Superviikonlopun sunnuntainakin nuoria mukana yli 800

Nuorisosuunnistuksen Superviikonloppu Kotkassa jatkui Nuorten Jukolan jälkeen henkilökohtaisten kilpailuiden merkeissä. Sunnuntaina 14-vuotiaat ja nuoremmat suunnistivat valtakunnallisen Kompassi-tapahtuman ja 15-20 -vuotiailla oli ohjelmassa INOV-8-liigan finaali.

Sunnuntain tapahtumat keräsivät Viestiliiga ja kansallinen keskimatka mukaan laskettuna 1200 suunnistaa, joista yli 800 oli alle 20-vuotiaita.

INOV-8-liiga huipentui takaa-ajoon

INOV-8-liigan kokonaiskilpailussa H20 sarjan voittajana maaliin suunnisti Turun Suunnistajien Daniil Fomin, ennen Kouvolan Suunnistajien Akseli Virtasta ja Jämsän Retki-Veikkojen Aarni Ronkaista. Ennen finaalia tasapisteillä Fomiinin kanssa kärkipaikkaa pitänyt Kouvolan Aaro Ojala ei startannut finaaliin. D20 sarjassa kärkipaikka vaihtui, kun toisena 24 sekuntia kärjen perään matkaan päässyt Espoon Suunnan Hanne Hilo ohitti MS Parman Elsa Ankelon ja ehti maaliin ensimmäisenä lähes kaksi minuuttia ennen Ankeloa ja kolmanneksi noussutta MS Parman Tessa Salmiaa.

Kuvassa D20 sarjan kärkikolmikko Elsa Ankelo (vas.), Hanne Hilo ja Tessa Salmia.

Poikien 18-sarjassa tilanne oli kärjen osalta jännittävä takaa-ajoon lähdettäessä, kun seitsemän ensimmäistä pääsivät matkaan alle puolentoista minuutin sisällä. MS Parman Jussi Ankelo suunnisti kylmäpäisesti ja onnistui säilyttämään INOV-8-liigan kärkipaikan lähdöstä maaliin. Muiden palkintosijojen osalta tilanne vaihtui, kun toiselle sijalle nousi viidentenä startannut OK 77:n Jon Donner ja kolmannen sijan nappasi reilut 3 minuuttia kärjen perään matkaan päässyt MS Parman Topias Muukkonen.

Kuvassa H18 INOV-8-liigan voittaja Jussi Ankelo.

Tyttöjen 18-sarjassa takaa-ajon lähtöasetelma oli niin ikään tiivis, mutta maalissa voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun Espoon Suunnan Silva Kemppi jatkoi Nuorten Jukolan tapaan lennonomaista menoaan ja kasvatti voittomarginaalin seuraaviin jopa neljään minuuttiin.  Toisen sijan säilytti Jämsän Retki-Veikkojen Heta Virkajärvi ja kolmanneksi nousi päivän toiseksi nopeimman ajan tehnyt Tampereen Pyrinnön Isabella Lillqvist.

INOV-8-liigan D16-sarjassa kärkikolmikko suunnisti vakuuttavasti ja säilytti järjestyksen muuttumattomana. Lappeen Riennon Laura Laakso kasvatti 12 sekunnin etumatkan kahteen ja puoleen minuuttiin MS Parman Venla Lehtoseen verrattuna, joka puolestaan onnistui pitämään Angelniemen Ankkurin Emma Elovaaran minuutin takanaan. H16-sarja huipentui tiukkaan loppukiritaisteluun, jossa pidemmän korren onnistui viemään niukalla yhdeksän sekunnin erolla Jämsän Retki-Veikkojen Aapo Virkajärvi ennen päivän nopeimman ajan tehnyttä Kymin Suunnistajien Rasmus Töyrylää. Lynxin Florian Fritzen ohitti matkalla Vehkalahden Veikkojen Joona Hirvilahden ja vei kolmannen sijan.

Kuva: H16 ja D16 sarjojen takaa-ajon kärki pääsemässä liikkeelle.

INOV-8-liigassa sarjojen voittajat palkittiin Suunnistussäätiön 500 euron harjoittelustipendeillä ja sijoille 2. ja 3. sijoittuneet INOV-8 -jalkineilla. Eniten pisteitä seurakilpailussa keräsi Espoon Suunta, jolle Suunnistusliitto lahjoitti 500 euron valmennusstipendin.

