Olli Ojanaho neljäs maailmancupin keskimatkalla Sveitsissä

Artikkelikuvassa Olli Ojanaho, kuvaaja Erling Thisted

Suunnistuksen maailmancupin päätöskierros Sveitsissä jatkui sunnuntaina keskimatkan kilpailulla. Korkealla lähes 1900 metrin korkeudessa rinnemaastossa suunnistettu kilpailu oli jälleen fyysisesti vaativa.

Miesten kilpailu oli Norjan Kasper Harlem Fosserin juhlaa, sillä hän suunnisti ylivoimaiseen 50 sekunnin voittoon. Fosserin takana käytiin tiivistä sekuntikamppailua, jossa Olli Ojanaho oli vahvasti mukana. Lopulta Ruotsin Albin Ridefelt kiilasi toiseksi ja isäntämaan Daniel Hubmann kolmanneksi. Ojanahon veto riitti hienosti neljänneksi 57:n sekunnin erolla Fosseriin ja vain kuuden sekunnin erolla Hubmanniin.

Olli Ojanaholle tämän päivän onnistuminen oli jo kolmas kerta tällä kaudella kansainvälisen kisan top-kuuteen.

– Se oli ihan onnistunut kisa, vaikka tein pientä virhettä kakkoselle sekä parissa kohdassa lopussa. Hieman toki kärkikolmikon karkaaminen harmittaa, mutta kokonaisuudessaan hyvä tulos ja suoritus lämmittää mieltä. Pidin tämän päivän hyväkulkuisesta rinnemaastosta, sillä siinä oli sopivasti isoja ylämäkiä, vauhdikkaita alamäkipätkiä sekä haastavaa suunnistusta, kuvaili Ojanaho.

Maanantain pitkän matkan viimeinen tämän kauden maailmancup-startti on jo Ojanaholla mielessä.

– Siitä tulee varmasti rankka pitkän matkan kisa, jossa on haastavia reitinvalintoja. Pitää vain jaksaa taistella fysiikan ja suunnistuksen eteen, niin eiköhän se vielä hyvin mene, suunnitteli Ojanaho.

Elias Kuukka

Suomalaismiehillä oli keskimatkan kilpailussa hyviä suorituksia, ja Elias Kuukka täydensi menestystä kymmenennellä sijalla.

– Olen tyytyväinen, että pääsin omalle tasolle keskimatkalle. Keskimatka ei ole ollut minulle paras matka, mutta näistä lähtökohdista on hyvä rakentaa kohti ensi vuoden MM-kilpailuja. Minulla nyrjähti tiistaina aika pahasti nilkka, enkä siksi juossut eilen viestissä. Tänään se nilkka kesti jo aika hyvin. Huomenna on hyvä päästä testaamaan suunnistusrutiinien toimivuutta näissä maastoissa reitinvalintapainotteisessa pitkän matkan kisassa. Jaksamista se myös vaatii näissä mäissä, kuvaili Elias Kuukka.

Keskimatkan onnistujiin lukeutui myös Topi Syrjäläinen ollen kilpailun 14. ja maailmancupin pisteitä 28. sijalla kuitannut Aaro Aho.

Alexandersson naisten voittoon

Naisten kilpailussa Ruotsin Tove Alexandersson piti vahvaa vauhtia ja onnistui suunnistuksessaan yhtä virhettä lukuun ottamatta mainiosti. Sveitsin Simona Aebersold pummasi samaa kolmanneksi viimeistä rastia, ja putosi siinä kohdassa kärkitaistelusta. Näin Alexandersson suunnisti voittoon, toiseksi Norjan Andrine Benjaminsen ja kolmanneksi Ruotsin Lisa Risby.

– Tässä maastossa täytyy pitää keskittyminen koko ajan suunnistuksessa. Tein lopussa yhden virheen, mutta muuten se oli onnistunut suoritus ja nautiskelin kyllä tästä upeasta maastosta, kertoi voittaja Alexandersson.

Marika Teini teki maastossa melko siistiä gps-jälkeä, mutta vauhti ei riittänyt aivan kymppijoukkoon.

– Fyysisesti olin lapatossu alusta asti. Vaikka olen yrittänyt syksyn treenata mäkeä, se ei näytä tuottaneen tulosta, vaan pelkkää väsymystä. Suunnistus sujui muuten kelvollisesti, mutta pitkällä välillä taisi tulla huonosta toteutuksesta minuutin tappio, kertoi Marika Teini.

Teinin kannoilla seuraavina sijoittuivat tasapainoset suunnistukset tehneet Miia Niittynen 18., Enni Jalava 21. ja maailmancupissa nyt uransa ensimmäiset startit tehnyt Siiri Silvennoinen 22.

Suunnistuksen maailmancupin kausi päättyy maanantaina pitkän matkan kilpailuun Sveitsissä.

Tulokset – suunnistuksen maailmancup keskimatka 2.10.2022, Davos, Sveitsi

Miehet: 1) Kasper Harlem Fosser NOR 34.07, 2) Albin Ridefelt SWE 34.57, 3) Daniel Hubmann SUI 34.58, 4) Olli Ojanaho FIN 35.04, 5) Emil Svensk SWE 35.34, 6) Viktor Svensk SWE 35.36, … 10) Elias Kuukka FIN 36.39, 14) Topi Syrjäläinen FIN 37.02, 28) Aaro Aho FIN 38.26, 39) Miika Kirmula FIN 39.02, 56) Joonas Ahola FIN 40.59, 58) Eetu Savolainen FIN 41.06, 64) Topias Arola FIN 41.43

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 32.37, 2) Andrine Benjaminsen NOR 33.07, 3) Lisa Risby SWE 34.15, 4) Sara Hagström SWE 34.29, 5) Simona Aebersold SUI 34.36, 6) Marion Aebi SUI 35.05, …  12) Marika Teini FIN 36.55, 18) Miia Niittynen FIN 38.06, 21) Enni Jalava FIN 38.41, 22) Siiri Silvennoinen FIN 38.54, 28) Maija Sianoja FIN 40.10, 29) Ida Haapala FIN 40.21, 54) Karoliina Ukskoski FIN 44.31, 57) Anu Tuomisto FIN 45.58

GPS-seuranta ja kartat: