Suomi neljäs pyöräsuunnistuksen maailmancupin sekaviestissä

Pyöräsuunnistuksen maailmancup päättyi sunnuntaina kolmen urheilijan sekaviestikilpailuun. Viestikilpailun jyrkkäpiirteisessä maastossa olosuhteet olivat hämärän tuuliset yön saderintaman jäljiltä.

Suomen joukkue starttasi kilpailuun maiden välisen pistetaulukon kärkipaikalla tasapisteissä Tsekin kanssa. Sekaviestin joukkueeseen kuuluu vähintään yksi nainen ja joukkueet voivat päättää ajojärjestykset taktiikkansa mukaan.

Aloitusosuudella Puolan joukkue saapui miesvoimin kärjessä vaihtoon, kun moni muu joukkue sijoitti naisen aloitusosuudelle. Tanskan Camilla Soegaard ajoi huimaa vauhtia vaihtaen toisena vain 1.40 Puolan Bartosz Niebielskiä perässä. Suomen ykkösjoukkueen Ruska Saarela vaihtoi yhdeksäntenä 7.36 Puolaa jäljessä, mutta lähes samaan aikaan Tsekin ykkösjoukkueen Marie Kamarytovan kanssa.

– Alussa menin yhden rastivälin pitkäksi, kun siinä polut näkyivät aika huonosti. Ylämäet olivat minulle tänään hankalia, ja jalalla tuli jonkin verran eroa, kertoi aloitusosuuden ajanut Ruska Saarela.

Toisella osuudella tilanne kärjessä vaihtui merkittävästi. Edelliset maailmancupin henkilökohtaiset kilpailut voittanut Vojtech Ludvik nosti Tsekin joukkueen kärkipaikalle. Ranskan Jeremi Pourre vaihtoi toisena ja Liettuan Ignas Ambrazas kolmantena. Suomen Jussi Laurila vaihtoi neljäntenä 2.04 Tsekkiä perässä.

– Hyvä lähtöpaikka minulla oli, ja siinä oli muita kovia kuskeja ympärillä. Alkukiihdytyksen jälkeen piti hieman rauhoitella menoa, jotta onnistuin sujuvasti alun hankalimman alueen. Takalenkkikin sujui hyvin juurikaan muita joukkueita näkemättä, ja loppuun sain vielä Liettuan selän näköpiiriin, kertoi Jussi Laurila.

Kolmannella osuudella Tsekin Krystof Bogar piti suorituksensa kasassa ja toi Tsekin voittajana maaliin. Jonas Maiselis toi Liettuan toiseksi 1.10 erolla ja Luca Dallavalle Italian kolmanneksi 2.07 erolla. Suomen Miika Nurmi ajoi maaliin neljäntenä 2.25 Tsekkiä perässä.

– Sain alkuun Jussilta hyvät evästykset, ja otin neljä ensimmäistä rastia suunnistuksellisesti varmasti. Avoimelta alueelta metsään siirtyessä oli pieni shokki, kun en meinannut kunnolla nähdä kaikkia polkuja. Loppupuolella tossu alkoi olla aika vahva, ja kisa oli minulla varmaan viikon parasta kulkua täällä Bulgariassa. Mutta aivan se ei riittänyt taistelussa kolmospaikasta Italian ankkurin kanssa, kuvaili Miika Nurmi.

Ruska Saarela, Jussi Laurila ja Miika Nurmi. Kuvaaja: Mika Häkkinen

Pyöräsuunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Mika Häkkinen oli tyytyväinen urheilijoiden panokseen Bulgarian uusissa pyöräsuunnistusmaastoissa.

– Suomen joukkueen panos oli tässä vaiheessa kautta edelleen vahva. Aivan paras terä osui suunnitellusti arvokisoihin, mutta vauhti kesti edelleen hyvin vertailun muihin. Tsekki oli täällä isolla joukkueella odotetun vahva miehissä ja Tanska naisissa. Pyöräsuunnistuksessa uusi kisajärjestäjä Bulgaria suoriutui tehtävästä hyvin. Toki kehitettävää pienten yksityiskohtien ja karttojen osalta löytyy, mutta kaikki toimi jo nyt hyvin. Bulgarian pyöräsuunnistusprojekti huipentuu vuoden 2024 MM-kisoihin, kertoi Mika Häkkinen.

Maailmancupin kokonaispisteissä suomalaiset saavuttivat laajalla joukolla menestystä. Naisissa Ruska Saarela oli kolmas ja miehissä myös Samuel Pökälä kolmas. Nuorten U23-sarjassa Saara Yli-Hietanen sijoittui toiseksi ja Miika Nurmi kolmanneksi. Maiden välisessä maailmancupissa Suomi sijoittui lopulta toiseksi.

 Tulokset – pyöräsuunnistuksen maailmancup sekaviesti 18.9.2022, Bulgaria

1) Tsekki (Marie Kamarytova, Vojtech Ludvik, Krystof Bogar) 2.26.20, 2) Liettua (Gabriele Andrasiuniene, Ignas Ambrazas, Jonas Maiselis) 2.27.30, 3) Italia (Iris Aurora Pecorari, Fabiano Bettega, Luca Dallavalle) 2.28.27, 4) Suomi (Ruska Saarela, Jussi Laurila, Miika Nurmi) 2.28.45, 5) Ranska (Constance Devillers, Jeremi Pourre, Yann Courtois) 2.32.38, 6) Ruotsi (Anna Tiderman, Sebastian Svard, Marcus Jansson) 2.34.59