Suunnistusliiton talous positiivinen vuonna 2021

Liittovaltuuston kevätkokous toteutettiin hybridikokouksena, jossa 1/3 oli läsnä ja 2/3 etänä Teams-yhteydellä.

Suunnistusliiton liittovaltuuston kevätkokouksessa 26.3.2022 hyväksyttiin vuoden 2021 tilinpäätös, joka oli 51 000 € positiivinen.

– Vuoden 2021 toimintaa rajasi edelleen koronapandemian erilaiset rajoitukset, mutta vaikutukset olivat pienemmät kuin edellisenä vuonna. Keväällä huhtikuun kilpailut vielä peruuntuivat, mutta tämän jälkeen kilpailutoiminta pääsi hyvään vauhtiin. Jukolan viesti pystyttiin myös järjestämään, vaikka siirto elokuulle varmasti vaikutti hieman pudottavasti osallistujamääriin. Suunnistusliiton tuloksen kannalta kilpailutuotot olivat aikaisempien vuosien tasoa vähäisempiä, mutta muilla osa-alueilla kertyi tasaisesti säästöjä budjettiin verraten. Yksi iso osatekijä säästöissä oli fyysisten koulutusten peruuntuminen tai siirtyminen verkkokoulutuksiin, taustoitti Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki tilinpäätöstä.

Merkittäviä sääntömuutoksia ja Suunnistusliiton uusi rakenne

Liittovaltuuston kokouksessa tehtiin myös merkittäviä sääntömuutoksia. Suunnistusliiton rakennetta muuttava viime vuoden ajan valmisteltu ehdotus hyväksyttiin enemmistön kannatuksella (Äänet – kyllä:18, ei: 1, poissa: 1 – 75% kannatus vaadittiin muutokseen). Sääntömuutosten myötä jatkossa Suunnistusliiton ylintä päätäntävaltaa käyttää joka neljäs vuosi kokoontuva seurojen kokous. Seurojen kokouksen välisenä aikana päätäntävaltaa käyttää kahdesti vuodessa kokoontuva seuraparlamentti, ja kolmannella päätöstasolla jatkaa nykyiseen tapaan liittohallitus.

Suunnistusliiton rakenteen muutokset

Suunnistusliiton uusi rakenne (pdf)

Muutosten taustalla on pyrkimys mahdollistaa seurojen osallistuminen nykyistä suoremmin liiton päätöksentekoon säilyttämällä kuitenkin edustuksellinen rakenne sekä alueellinen kattavuus huomioiden.

  • Sääntöjä on nyt muutettu, ja teimme tässä viimeisessä liittovaltuustossa isoja päätöksiä. Tästä muutostarpeesta on puhuttu jo pitkään, ja taustatyö on tehty hyvin. Päätetty malli on ainakin parempi kuin nykyinen, ja uskon tämän olevan eteenpäin menoa liiton toiminnassa, summasi liittovaltuuston puheenjohtaja Antti Ekonoja asiaa.

Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki toi kokouksen yhteydessä esiin myös ajankohtaisia asioita.

– Viime viikolla päättyneet hiihtosuunnistuksen MM-kotikisat Keminmaassa olivat suomalaisille menestys, ja suunnistuksen kevätkausi käynnistyy kahden viikon kuluttua Viaplay:llä televisioitavan Viestiliigan merkeissä. Nuorille on tarjolla uutta suunnistussisältöä Yle Galaxin tulevissa jaksoissa, ja kaikki Pysy kartalla -suunnistusjaksot ovat jo katsottavissa Yle Areenassa, tiivisti Ilomäki ajankohtaisista asioista.

-Lisäksi IOF on avaamassa erilaisia tapoja tukea poikkeuksellisessa tilanteessa olevia ukrainalaisia suunnistajia, ja tällä hetkellä pakolaisiksi joutuneita ukrainalaissuunnistajia on hyvä ottaa erittäin matalalla kynnyksellä mukaan myös suomalaisten suunnistusseurojen toimintaan,  jatkoi vielä Mika Ilomäki seuroja kannustaen.