Nuorille kaksi mestaruutta pyöräsuunnistuksen EM-sprintissä

Kuvat: Donatas Lazauskas – Artikkelikuvassa: Kaarina Nurminen

Pyöräsuunnistuksen nuorten EM-kilpailut Liettuassa jatkuivat perjantaina sprinttikilpailulla.

Suomalaisnuoret jatkoivat kisoja onnistuneen avauspäivän jälkeen jälleen upeassa mitalivauhdissa. Nuorten menestyssaldoksi kertyi kaksi mestaruutta ja yhteensä viisi EM-mitalia. Lisäksi viisi suomalaisnuorta nousi podiumpaikalle kuuden parhaan joukkoon.

Nuorten 20-vuotiaiden naisten sarjassa Kaarina Nurminen kirkasti eilisen hopeamitalin kultaiseksi ja otti mestaruuden sprintissä ylivoimaisella lähes kahden minuutin aikaerolla.

– Tämä oli hauska kisa, ja tykkäsin sähäkästä runsasrastisesta radasta. Välillä siellä oli vaikeita kohtia, mutta tajusin hidastaa niihin sopivasti. Onnistuin välttämään tänään virheet ja kisa meni kivasti, iloitsi mestari Kaarina Nurminen.

Hopeaa otti Itävallan Jana Hnilicka ja jaetulle pronssitilalle Tsekin Lucie Nedomlelovan kanssa nousi upeasti Suomen Pihla Häkkinen.

– Radalla oli tiukkoja rastivälejä, ja välillä se meinasi yllättää. Kokonaisuus oli sujuvaa suorittamista, mutta lopussa tuli yksi virhe. Ilman virhettä olisin voinut yhden sijan olla paremmin, mutta olen silti erittäin tyytyväinen pronssiin, kertoi Pihla Häkkinen.

Silja Yli-Hietasen vauhti riitti myös kuuden parhaan joukkoon.

– Yksi pieni virhe minulle tuli, mutta muilta osin suunnistus sujui ja ajo kulki mukavalla radalla, summasi viidenneksi sijoittunut Silja Yli-Hietanen.

Nuorten 20-vuotiaiden miesten sarjassa Sveitsin Flurin Schnyder ajoi mestariksi kahden sekunnin erolla hopeamies Ranskan Mathieu Vayssatiin. Suomen Paulus Hanhijärvi ajoi kilpailun yhdeksänneksi reilut 2 minuuttia voittajaa perässä.

Mitaleja 17-vuotiaille ja Aino Kankaanpää tytöissä mestari
Aino Kankaanpää

Nuorten 17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Suomi otti upean kaksoisvoiton Aino Kankaanpään noustessa mestariksi ja Emma Långin ottaessa hopeaa.

– Yllätin itsenikin sillä, kuinka sujuvasti onnistuin suunnistamaan. Radalla oli paljon lyhyitä rastivälejä, joissa piti mennä tarkasti, mutta monin paikoin siellä pääsi ajamaan myös kovaa. Voitto oli kyllä aika iso yllätys, iloitsi mestari Aino Kankaanpää.

– Tänään pyörä tuntui kulkevan paremmin kuin eilen. Suunnistuskin oli sujuvaa vain paria lyhyttä pysähdystä lukuun ottamatta. Kokonaisuutena se oli oikein hyvä kisa, kertoi hopeamitalisti Emma Lång.

Palkintosijoille nousivat myös neljänneksi sijoittunut Annika Rantanen sekä kuudenneksi ajanut Emma-Riikka Laamanen

– Lopussa minulla tuli pieni harmittava virhe, joka tiputti sijoituksen mitaleilta. Muilta osin olen kuitenkin tyytyväinen kisaan ja suunnistuksen sujuvuuteen, kertoi neljänneksi sijoittunut Annika Rantanen.

– Pari pientä virhettä suoritukseen mahtui, mutta muutoin suunnistus sujui hyvin, kertoi Emma-Riikka Laamanen.

Nuorten 17-vuotiaiden poikien sarjassa mestaruus matkasi Ranskaan mutta Suomen Eemil Koskinen jatkoi kisojaan mitalivauhdissa ottaen EM-sprintin hopeaa.

– Alussa oli suunnistuksellisesti aika teknistä pätkää ja siinä minulla tuli muutamia virheitä. Sen jälkeen alkoi kuitenkin vauhdikkaat ajopätkät, joissa pystyin ottamaan sijoja kiinni. Loppu sujuikin kokonaisuutena hyvin, kertoi hopeamitalisti Eemil Koskinen.

Tiukassa sekuntikamppailussa Rasmus Huhtamäki sijoittui neljänneksi vain kolme sekuntia mitalista ja Eevert Kenttämies viidenneksi kahdeksan sekuntia Huhtamäkeä perässä.

– Suunnistus sujui hyvin, mutta ajossa ei oikein riittänyt jaksaminen loppuun asti. Kilpailuna se oli melko hyvä, mutta toinen nelossija täällä jätti vielä hampaankoloon, kuvaili Rasmus Huhtamäki.

– Kisa oli hyvää tekemistä ja jaloille vauhti maistui. Se oli ihan ok suoritus, vaikka kartanvaihdon yhteydessä meni pasmat hieman sekaisin ja tein siinä virheen, kuvaili Eevert Kenttämies kisan vaiheitaan.

Nuorilla pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut jatkuvat lauantaina pitkällä matkalla.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten EM-sprintti 20.5.2022, Ignalina, Liettua

Naiset 20-v: 1) Kaarina Nurminen FIN 19.07, 2) Jana Hnilica AUT 21.05, 3) Lucie Nedomlelova CZE 21.11, 3) Pihla Häkkinen FIN 21.11, 5) Silja Yli-Hietanen FIN 21.46, 6) Iris Aurora Pecorari ITA 22.07, 7) Lotta Voutilainen FIN 23.15

Miehet 20-v.: 1) Flurin Schnyder SUI 21.58, 2) Mathieu Vayssat FRA 22.00, 3) Nojus Lukosius LTU 22.16, 3) Sverre Rojgard SWE 22.16, 5) Lukas Wieser AUT 22.26, 6) Timothy Blot FRA 22.29, … 9) Paulus Hanhijärvi FIN 24.07, Aapo Liponkoski dns.

Tytöt 17-v: 1) Aino Kankaanpää FIN 16.32, 2) Emma Lång FIN 17.05, 3) Enola Bardine FRA 17.32, 4) Annika Rantanen FIN 17.35, 5) Anne Caroline Sipos FRA 18.14, 6) Emma-Riikka Laamanen FIN 19.16, … 14) Kaisla Häkkinen FIN 20.18, 18) Salla Mustikkamaa FIN 23.04

Pojat 17-v.: 1) Augustin Leclere FRA 19.03, 2) Eemil Koskinen FIN 20.04, 3) Hugo Piszczorowicz FRA 20.06, 4) Rasmus Huhtamäki FIN 20.09, 5) Eevert Kenttämies FIN 20.17, 6) Renno Merenakk EST 21.24