Antonia Hagalle ja Samuel Pökälälle kultaa pyöräsuunnistuksen SM-erikoispitkältä

Teksti ja kuvat: Juha Aho-Pynttäri / kisajärjestäjien tiedote

Andre Haja ja Samuel Pökälä

Pyöräsuunnistuksen erikoispitkän matkan miesten Suomen mestaruus ratkesi sunnuntaina Kuortaneella Asikkalan Raikkaan Samuel Pökälän ja OK Botnian Andre Hagan välillä Hagan pieneen virheeseen viimeisellä rastivälillä noin 400 metriä ennen maalia.

– Oli aivan hyvä, että saimme tähän lopulta suunnistuksellisen ratkaisun. Ikävämpää olisi ollut mennä loppukiriin, Haga totesi, vaikka myönsikin ettei virhe sinänsä tuntunut mukavalta.

Viime hetken virhe tapahtui Sysilammelle johtavalla mökkitiellä, josta piti kääntyä vasemalle. Aivan Pökälän tuntumassa ajanut Haga jatkoi muutamia metriä suoraan ja Pökäläkin oli jo vähällä seurata perässä, mutta huomasi virheen ja Hagan peli oli tarvitsemansa U-käännöksen jälkeen menetetty. Maalissa Pökälälle tuotti hienoista hilpeyttä huomio siitä, että hän oli viime vuonna Kuortaneella pidetyssä MM-yhteislähtökisassa mukana tekemässä virheittä juuri tuossa samassa kohdassa yhdessä Tsekin Jiri Hradilin kanssa. Silloinkin kaksinkamppailu päättyi Pökälän voittoon.

Pökälä ja Haga polkivat 74 kilometrin matkan parivaljakkona. Matkan varrella vastoin heidän etukäteisarvelujaan ilmeni, että kummallakin on sama hajonta alusta loppuun.

– Ei käynyt mielessäkään kokeilla vaihtoehtoista reitinvalintaa. Matka taittui niin hyvin porukassa ajellessa, Samuel Pökälä summasi liki kolme tuntia kestänyttä hikistä ja rapaista rupeamaa.

Viime päivien sateiden jälkeen parivaljakko huomasi nopeasti, että edullisinta oli valita mahdollisimman kuivat ja kestävät osin hyvinkin kaukaa kiertävät urat. Yksi varsin heinittyneeksi osoittautunut lyhyen katkoviivan ura teki tämän selväksi heti kättelyssä.

Kaksikon takana pronssikilpailusta käytiin kamppailua Lahden Suunnistajat -37:n Tomi Nykäsen, Ylistaron Kilpa-Veljien Teemu Kaksosen ja Tampereen Pyrinnön Juha Liljan välillä. Radan viimeisillä kilometreillä Nykänen kertoi tunteneensa jalkansa hyvän tuntuisiksi. Niinpä hän päätti kokeilla pesäeroa Kaksoseen hiihtobaanan pitkässä nousussa ja onnistui siinä hyvin.

Naisten SM-kisa sai onnettoman käänteen jo alkukilometreillä, kun kärjessä kiitäneet ennakkosuosikit Kooveen Marika Hara ja Kokkolan Suunnistajien Ruska Saarela saivat kolmos-nelosvälillä asfalttia pyöriensä alle. Harmittava peräänajo tapahtui siis täydessä vauhdissa.

– Siinä tapahtui se ”vanhanaikainen” eli Ruska otti juomaa ja ajoi samalla vahingossa takarenkaaseeni lentäen kasvot edellä ojan pientareelle. Ulkopuolinen henkilö osui paikalle ja soitti paikalle sairaankuljetuksen, Hara kertoi.

Ratamestari Asko Sippolan saamien alustavien tietojen mukaan onnettomuudesta vältyttiin onneksi vakavimmilta vammoilta. Hara osoitti hienoa urheiluhenkeä auttaen ja tsempaten kilpakaveriaan tien varrella toistakymmentä minuuttia. Tilanteen salliessa hän lähti lopulta kylmissään jatkamaan matkaa ensin ihan vain hiljakseen ajellen. Puolivälissä rataa hän kuitenkin lämpeni sen verran uudelleen vauhtiin, että otti tietämättään yhdeksän minuutin päässä kolmantena suunnistaneen Essi Hakalan kiinni ja teki häneen vielä loppumatkasta viiden minuutin eron sijoittuen pronssille.

Antonia Haga

Naisten Suomen mestaruuden otti OK Botnian Antonia Haga viiden minuutin erolla Vaasan Suunnistajien Eveliina Välimaahan. Kummatkaat eivät tienneet sijoituksestaan ennen kuin vasta loppusuoralla. Haga kertoi tehneensä muutamia huonoja reitinvalintoja, joissa Välimaa sai häntä aina välillä kiinni. Liki kolmen tunnin suoritus hapotti matkan varrella melkoisesti, mutta siitä huolimatta hän onnistui jättämään ajoittain takanaan hätyytelleen Välimaan ja kulta tuli lopulta neljän ja puolen minuutin erolla.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen SM-erikoispitkä 2.10.2022, Kuortane

Naiset (55,4 km): 1) Antonia Haga OK Botnia 2.54.57, 2) Eveliina Välimaa Vaasan Suunnistajat 2.59.32, 3) Marika Hara Koovee 3.04.21, 4) Essi Hakala Vaasan Suunnistajat 3.09.27, 5) Pinja Koskinen Rajamäen Rykmentti 3.20.14.

Miehet (73,2 km): 1) Samuel Pökälä Asikkalan Raikas 2.58.51, 2) André Haga OK Botnia 2.58.58, 3) Tomi Nykänen Lahden Suunnistajat-37 3.03.33, 4) Teemu Kaksonen Ylistaron Kilpa-Veljet 3.06.44, 5) Juha Lilja Tampereen Pyrintö 3.14.55, 6) Mikael Blomback Suunta Jurva 3.22.17, 7) Jouni Kahelin Lahden Suunnistajat-37 3.22.34, 8) Antti Paasi Tampereen Pyrintö 3.24.23, 9) Petrus Hanhijärvi Espoon Akilles 3.35.16, 10) Samuli Saarela Kokkolan Suunnistajat 3.44.12.