Olli Ojanaho neljäs maailmancupin päätöskilpailussa Sveitsissä

Artikkelikuvassa Olli Ojanaho, kuvaaja: Erling Thisted

Suunnistuksen maailmancupin kausi 2022 päätettiin Sveitsin Davosissa pitkän matkan kilpailulla.

Miesten 14,4 kilometrin radalla oli 36 rastia ja 635 metriä noususummaa. Jyrkissä rinteissä tarvittiin huolellisia reitinvalintataitoja, mutta radalla oli runsaasti myös suoraviivaisempia lyhyempiä rastivälejä sekä yksi erityisen pitkä reitinvalintaväli.

Kilpailusta ennakoitiin Norjan Kasper Harlem Fosserin näytöstä, mutta Fosserin tehdessä alkumatkalla muutaman virheen, kärkikamppailu sai lisää jännitettävää. Ruotsalaiset onnistuivat laajalla rintamalla, mutta lopulta Sveitsin Daniel Hubmann osoitti suunnistusvarmuutensa ja pitkän matkan kestävyytensä rankalla radalla. Hubmann otti voiton reilun puolen minuutin erolla Ruotsin Max Peter Bejmeriin. Kasper Harlem Fosser teki loppumatkallakin pieniä virheitä, mutta otti silti kilpailussa kolmannen tilan ja kuittasi lopulta selvästi maailmancupin kokonaisvoiton.

– Voitto tuntuu todella mahtavalta, sillä kausi on ollut raskas.  Olen taistellut loukkaantumisten kanssa ja niiden jälkeen tämä on iso voitto, iloitsi Fosser.

Olli Ojanaho piti yllä vakuuttavaa vauhtia ja otti eilisen keskimatkan tapaan jälleen neljännen tilan. Ojanahon ero kärkeen oli 1.40 ja hieman alle minuutti Fosseriin. Onnistuneiden Sveitsin kisojen myötä Ojanaho nousi maailmancupin kokonaispisteissä lopulta kuudenneksi.

– Kisan loppua kohti kulku vain parani, vaikka yritin juosta alussakin kovaa. Pitkälle välille tein hieman heikomman reitinvalinnan, mutta hyvä maku tästä kisasta jäi. Tässä ollaan hyvällä iskuetäisyydellä ensi vuotta ajatellen, ja kokonaiskisan kuudennesta tilasta olen tosi tyytyväinen, se oli tasaista työtä, kuvaili Ojanaho.

Ojanaho on onnistunut kaikissa kauden kansainvälisissä maastokisoissa kuuden joukkoon, ja askelmerkit kohti ensi vuoden Sveitsin MM-kisoja ovat olemassa.

– Mitään yllättävää nyt ei tullut esiin. Koviin mäkiin ja paikoitellen raskaaseen maastopohjaan pitää olla valmis. Ja sitten reitinvalinnat sekä mikroreitinvalinnat näissä maastoissa on speciaaleja, niitä pitää vielä hieman analysoida ja oppia. Korkeaan ilmanalaan olin nyt viime tiistaista lähtien sopeutumassa, ja se tuntui nyt myös toimivalta ratkaisulta, kertoi Ojanaho.

Myös Miika Kirmulan vauhti ja reitinvalinnat olivat pitkällä matkalla kunnossa, mutta muutama pieni virhe alussa ja vielä toiseksi viimeisellä rastilla verottivat tulosta. Lisäksi Kirmulan jalat saivat pitkän matkan kisassa yhä uusia kolhuja. Kirmula oli kilpailussa 12:s 4.53 Hubmannille jääden. Maailmancupin kokonaiskilpailussa Kirmula oli lopulta 11:s.

Miesten maailmancupin top-10. (klikkaamalla kaikki tulokset)
Tove Alexandersson naisten kokonaisvoittaja

Naisten 10,4 kilometrin radalla oli 29 rastia ja 480 metriä noususummaa.

Maailmancupia johtava Ruotsin Tove Alexandersson aloitti kilpailun kärkivauhtia Sveitsin Simona Aebersoldin kanssa lähes samaan tahtiin. Alexandersson sortui kuitenkin 11-12 -rastivälillä huonoon reitinvalintaan, jossa hän menetti erittäin jyrkässä rinteessä useita minuutteja, kun paras reitinvalinta kulki enemmän kiertäen polkuja pitkin. Aebersold jaksoi fyysisesti vaativan radan parhaiten ja suunnisti kilpailun voittoon 1.34 erolla Norjan Andrine Benjaminseniin. Kolmanneksi suunnistanut Sveitsin Elena Roos jäi jo 4.32 voittajasta.

