Venla Harjulle Euroopan mestaruus pitkältä matkalta – Marika Teinille pronssia

Venla Harju voitti Euroopan mestaruuden suunnistuksen EM-kilpailujen pitkän matkan kilpailussa Viron Rakveressa torstaina. Harju voitti naisten 12,9 kilometrin kilpailun 17 sekunnin erolla Ruotsin Tove Alexanderssoniin.

Harju oli erittäin yllättynyt kullasta.  Lähes kaikki naiset tekivät vaikeassa maastossa virheitä, eikä Harjukaan selvinnyt täysin pummeitta.

– En voi uskoa, että voitin, sillä kilpailu ei ollut täydellinen. Parilla välillä olin vaikeuksissa, mutta selvisin virheistä nopeasti. Ennen kisaa tiesin, että minulla on mahdollisuudet mitaliin, mutta kisan aikana mietin, että pääsen ehkä kuuden joukkoon, jos onnistun lopussa, Harju kertoi järjestäjien haastattelussa kilpailun ratkettua.

Muutkin tekivät virheitä

Harju sai kolme minuuttia eteen startanneen kovan ruotsalaisen kilpakumppaninsa Sara Hagströmin kiinni. Myöhemmin hän näki vielä kuusi minuuttia eteen startanneen Norjan Andrine Benjaminsenin.

– Tiesin, että Sara oli ollut flunssassa, joten en osannut peilata, mitä hänen kiinni saamisensa tarkoittaa oman vauhdin suhteen. Mutta kun näin vielä Andrinen lopussa, ajattelin, että onvathan täällä muutkin tehneet virheitä, Harju kertasi.

Kevään ja alkukesän Harju panosti MM-kisoihin, jotka käytiin kesäkuun lopussa sprinttimatkoilla.

– Olen jättänyt mitalitavoitteiden miettimisen tietoisesti pois. MM-kisojen jälkeen olen pelkästään nauttinut siitä, että pääsen metsään suunnistamaan. Keskimatkaa ja viestiä odotan innolla. Tiedossa on suppamaastoa, jossa suunnistetaan välillä avoimessa ja välillä tiheässä metsässä. Keskimatkan karsinnassa oli ainakin hauskaa, Harju odotti viikonloppua.

Kipeä jalka söi Teinin taistelumielialaa

Kilpailua pitkään johtanut Marika Teini oli tuomassa Suomelle jopa kaksoisvoittoa, mutta viimeiset kilometrit olivat raskaat ja Ruotsin Tove Alexandersson nousi hopealle.

– Se oli melkoinen selviytymistaistelu. Muutama virhe tuli, mutta tulihan niitä muillekin. Fyysisesti ei tuntunut hyvältä ja lopussa tuli ihan kunnon sippaus, Teini kertoi kisastaan.

Väsymisestä huolimatta Teini oli erittäin tyytyväinen pronssiinsa. Hän on kärsinyt viime vuosina jalkavaivoista, joita ei ole vieläkään kokonaan selätetty.

– Oli etukäteen vähän siinä ja siinä, kestääkö jalalla juosta pitkää matkaa maaliin asti. Kevään ajan juostiin sprinttiä enkä ehtinyt MM-kisojen jälkeen testata, miten jalan saisi kestämään tätä kisaa. Lopussa se oli todella kipeä ja söi taistelumielialaa. Keskimatka ja viesti ovat kestoltaan lyhyempiä, joten jalan suhteen en ole huolissani niistä, Teini vakuutti.

Harjun ja Teinin lisäksi erinomaisen suorituksen teki myös Enni Jalava, joka suunnisti arvokisojen ensikertalaisena sijalle 12. Ida Haapala oli 16:s ja Miia Niittynen 18:s.Juttua muokattu ja täydennetty Harjun ja Teinin kommenteilla

Miesten kilpailussa Elias Kuukka nappasi pronssia.

Tulokset suunnistuksen EM-kilpailujen pitkä matka 4.8.2022, Rakvere, Viro

1) Venla Harju FIN 1:29:52, 2) Tove Alexandersson SWE 1:30:09, 3) Marika Teini FIN 1:30:44, 4) Sara Hagström SWE 1:31:23, 5) Lina Strand SWE 1:32:29, 12) Enni Jalava FIN 1:39:09, 16) Ida Haapala FIN 1:41:04, 18) Miia Niittynen FIN 1:41:50, 22) Anna Haataja FIN 1:43:07, 43) Karoliina Ukskoski FIN 1:53:45, 44) Anu Tuomisto FIN 1:54:12

Kuvia
Livetulokset, kartat ja GPS
Tulokset