Henna Saarinen maailmanmestari pyöräsuunnistuksen MM-sprintissä

Artikkelikuvassa: Henna Saarinen

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat välipäivän jälkeen sprinttikilpailulla. Falunissa Lugnetin urheilukeskuksen lähistöllä kierrellyt sprinttirata sisälsi pyöräsuunnistuksen kaikkia elementtejä. Radalla oli rakennettua ympäristöä, vauhdikkaita asfalttikatuja, kapeita metsäpolkuja sekä sopivasti korkeuseroja.

Naisten kilpailu huipentui Suomen Henna Saarisen mestaruusjuhliin ja toiseksi tullut Tanskan Nikoline Splittorff jäi Saariselle jo lähes minuutin. Pronssille ajoi Tanskan Camilla Soegaard.

Henna Saarinen

Henna Saarinen sai kilpailun hyvin liikkeelle, vaikka vielä esilähdössä oli reipas kisajännitys päällä.

– Lähdössä oli jo jännitykset haihtuneet, ja sain suunnistuksen tarkasti käyntiin alun kaupunkipätkällä. Sitten seuraavalla vauhdikkaammalla osiolla vauhti meinasi olla liiankin kovaa, sillä melkein ajoin muutaman polun risteyksen suoraksi. Loppurata sujui kuitenkin täydellisesti, kertoi Henna Saarinen.

– Tällainen rytminvaihtokykyä vaativa rata sopii minulle hyvin, ja osasin myös tehdä riittävän suoraviivaisen valinnan tuohon fyysiseen loppunousun rastiväliin, jatkoi Saarinen.

Henna Saariselle kultamitali on hänen uransa toinen henkilökohtainen MM-kultamitali.

– Tämä tuntuu erittäin hyvältä mitalilta. Ehdin jo hieman odottaa henkilökohtaista mitalia näistä kisoista, ja mahtavaa että se toteutui, iloitsi Saarinen.

Ruska Saarela jatkoi Falunissa hyviä kisasuorituksiaan, ja Saarela ajoi kilpailun viidenneksi vajaa puolitoista minuuttia voittajasta jääden.

Miehissä Tsekki otti kilpailussa kaksoisvoiton, kun Krystof Bogar ajoi mestariksi ja Vojtech Stransky hopealle. Viron Lauri Malsroos otti pronssia.

Suomen Miika Nurmi sivusi näissä kisoissa jo tullutta uransa parasta aikuisten MM-sijoitusta ja oli kilpailussa viides. Nurmi jäi tiukassa kilpailussa vain kolme sekuntia pronssimitalista.

Miika Nurmi

– Tyytyväinen pitää olla tähän viidenteen sijaan. Vaikka tietysti yksi matkalla tehty piruetti hieman harmittaa, kun pronssiinkin oli noin pieni ero. Mutta kokonaisuus ratkaisee ja varmaan kaikille on siellä tullut jotain pieniä virheitä. Mukavan vaikea rata tämä oli ja minulle mieleen, kertoi sprinttirenkaisiin pari psi:tä enemmän painetta laittanut Miika Nurmi.

Suomalaisista myös Samuel Pökälä onnistui kilpailussaan ja ajoi kuudenneksi.

– Sprintti ei ole minulle vahvinta aluetta, ja siihen nähden kisaan sekä suoritukseen voi olla melko tyytyväinen, vaikka jälkikäteen katsottuna alkuradalla olisi muutaman kohdan voinut ajaa paremmin, tiivisti Samuel Pökälä.

Nuorten MM-sprintissä naisille kolmoisvoitto

Suomen nuoret naiset putsasivat mitalipöydän nuorten MM-sprintissä upealla kolmoisvoitolla. Kaarina Nurminen otti kisojen kolmannen henkilökohtaisen mestaruutensa, Silja Yli-Hietanen ajoi hopealle ja Aino Kankaanpää pronssille.