Tove Alexanderssonin virheet loppumatkalla tiputtivat hänet kilpailun viidenneksi 6.14 Aebersoldille jääden, mutta Alexanderssonin pisteet riittivät kuitenkin reilulla marginaalilla maailmancupin kokonaisvoittoon.

– Olen erittäin iloinen maailmancupin kokonaisvoitosta, ja pidän kyllä näissä maastoissa suunnistamisesta, kuittasi Alexandersson tunnelmat kilpailun jälkeen.

Maija Sianoja

Suomalaisnaiset eivät mahtuneet pitkällä matkalla kymmenen joukkoon, mutta kisan alkupäässä startannut Maija Sianoja suunnisti tasaisen vahvasti ja sai odotella pitkälle kilpailun loppupäähän johtajan tuolilla. Sianoja oli lopulta kilpailussa 11. ja hän oli tyytyväinen tilanteeseen.

­- Hankalaan harjoitustaustaan nähden tämä kisa oli ihan hyvä, vaikka en ole vielä aivan huippukunnossa. Muutamia pysähtelyjä matkalla tuli, ja viimeiselle rastille olisi ehkä kannattanut tulla eri tavalla. Mielestäni onnistuin reitinvalinnoissakin aika hyvin, vaikka yllättävän vähän tällä radalla oli hankalia reitinvalintavälejä. Kaikista jyrkimpiä rinteitä kannatti kyllä vältellä, ja oli mukava, kun tässä kisassa tuntui olevan kisapäivien paras kulku. Tästä pyritään säilymään ehjänä kohti talvea, niin pääsee jatkamaan treenejä eteenpäin, kertoi Sianoja.

Ida Haapalan kulku riitti pitkällä matkalla sijalle 17. ja Marika Teinillä 20. Teinin kauden kokonaisuus riitti kuitenkin maailmancupin loppupisteissä viidennelle tilalle.

– Tämä Sveitsin päätöskierros oli fyysisen kunnon suhteen pettymys ensi vuoden MM:n tyyppimaastoissa. Nyt toisaalta tietää, mitä lähdetään kehittämään ensi vuodeksi. Kokonaisuutena kausi oli kuitenkin aika ok. Viides tila tuli kokonaismaailmancupista, johon kuului niin sprintti- kuin maastokisojakin. Olen kuitenkin tyytyväinen, kun pystyin melko tasapainoisesti juoksemaan kauden läpi, varsinkin kun talvi meni jalkaleikkauksen jälkeen hyvin pienillä juoksumäärillä ja edelleen leikattu jalka vaikeuttaa mäkitreeniä, kertoi Marika Teini.

Naisten maailmancupin top-10. (klikkaamalla kaikki tulokset)
Tulokset – suunnistuksen maailmancup pitkä matka 3.10.2022, Davos, Sveitsi

Naiset: 1) Simona Aebersold SUI 1.19.22, 2) Andrine Benjaminsen NOR 1.20.56, 3) Elena Roos SUI 1.23.54, 4) Marie Olaussen NOR 1.24.52, 5) Tove Alexandersson SWE 1.25.36, 6) Sabine Hauswirth SUI 1.27.37, … 11) Maija Sianoja FIN 1.30.45, 17) Ida Haapala FIN 1.33.20, 20) Marika Teini FIN 1.34.08, 25) Miia Niittynen FIN 1.35.01, 29) Anu Tuomisto FIN 1.36.57, 40) Enni Jalava FIN 1.38.02, Siiri Silvennoinen hyl., Karoliina Ukskoski hyl.

Miehet: 1) Daniel Hubmann SUI 1.36.24, 2) Max Peter Bejmer SWE 1.36.55, 3) Kasper Harlem Fosser NOR 1.37.12, 4) Olli Ojanaho FIN 1.38.04, 5) Simon Imark SWE 1.38.04, 6) Isac von Krusenstierna SWE 1.38.29, … 12) Miika Kirmula FIN 1.41.19, 26) Elias Kuukka FIN 1.45.42, 37) Topi Syrjäläinen FIN 1.48.43, 41) Joonas Ahola FIN 1.49.47, 44) Aaro Aho FIN 1.50.16, 57) Eetu Savolainen FIN 1.53.51, 91) Santeri Silvennoinen FIN 2.05.23

GPS-seuranta ja kartat: