

Maajoukkueen vastuuvalmentajat: Thierry Gueorgiou (päävalmentaja), Antti Harju, Vroni König-Salmi, Jari Sipilä
Lääkäri: Katja Mjösund, Julia Järvimäki
Kiropraktikko: Anders Åkerman
Fysioterapeutit: Jutta Jussila, Milka Reponen
Hieroja: Olli Andersson
Ravitsemusterapeutti: Laura Mierlahti
Kokki: Liisa Eskonen
Varusteet: Petteri Vuorinen

Aikuisten maajoukkueleiritys (alustava)

18.–20.11.2022 Info-leiri, Pajulahti
3.–14.1.2022 Espanja, Teneriffa *
24.3.–2.4. Italia *
20.6.–8.7. MM-leiri, Sveitsi
kesän sprinttileirit (touko–elokuu) täsmennetään myöhemmin *
22.–26.8. Kuopio *
28.9.–3.10. EM-leiri, Italia
17.–19.11. Info-leiri, Pajulahti (2024 ryhmät)

* Urheilijat, joiden tavoitteet ovat kv. maajoukkue-edustuksissa, voivat ilmoittaa osallistumishalukkuudestaan avoimille leireille (Open camps) päävalmentajalle.

Nuorten maajoukkue

Suunnistuksen nuorten maajoukkueeseen valittiin 19 urheilijaa kaudelle 2023.

– Nuorten kohdalla emme järjestäneet aikaisemmilta vuosilta tuttua valintaleiriä, vaan ryhmävalinnat tehtiin puhtaasti kauden näyttöjen perusteella painottaen kansainvälisiä kisoja ja niissä onnistumisia. Ryhmään valittiin hyvin eri ikäisiä urheilijoita, joita kaikkia yhdistää loistava tulevaisuuden potentiaali, emmekä tässä tapauksessa halunneet rajata ketään pois iän puolesta, kertoo nuorten maajoukkueen vastuuvalmentaja Arttu Syrjäläinen.

Tytöt (10): Sabina Aumo Kungälvs OK, Salla Isoherranen Lynx, Inari Karppinen Espoon Suunta, Silva Kemppi Espoon Suunta, Fanny Kukonlehto Kangasala SK, Eeva-Liina Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura, Jenny Ojala Rastikarhut, Virna Pellikka Hiidenkiertäjät, Elli Punto Espoon Suunta, Emilia Tala Helsingin Suunnistajat
Pojat (9): Rauli Aho Valkeakosken Haka, Jussi Ankelo MS Parma, Florian Fritzen Lynx, Santeri Kirjavainen Kuopion Suunnistajat, Pyry Riissanen Espoon Akilles, Aarni Ronkainen Jämsän Retki-Veikot, Sampo Sankelo Lapuan Virkiä, Rasmus Töyrylä Kymin Suunnistajat, Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot
Ryhmämaksu 500 €

Nuorten maajoukkueen valmennus ja huolto

Vastuuvalmentaja: Arttu Syrjäläinen
Apuvalmentaja: Noora Hyyrynen
Lääkäri: Olli Heinonen
Fysioterapeutit: Milka Reponen, Jutta Jussila

Nuorten maajoukkueleiritys

18.–20.11.2022 Info-leiri, Pajulahti
3.–14.1.2023 Espanja, Teneriffa
2.–8.5. Nuorten MM-leiri, Romania
20.–23.6. Joensuu (Suunta Huipulle -ryhmän kanssa)
22.–26.8. Kuopio
syksyn leiritys täsmennetään myöhemmin
17.–19.11. Info-leiri, Pajulahti (2024 ryhmät)

 

Nuorten Suunta Huipulle -ryhmän valinnat tehdään viikolla 43. Ryhmän valmentajana aloittaa Pauli Leinonen.