Miika Kirmula kuudes maailmancupin knockout-sprintissä

Artikkelikuva torstain henkilökohtaisesta sprintistä. Kuva: IOF / William Hollowell

Miika Kirmula suunnisti parhaana suomalaisena kuudenneksi maailmancupin pudotussprintissä Ruotsin Boråsissa lauantaina. Kirmula jäi miesten finaalissa viisi sekuntia sveitsiläisvoittaja Matthias Kyburzille.

– Mukavaa nähdä, että on näin kovalla tasolla sprintissä nyt kun olen talven ja kevään ajan näille matkoille enemmän panostanut, päivän paras suomalainen iloitsi.

Miesten tasaisessa finaalissa Kirmulan ero kärkikolmikkoon syntyi fyysisellä puolella. Parhaat eväät oli jo syöty edellisessä erissä. Etenkin finaalipaikka vaati hurjan loppukirin välierässä.

– Välierässä Kasper Fosser aloitti kovan vedon matkalla viimeiselle rastille ja siinä tuli pieni ero. Loppusuoralla sain selkää kuitenkin koko ajan kiinni ja se kannusti kiristämään vauhtia. Yksin juostuna en olisi sellaista vauhtia saanut päälle. Finaalissa jalat olivat aika tyhjät pitkälti välierän kirin takia, mutta kannatti se kiri siinä käyttää kuin jäädä finaalin ulkopuolelle, Kirmula mietti.

Oman stressitekijänsä pudotussprinttiin ovat Kirmulan mukaan tuoneet myös sekavat järjestelyt etenkin kartta- ja maastokuvauksen suhteen. Sprinttisuunnistuksessa on tärkeää, että kartalta ja maastosta on selvästi nähtävissä sallitut ja kielletyt kohteet.

– Aika paljon on ollut epäselvästi merkattuja kohteita. Merkintöjen pitäisi olla vieläkin selvempiä kun juostaan reipasta ylivauhtia. Tässä järjestäjät eivät ihan ole onnistuneet. Joka erän jälkeen tuntui olevan vähän sekavaa, mistä sai mennä ja mistä ei, ja kuka lopulta etenee jatkoon, Kirmula sanoi.

Miesten sprintin kärkikolmikko oli Sveitsin Matthias Kyburz, Uuden-Seelannin Tim Robertson ja Ruotsin August Mollen.

Kirmula oli ainoa finaalissa suunnistanut suomalainen. Akseli Ruohola juoksi Kirmulan kanssa samassa välierässä viidenneksi. Karsinnasta ensimmäisiin pudotuseriin suomalaismiehistä selvisivät myös Otto Kaario, Teemu Oksanen ja Touko Seppä.

Teini tyytyväinen uran ensimmäiseen välieräpaikkaan

Suomalaisnaisista Marika Teini ylsi ainoana välieriin, jossa tie nousi pystyyn viidennen sijan myötä. Teini oli tyytyväinen uransa ensimmäiseen välieräpaikkaan, eikä finaalipaikan saavuttaminen ollut realismia muiden juostessa kovempaa.

– Tässä lajissa suunnistuksen sujuvuudella ei oikein pysty paikkaamaan fyysisiä eroja. Yhden paremman reitinvalinnan olisin voinut välierässä ehkä tehdä. Ero kärkiryhmään syntyi vähän siitäkin, kun juoksukameramies kiilasi minun ja edellä menevien eteen. En usko, että ilman näitäkään olisin päässyt finaaliin, sen verran kovia kirinaisia omassa erässä oli, Teini myönsi.

Naisten pudotussprintin voitti Ruotsin Tove Alexandersson ennen Iso-Britannian Megan Carter Daviesia ja Norjan Andrine Benjaminsenia.

Karsinnan suomalaisnaisista selvittivät Teinin lisäksi Veera Klemettinen, Inka Nurminen, Kirsi Nurmi ja Venla Harju.

Maailmancupin avauskierros päättyy sunnuntaina sprinttiviestiin.

Tulokset, suunnistuksen maailmancupin knockout-sprintti 28.5.2022, Borås, Ruotsi

Naiset 

1) Tove Alexandersson SWE, 2) Megan Carter Davies GBR, 3) Andrine Benjaminsen NOR, 4) Lina Strand SWE, 5) Karolin Ohlsson SWE, 6) Hanna Lundberg SWE

Miehet 

1) Matthias Kyburz SUI, 2) Tim Robertson NZL, 3) August Mollen SWE, 4) Kasper Fosser NOR, 5) Martin Regborn SWE, 6) Miika Kirmula FIN, 7) Ralph Street GBR

Tulokset ja kartat IOF:n livesivuilta