Nuorten EM-kilpailut päättyivät kultajuhliin 18-vuotiaiden naisten viestissä

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut päättyivät Unkarissa suomalaisittain komeasti 18-vuotiaiden naisten Euroopan mestaruuteen.

Yhtenä ennakkosuosikkina kilpailuun startannut kolmikko Virna Pellikka, Elli Punto ja Eeva-Liina Ojanaho hallitsi kuuman kelin, hankalat hajonnat ja peitteisen maaston. Pellikka ja Punto pitivät Suomen mukana kärkiryhmässä kaksi ensimmäistä osuutta, ja ankkuri Eeva-Liina Ojanaho kiiruhti muilta karkuun viestin viimeisillä rasteilla.

– Oli stressaava ja vaikea paikka lähteä ratkaisemaan viestiä, mutta olen todella iloinen, että klaarasin tilanteen, Ojanaho tiivisti tunnelmansa.

Hopealle suunnisti Tšekki 15 sekuntia suomalaisvoittajia perässä. Norja otti pronssia 29 sekuntia Suomelle hävinneenä. Mukana voittotaistossa oli myös Sveitsi, joka lopulta hylättiin väärällä rastilla käynnin vuoksi. Nelikko eteni ankkuriosuuden alkupuolen saamatta toisiinsa suurta eroa.

– Alussa kaikki tekivät vuorotellen virheitä. Lopussa olimme edelleen yhdessä, kun oma jalka alkoi painaa mäissä ja puskassa. Mietin, että olisi hyvä, jos edes yhden joukkueen jättäisin taakseni. Vähän ennen yleisörastia olin letkassa toisena ja edellä suunnistanut Tšekki lähti rastilta vähän vinoon. Ajattelin, että tämä on minun mahdollisuuteni ratkaista viesti. Ehdin pummata vielä toiseksi viimeistä rastia, mutta ilmeisesti jätin muut juoksemalla taakseni, kun eivät tulleet ohi, voittaja-ankkuri kertasi osuuttaan.

Ojanahon joukkuekaverit olivat tyytyväisiä omaan ja joukkueensa tekemiseen.

– Alussa tein virheen ja jäin pari minuuttia. Loppuradalla sain kuitenkin juostua eroa kiinni, kun kärjessä taidettiin pummata, kertoi Pellikka avausosuudestaan.

– Rata oli tiukka ja mäkinen. Pystyin siitä huolimatta keskittymään omaan suoritukseen ja välillä hyötymään kilpakumppaneista, Punto totesi toisesta osuudesta.

Miesten 18-vuotiaissa Suomen joukkue Rauli Aho, Jussi Ankelo, Pyry Riissanen oli 18:s.

Nuoremmissa eli 16-vuotiaiden sarjassa Suomen kolmikko Hetaliina Karkiainen, Laura Laakso ja Venla Lehtonen oli 11:s. Miesten 16-vuotiaiden joukkue Anton Kemppi, Aapo Virkajärvi ja Rasmus Töyrylä oli sarjansa 12:s.

Suomi sai nuorten EM-kilpailuista kolme mitalia, jotka kaikki tulivat 18-vuotiaiden sarjassa. Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen iloitsi nuorten naisten onnistumisesta ja oli muutenkin suhteellisen tyytyväinen kisojen suomalaisantiin.

– Nämä olivat erittäin vaikeat kisat nuorille, joilla ei ollut kokemusta tämäntyyppisistä maastoista. He joutuivat suoraan tuntemattomaan, kun saivat kartan käteen. Kaikki saivat näistä hyvää arvokisakokemusta. Pääsimme kuitenkin joka päivä mitaleille ja siihen päälle tuli muutamia sijoituksia kuuden joukkoon, joten voimme olla kohtuullisen tyytyväisiä, Syrjäläinen summasi kisat.

Euroopan nuorten EM-kilpailut järjestetään ensi vuonna Bulgariassa. Nuorten arvokisat jatkuvat heti ensi viikolla, kun MM-kilpailut kisataan Portugalissa.

Tulokset suunnistuksen nuorten EM-kilpailut 4.7.2022 viesti, Salgótarján, Unkari

Naiset 18-v.

1)Suomi (Virna Pellikka, Elli Punto, Eeva-Liina Ojanaho) 1:41:29, 2) Tšekki 1:41:44, 3) Norja 1:41:58

Naiset 16-v.

1) Tšekki 1:21:25, 2) Unkari 1:23:03, 3) Sveitsi 1:26:19, 11) Suomi (Hetaliina Karkiainen, Laura Laakso, Venla Lehtonen) 1:38:33

Miehet 18-v.

1) Tšekki 1:46:12, 2) Liettua 1:50:07, 3) Tanska 1:51:22, 18) Suomi (Rauli Aho, Jussi Ankelo, Pyry Riissanen) 2:17:49

Miehet 16-v.

1) Sveitsi 1:20:01, 2) Unkari 1:26:30, 3) Tšekki 1:27:19, 12) Suomi (Anton Kemppi, Aapo Virkajärvi, Rasmus Töyrylä) 1:49:14

Viralliset tulokset
Tapahtuman sivut
Livetulokset ja GPS-seuranta IOF:n livepalvelussa