Nuorisosuunnistuksen Superviikonloppu elokuussa Kotkassa

Nuorisosuunnistuksen Superviikonloppuun kuuluvat Nuorten Jukola, valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma sekä INOV-8-liigan finaalit kilpaillaan tänä vuonna 20.-21. elokuuta Kotkassa. Tapahtumia järjestävät yhdessä Kymin Suunnistajat ja Vehkalahden Veikot.

Lauantaina ja sunnuntaina käytössä on eri kilpailukeskukset 5 km päässä toisistaan. Kilpailukeskusten puolivälissä sijaitsee juna-asema ja majoituskoulu, joten tapahtuma on hyvin saavutettavissa myös joukkoliikenteellä.

Tänä vuonna järjestettävän 37. Nuorten Jukolan kilpailukeskuksena toimii kallioinen hiekkaranta Tampsan monttu, missä yleisölle aukeaa mainiot puitteet seurata kilpailua livenä sekä tapahtumakeskukseen pystytettävältä jätti-screeniltä. Kilpailua voi seurata myös IS-TV:n välityksellä.

Kotkalaisille Superviikonlopun maastovalinnat olivat selviö ja käytössä onkin suunnistusmetsä, joka luo erinomaiset edellytykset onnistuneelle lasten ja nuorten suunnistustapahtumalle. Maastoalueet kattavat hyvän polkuverkoston ja vaihtelevan maaston, joiden avulla on mahdollista loihtia turvallisia ratoja ja eritasoisia reitinvalintavälejä. Tarjolla on myös upeita avokallioita ja jopa huikeita maisemia.

Kuva: Tapahtumat tähtäimessä Taito-kettu kävi tutustumassa elokuiseen Nuorten Jukolan maastoon ja totesi sen tarjoavan hyvät edellytykset turvallisille suunnistuskokemuksille ja mielenkiintoisia haasteita vähän kokeneemmillekin nuorille. Kylläpä oli maaston korkeimmalta kohdalta komeat näkymät Kotkan kaupungin ylle.

Uusittu Nuorten Jukolan osuusjako

Nuorten Jukolan osuusjako toteutuu viimeisen kahden vuoden aikana testatulla mallilla, missä tytöt ja pojat juoksevat aloitusosuuden ja ankkuriosuuden vuorovuosin. Osuusjakokokeilusta kerättiin viime vuonna palautetta ja saadun palautteen pohjalta Kaukametsäläiset hyväksyivät Nuorten Jukolan johtoryhmän esityksen, missä uusi osuusjakomalli vakioitiin käyttöön.

Uudistetussa osuusjaossa tarjotaan myös aiempaa nuoremmille suunnistajille mahdollisuus osallistua turvallisin mielin viestiin, kun viestin kolmas osuus toteutetaan 10-sarjan tasoisella radalla ilman hajontarasteja.

Sununtaina Kompassi-tapahtuma ja INOV-8-liigan finaali

Sunnuntaina suunnistustehtäviä tarjotaan henkilökohtaisilla matkoilla Honkalan avaralta ampumahiihtostadionilta käsin. Nuoremmat alle 14-vuotiaaat suunnistajat osallistuvat Kompassi-tapahtumaan ja yli 15-vuotiaat kilpailevat INOV-8-liigan takaa-ajofinaalin merkeissä.

Nyt toista kertaa järjestettävässä valtakunnallisessa Kompassi-tapahtumassa kultasarja (13-14-v.) toteutetaan yhteislähtönä, hopea- (11-12-v.) ja pronssisarjat (10-v. ja nuoremmat) väliaikalähtönä. Lisäksi sarjojen tuloksista lasketaan pisteet alueotteluun, jonka voittaja saa jättikompassipokaalin haltuunsa seuraavaksi vuodeksi. Viime vuonna alueottelut sekä kultasarjassa, että kaikkien sarjojen yhteisessä ottelussa vei Uusimaa.

Aikuisille Viestiliiga ja kuntosuunnistus

Nuorten Superviikonlopun tapahtumien lisäksi järjestävät seurat tarjoavat vielä Viestiliigan viidennen osakilpailun sunnuntai-iltapäivänä sekä kuntosuunnistusmahdollisuuden lauantaina Tampsan Montulla Nuorten Jukolan rasteilla. Viikonlopun suunnistustapahtumien odotetaan keräävän Kotkaan jopa 2000 henkilöä.

Kuva: Nuorten Jukolan kilpailukeskus- ja maastokatselmuksella mukana olivat Nuorten Jukolan kilpailunjohtaja Ari Kukkonen (alarivissä vasemmalla), kilpailutekniikasta ja sunnuntain tapahtumista vastaava Satu Salorinne, Kilpailutekninen johtaja Mikko Niskanen (ylärivi vas), Nuorten Jukolan TA Mika Kantola, KyS:n puheenjohtaja Pauli Kainiemi, ratamestari Ari Heinola, palvelusektorin johtaja Mika Nokka sekä kuvan ottanut SSL nuoriso- ja koulutuspäällikkö Katri Lindeqvist.

Kuva: Nuorten Jukolan kilpailun johtajana toimiva Vehkalahden Veikkojen Ari Kukkonen ja Kymin Suunnistajien puheenjohtaja Pauli Kainiemi saavat nuorten superviikonlopun tapahtumien järjestelyistä myös hyvää harjoitusta neljän vuoden päästä odottavaan Venlojen ja Jukolan viestiin, jossa suunnistetaan superviikonlopun sunnuntain kilpailualueen viereisessä maastossa.

Uusi logo: Milja Viljamaa, MiljArt

Nuorten Jukola

Osuusjako parillisina vuosina (osuus ja taitotaso)

  1. D16                                            14
  2. os H/D16                                14
  3. H/D 14 (putki)                     10
  4. D14                                            12
  5. H/D 14                                     12
  6. D18                                            16
  7. os H/D18                                16

Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma

Kultakompassi H14 ja D14, yhteislähtö
Hopeakompassi H12 ja D12, väliaikalähtö
Pronssikompassi H10RR ja D10RR, väliaikalähtö

INOV-8-liigan finaali

Sarjat H16, D16, H18, D18, H20, D20, takaa-ajo.
Lähtöjärjestys perustuu INOV-8-liigan pistetilanteeseen.

Nuorten Jukolan ja nuorisosuunnistuksen Superviikonlopun tapahtumasivut