Kompassi-tapahtumassa suunnistuksesta iloitsi huimat 500 lasta kulta-, hopea- ja pronssisarjoissa

Tapahtumat tähtäimessä – kisailuja ja kavereita teeman mukaisesti Kompassi-tapahtumien tärkeänä tavoitteena on myös luoda kohtaamispaikkoja nuorten suunnistajien välille ja edesauttaa näin harrastuskaverisuhteiden syntymistä. Alueilla on toteutettu kauden aikana säännöllisesti nuorisoa yhteen kokoavia Kompassi-cupeja, -viestejä ja leirejä. Kompassi-tapahtumia ovat tämän kauden aikana seurat  järjestäneet vajaa 80 kpl eri puolilla Suomea.

Nyt nuorisosuunnistuksen Superviikonloppuna keräännyttiin valtakunnallisen Kompassi-tapahtumaan tutuissa kulta-, hopea- ja pronssikompassisarjoissa.  Valtakunnalliseen Kompassi-tapahtumaan sisältyi myös alueen nuoria suunnistajia yhdistävä alueottelu.

Alueotteluja oli kaksi: kultakompassi-sarjan oma alueottelu sekä kaikkien yhteinen Kompassi-alueottelu, missä laskettiin sarjoittain alueen kolmelle parhaalle pisteet. Molemmista alueotteluista veivät tänäkin vuonna kiertopokaalit kotiin Uudenmaan alue.

Uudenmaan seurojen nuorisoa juhlimassa alueottelun voittoa Kompassi-pokaalin kera.

Valtakunnallisen Kompassi-tapahtuman 14-vuotiaiden sarjat keräsivät ilahduttavasti yli 100 tyttöä ja 100 poikaa. Kultakompassi-sarjoihin lähdettiin yhteislähdöin Kotkan Honkalan ampumahiihtostadionilta.

Tyttöjen kultakompassisarjassa Lappeen Riennon Lotta Laakso karkasi muilta ja vei voiton ennen tasaista joukkoa kilpasisariaan. Toisena maaliin ennätti Espoon Suunnan Anni Jantunen ja kolmantena Turun Suunnistajien Emily Tasala.

Poikien 14-sarjassa nähtiin tasainen taisto ja jännittävä loppukirikamppailu, jossa vahvimmaksi osoittautui Anssi Kirves SK Uudesta, vain muutaman sekunnin perässään Akseli Penttilä Kooveesta sekä Onni Virtanen Angelniemen Ankkurista.

Poikien kultakompassisarjassa palkitut ja Taito-kettu tuulettamassa palkintolavalla.
Tyttöjen Kultakompassisarjaan osallistui poikien sarjan lailla yli 100 13-14 -vuotiasta suunnistajaa.

Hopeakompassi-sarjan kärkikolmikko pojissa (H12) oli järjestyksessä Vili Kantelinen, Saku Repo ja Aaron Toivanen. Tyttöjen (D12) nopeimmat olivat Selma Weckman, Oona Andelmaa ja Anni Laakso. Pronssikompassi sarja kilpailtiin rastireittinä, jossa vikkelimmin suunnistivat tytöissä Aino Siivonen (D10RR) ja Olli Jantunen (H10RR).

Järjestelyorganisaatiolla toiminnan täyteinen viikonloppu

Viikonlopun aikana Kymin Suunnistajat ja Vehkalahden Veikot järjestivät nuorten tapahtumien lisäksi myös Viestiliigan, kansallisen keskimatkan sekä kuntosuunnistuksen. Hieno suunnistuksen Superviikonloppu saatiin viettää Kotkassa aurinkoisissa merkeissä niin onnistuneiden kisajärjestelyiden, kuin kelinkin puolesta.

”Kiitokset kaikille mukana olleille, kilpailijoille, huoltajille, yhteistyökumppaneille, kutsuvieraille, talkoolaisille ja tausta organisaatioille. Mielestäni ja saamani palautteen perusteella onnistuimme vaativasta viikonlopusta hyvin, johon myös osaltaan vaikutti nappiin osunut helteinen sää. Yli 200 henkilön talkoolaisjoukko jaksoi hyvin loppuun asti. Noin neljän vuoden projekti on lopputöitä vaille valmis. Kiitän vielä kerran kaikkia nuoria, niin osallistujia kun talkoisiin osallistuneita. Olette mukana hienossa lajissa. ”

Summasi kilpailunjohtaja Ari Kukkonen helpottuneena, mutta myös haikeana toivottaen lopuksi vielä kaikki tervetulleeksi Kotka-Jukolaan neljän vuoden päästä, missä Kukkosella odottaa uusi haaste samassa roolissa.

Mukana talkoolaisina oli myös paljon Kymin Suunnistajien ja Vehkalahden Veikkojen reipasta nuorisoa.

Kaikki tulokset

Nuorten Jukolan ja Superviikonlopun tapahtumasivut

Kisakuvia – Suunnistusliitto (sslmedia.info)
Kuvia myös sunnuntailta tulossa

Instagram @kompassitapahtumat