– Mestaruus tuli tänään aika perussuorituksella, enkä tehnyt oikeastaan ollenkaan virheitä. Mutta sujuvuudessa jäi ehkä parannettavaa, ja välillä olisi tehnyt mieli ajaa kovempaa. Mutta huikea fiilis näistä kolmesta mestaruudesta tähän mennessä näistä kisoista, iloitsi Kaarina Nurminen.

– Rata oli tänään tosi kiva, ja minulla oli hauskaa suunnistaa siellä. Kolmanneksi viimeiselle rastille minulla tuli pieni virhe, kun luin hieman väärää kohtaa. Mutta muutoin kisa meni hyvin ja fiilis on nyt huikea, kertoi hopealle ajanut Silja Yli-Hietanen.

– Kisa meni niin kuin pitikin, vain muutamissa kohdissa oli hieman epäröintiä. Kahdeksan sekunnin ero hopeaan vähän mietityttää, mutta silti mitalista on uskomattomat fiilikset, iloitsi pronssimitalisti Aino Kankaanpää.

Kuuden parhaan joukkoon onnistui myös Vilma Pesu ollen kilpailun viides.

Nuorten miesten MM-sprintissä Ruotsin Felix Silver ajoi jälleen mestariksi ja Sveitsin Flurin Schnyder otti hopeaa. Pronssille ajoi Tsekin Matej Tuma.

Tatu Aaltonen

Suomalaisista Tatu Aaltonen onnistui jälleen parhaana viidenneksi, ja podium-paikalle ajoi myös Akseli Pesu ollen kilpailun kuudes.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut Ruotsissa päättyvät keskiviikkona yhteislähtökilpailuun.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen MM-sprintti 19.7.2022, Falun, Ruotsi

Naiset: 1) Henna Saarinen FIN 23.08, 2) Nikoline Splittorff DEN 24.05, 3) Camilla Soegaard DEN 24.09, 4) Emily Benham Kvale GBR 24.25, 5) Ruska Saarela FIN 24.26, 6) Martina Tichovska CZE 24.27, … 10) Marika Hara FIN 24.54, 13) Antonia Haga FIN 25.12, 14) Ingrid Stengård FIN 25.18, 16) Mervi Pesu FIN 25.52, 22) Essi Hakala FIN 27.03, 23) Saara Yli-Hietanen FIN 27.04, 33) Eveliina Välimaa FIN 28.08

Miehet: 1) Krystof Bogar CZE 24.29, 2) Vojtech Stransky CZE 24.31, 3) Lauri Malsroos EST 24.44, 4) Jan Hasek CZE 24.46, 5) Miika Nurmi FIN 24.47, 6) Samuel Pökälä FIN 24.56, … 8) Andre Haga FIN 25.30, 8) Jussi Laurila FIN 25.30, 10) Juha Lilja FIN 25.33, 22) Tomi Nykänen FIN 26.23, 24) Kare Kaskinen FIN 26.25, Teemu Kaksonen dns

Nuoret 20-v naiset: 1) Kaarina Nurminen FIN 18.15, 2) Silja Yli-Hietanen FIN 19.29, 3) Aino Kankaanpää FIN 19.37, 4) Tilda Palm SWE 20.02, 5) Vilma Pesu FIN 20.11, … 13) Siiri Rasimus FIN 21.28, 18) Emma-Riikka Laamanen FIN 23.53

Nuoret 20-v miehet: 1) Felix Silver SWE 19.56, 2) Flurin Schnyder SUI 20.18, 3) Matej Tuma CZE 20.26, 4) Sverre Rojgard SWE 20.42, 5) Tatu Aaltonen FIN 20.53, 6) Akseli Pesu FIN 21.03, 7) Eemil Koskinen FIN 21.04, 9) Paulus Hanhijärvi FIN 21.15, 11) Simo Klemettinen FIN 21.16, 14) Eevert Kenttämies FIN 21.33