Suomi kuudes pyöräsuunnistuksen EM-viestissä

Kuvat: Donatas Lazauskas – Artikkelikuvassa Ruska Saarela

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailuissa Liettuassa päätöspäivänä ohjelmassa olivat aikuisten kolmen osuuden sekaviesti sekä nuorilla kolmen osuuden viestit.

Runsasrastiset viestiradat kiersivät Ignalinan ampumahiihtostadionin kumpulevissa lähimaastoissa. Pääsarjan sekaviestissä joukkueiden kokoonpanoihin kuului yksi nainen ja kaksi miestä. Suurin osa joukkueista sijoitti naisen aloitusosuudelle, mutta avausosuudelta kärjessä vaihtanut Tanska käytti erilaista taktiikkaa. Suomi lähti sekaviestiin neljällä joukkueella sijoittaen naisurheilijat aloitusosuuksille.

Suomen ykkösjoukkueen Marika Hara ja kakkosjoukkueen Ruska Saarela ajoivat ensimmäiseen vaihtoon kisan kärkikymmenikössä. Toisella osuudella Tanska teki kärjessä ison virheen, ja Suomen ykkösjoukkueen Teemu Kaksonen nousi erittäin vahvan osuuden jälkeen vaihdossa kärkeen. Ykkösjoukkueen ankkuri Samuel Pökälä teki vahvan ankkuriosuuden, mutta maalissa ykkösjoukkueen kohtalona oli dramaattinen hylkäys, sillä Pökälä oli osuudelle lähtiessä ottanut epähuomiossa väärän kartan.

Kisan voittoon nousi yllättävien vaiheiden jälkeen Tsekki, sillä myös isäntämaa Liettuan joukkueen kohtalona oli hylkäys. Itävalta juhli näin yllätyshopeaa ja Ruotsi pronssia. Suomen joukkue Ruska Saarela, Juha Lilja ja Andre Haga lunasti paikan kärkikymmenikössä ja otti lopulta kuudennen sijan.

– Alussa minulla oli lyhyimmät hajonnat, ja pääsin siinä hyvin kärjen tuntumaan. Suunnistus sujui hyvin, mutta ylämäissä tuli tänään hieman aikaeroa, kuvaili ykkösosuuden ajanut Ruska Saarela.

Juha Lilja

Toisella osuudella Juha Lilja kävi tiivistä kamppailua Ruotsin joukkueen kanssa.

– Yhdessä kohdassa kulutin ylimääräistä aikaa, kun laskin turhaan yhden montun pohjalle pientä pisteuraa, ja siinä Ruotsin joukkue pääsi ohi. Muutoin se oli sellainen kohtuullinen suoritus, kuvaili kakkososuuden Juha Lilja.

Andre Haga

Ankkuriosuudella Andre Haga nosti joukkueen sijoitusta yhdellä ja kuittasi maalissa kuudennen sijan.

– Suunnistus oli enimmäkseen aika helppoa, mutta onnistuin silti tekemään kaksi pientä virhettä. Ajoon ja kokonaisuuteen olen silti ihan tyytyväinen, kertoi Andre Haga.

Pyöräsuunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Mika Häkkinen oli tyytyväinen joukkueen esityksiin ja menestykseen EM-kisoissa viestipäivän jälkeen.

– Kaiken kaikkiaan kisat menivät meillä hienosti, erityisesti nuorilla tosi isolla rintamalla. Nuorten hyvä viestimenestys vielä alleviivasi sitä laajaa tasoa mitä meillä on joukkueessa. Aikuisten joukkueessa urheilijat saivat hyvän päivityksen tämän hetken kansainvälisestä tasosta, ja kärkiurheilijat ovat hyvin mitalivauhdissa. Ykkösjoukkueen suoritus viestissä oli vahva, mutta harmittavan inhimillinen virhe maksoi mitalin, eikä epäonneksemme järjestäjätkään huomanneet väärän kartan ottamista ankkuriosuudelle lähtiessä. Mutta tässä on nyt pari kuukautta aikaa MM-kisoihin, ja näiltä pohjilta on hyvä jatkaa harjoittelua eteenpäin, mietiskeli Mika Häkkinen.

Tulokset – EM-pyöräsuunnistuksen sekaviesti 22.5.2022, Ignalina, Liettua

Sekaviesti: 1) Tsekki (Tichovska M, Ludvik V, Bogar K) 1.55.28, 2) Itävalta (Reiner M, Breitschaedel T, Waldmann A) 1.57.34, 3) Ruotsi (Bylars L, Nordgren R, Jansson M) 1.59.13, … 6) Suomi (Saarela Ruska, Lilja Juha, Haga Andre) 2.00.52