Suomen naiset viides suunnistuksen maailmancupin viestissä Sveitsissä

Artikkelikuvassa Ida Haapala, kuvat: Erling Thisted

Suunnistuksen maailmancupin finaalikierros käynnistyi lauantaina Sveitsin Davosissa viestikilpailuilla. Lähes 2 000 metrin korkeudessa vuoristomaisemissa käydyt kilpailut tarjosivat viileässä 4-asteen säässä fyysisesti rankat radat.

Naisten viesti eteni aloitusosuudella tasaisissa merkeissä. Suomen ykkösjoukkueen aloittaja Miia Niittynen suunnisti koko osuuden mainiosti ja toi Suomen värit seitsemäntenä vaihtoon 44 sekunnin erolla kärjessä vaihtaneeseen Ruotsiin. Ruotsilla viestiä vei Lisa Risby, joka paikkasi alkuosuuden virheensä vahvalla lopulla, toisena vaihtoi Norjan Tone Bergerud Lye ja kolmantena Sveitsin Elena Roos. Suomen kakkosjoukkueen Maija Sianoja vaihtoi sijalla 11. reilun kahden minuutin erolla kärkeen.

Toisella osuudella Suomen Marika Teini lähti vahvasti liikkeelle. Kärjessä Ruotsin Sara Hagström piti vauhtia vahvalla fysiikalla Sveitsin Sabine Hauwirhthin ja Norjan Maria Olaussenin tullessa seuraavina. Marika Teinin suunnistus sujui ilman isompia virheitä, mutta ero kasvoi hiljalleen kärkijoukkue Ruotsiin. Vaihdossa Suomi oli 3.55 kärjessä vaihtanutta Ruotsia perässä. Kakkosjoukkueen Anu Tuomisto vaihtoi sijalla 11. reilun kuuden minuutin erolla.

Marika Teini

Ankkuriosuudelle lähdettäessä Ruotsin Sanna Fast pääsi vain 15 sekunnin etumatkalla Sveitsin Simona Aebersoldiin ja 26 sekunnin erolla Norjan Andrine Benjaminseniin. Benjaminsen pelasi Norjan ulos kärkitaistelusta jo ensimmäisen rastin hajonnalla, ja kärkitaistelu jäi kahden joukkueen ratkaistavaksi. Pitkällä rastivälillä osuuden puolessavälissä Sveitsi ja Ruotsi etenivät samaa matkaa. Sveitsin Simona Aebersold lisäsi lopussa kierroksia, ja karkasi pienistä loppulenkin virheistä huolimatta voittoon. Ruotsi otti kakkostilan reilun minuutin jääden ja Andrine Benjaminsen toi Norjan maaliin kolmantena kolmen minuutin erolla voittajaan.

Ida Haapalan ankkuriosuutta sävyttivät muutamat virheet, mutta hän onnistui silti nostamaan sijoitusta yhdellä. Maailmancupin tuloksissa Suomen ykkösjoukkue Miia Niittynen, Marika Teini ja Ida Haapala otti viidennen tilan 11.11 voittajalle jääden. Kakkosjoukkue Maija Sianoja, Anu Tuomisto ja Enni Jalava saapui maaliin vain 22 sekuntia ykkösjoukkuetta perässä.

Miesten viestikin Sveitsin juhlaa

Aloitusosuudella Ruotsin kakkosjoukkueen Simon Imark juoksi alussa vahvasti muilta karkuun, mutta loppulenkin virhe tiivisti tilanteen kärjessä. Ruotsi menetti kärkipaikan ja Sveitsin Daniel Hubmann kuittasi kärjessä vaihtoon.  Ruotsi vaihtoi aloituksesta toisena ja Norjan Magne Deahli kolmantena. Suomen ykkösjoukkueen Eetu Savolainen aloitti vauhdilla, mutta ero kärkeen kasvoi seitsemännen rastin virheessä. Savolainen toi Suomen vaihtoon sijalla 28. 4.40 erolla kärkeen ja kakkosjoukkueen Santeri Silvennoinen 5.45 erolla.

Eetu Savolainen

Toisella osuudella erot kärjessä tiivistyivät. Kärkikamppailussa osuuden puolivälissä olivat Ruotsin kaksi joukkuetta, Sveitsi, Italia ja Norja. Ruotsin ykkösjoukkueen Viktor Svensk putosi tehtyään ison ohiajon ennen loppulenkkiä. Loppulenkillä Norjan Kasper Harlem Fosser ja Ruotsin kakkosjoukkueen Isak von Krusenstierna erkanivat muista kärjessä vaihtoon, mutta Ruotsin kakkosjoukkueen Krusenstiernan kohtalona oli joukkueelleen hylkäys leimattuaan väärällä rastilla.

Suomen ykkösjoukkueen Topi Syrjäläinen vaihtoi sijalla 19. 7.05 erolla kärkeen, ja heti seuraavana kakkosjoukkueen Aaro Aho 7.12 erolla.

Miesten ankkuriosuudella nähtiin samankaltainen kaava kuin edelliselläkin osuudella. Puoliväliin mennessä tilanne tiivistyi kärjessä, mutta loppuosuudella kovimmassa vireessä olevat miehet alkoivat erottautua. Sveitsin Joey Hadorn teki loppulenkille lähdettäessä eroa seuraavina oleviin Ruotsin Anton Johanssoniin ja Norjan Eskil Kinnebergiin. Sveitsin Hadorn suunnisti loppulenkin virheettä eikä jättänyt vahvalla vuoristofysiikallaan takaa-ajajille mahdollisuuksia. Sveitsi otti voiton joukkueella Daniel Hubmann, Florian Howald ja Joey Hadorn 32 sekunnin erolla Norjaan ja 52 sekunnin erolla Ruotsiin.

Suomen ankkuri Olli Ojanaho suunnisti osuutensa tasavahvasti. Ojanaho nosti sijoitusta kuusi pykälää ja piti aikaeron kärkeen samalla tasolla kuin osuudelle lähdettäessä. Lopputuloksissa Suomen joukkue Eetu Savolainen, Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho kuittasi kahdeksannen tilan. Kakkosjoukkue Santeri Silvennoinen, Aaro ja Topias Arola saapui maaliin sijalla 20.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Thierry Gueorgiou totesi kilpailun olleen odotetun rankkaa.

– Tämä oli rankka päivä joukkueelle. Tuloksissa heijastuu se, että meillä on vielä paljon opittavaa tämän kaltaisesta maastosta. Toki sivussa olleiden Elias Kuukan, Miika Kirmulan tai Venla Harjun panos olisi voinut muuttaa paljonkin lopputuloksia, mutta tämä päivä oli silti hyvää oppia joukkueelle. Saimme aikaan myös hyviä suorituksia, erityisesti Olli Ojanahon ankkuriosuus oli lupaava ja naisten kisan alussa pysyimme hyvin mukana kärkiletkoissa, kertoo Gueorgiou.

Maailmancup Sveitsissä jatkuu sunnuntaina keskimatkan kilpailulla.

– Teemme tämän päivän kisasta hyvät analyysit, ja jatkamme kohti hyviä henkilökohtaisia kisasuorituksia, päättää Gueorgiou.

Tulokset – suunnistuksen maailmancupin viestit 1.10.2022, Davos, Sveitsi

Vain kunkin maan paras joukkue lasketaan maailmancupin tuloksiin

Naiset: 1) Sveitsi (Elena Roos, Sabine Hauswirth, Simona Aebersold) 1.45.59, 2) Ruotsi (Lisa Risby, Sara Hagström, Sanna Fast) 1.47.04, 3) Norja (Tone Bergerud Lye, Marie Olaussen, Andrine Benjaminsen) 1.48.59, 4) Tsekki 1.57.06, 5) Suomi (Miia Niittynen, Marika Teini, Ida Haapala) 1.57.10, … Suomen muut joukkueet: Suomi 2 (Maija Sianoja, Anu Tuomisto, Enni Jalava) 1.57.32, Suomi 3 (Karoliina Ukskoski, Siiri Silvennoinen)

Miehet: 1) Sveitsi (Daniel Hubmann, Florian Howald, Joey Hadorn) 1.41.34, 2) Norja (Magne Daehli, Kasper Harlem Fosser, Eskil Kinneberg) 1.42.06, 3) Ruotsi (Viktor Svensk, Emil Svensk, Anton Johansson) 1.42.26, … 8) Suomi (Eetu Savolainen, Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho) 1.49.13, Suomen muut joukkueet: Suomi 2 (Santeri Silvennoinen, Aaro Aho, Topias Arola) 1.51.45

Kaikki tulokset, joissa mukana kaikki joukkueet