Hiihtosuunnistuksen SM-sprintti ja -sprinttiviesti viikonloppuna Valkeakoskella

Valkeakosken Korkeakankaalla kilpaillaan 12.–13. helmikuuta hiihtosuunnistuksen SM-sprintti sekä -sprinttiviesti samoissa maastoissa kuin edellisen kesän Nuorten Jukola. Järjestelyistä vastaa Valkeakosken Haka.

Lauantaina kilpaillaan SM-sprintti noin vartin mittaisilla radoilla. Tämä tarkoittaa pääsarjoilla noin neljän kilometrin rypistystä. Nuorten sarjoissa sekä miesten ja naisten sarjoissa aamupäivällä hiihdetään karsinnat ja iltapäivällä finaali. Myös 35-vuotiaille ja vanhemmille järjestetään lauantaina kaksi kilpailua, joiden yhteisaika ratkaisee SM-sijoituksen. Lauantaille ilmoittautuneita on 467.

Sunnuntain sprinttiviesti on parikilpailu, johon on ilmoittautunut 167 joukkuetta. Kilpailussa on 6 osuutta vanhimpia ikäsarjoja lukuun ottamatta, joilla osuuksia on neljä. Joukkueiden välisiä hajontoja sisältävät osuudet ovat noin 10 minuutin mittaisia, jotka pari kiertää vuorotellen. Kilpailusta on siis tulossa hyvin nopeatempoinen ja menestyminen vaatii niin malttia kuin kykyä kovaan vauhtiin. Vanhimpien sarjat määräytyvät kisaparin yhteenlasketun iän perusteella ja siksi 80–150-vuotiaillekin on omat sarjansa 20 vuoden välein.

Nuoret ratamestarit Seeti Salonen ja Aaro Aho ovat suunnitelleet sekä reitinvalintakykyä että toteutuksen tarkkuutta vaativan uraverkoston ja radat. Hyvä lumitilanne on sallinut alkuperäisten suunnitelmien toteuttamisen. Uraverkosto muodostuu Korkeakankaan kunto- ja kilpaladuista sekä järjestäjien moottorikelkalla pohjustamista kapeista urista. Leveitä uria on käytössä noin 14 km, joilla voi hyödyntää luistelutekniikkaa. Suksiketteryyttä vaativia kapeita uria järjestäjä on ajanut maastoon noin 22 km. Niillä edetään tasatyönnöillä.

Kuluva talvi on luonut hienot olosuhteet hiihtokunnon kohottamiselle, ja veteraani-ikäisten aktiivisuus on poikkeuksellista. Lauantain kilpailuun on ilmoittautunut yli 80 70:n vuoden paremmalla puolen olevaa hiihtosuunnistajaa kokeneimman sarjan ollessa sekä miehissä että naisissa huima 85-vuotiaat. Siitä mallia meille jokaiselle!

Viimeisimmän pandemiatilanteen johdosta kilpailut voidaan läpikäydä melko normaaliin tapaan, mutta kilpailujärjestäjä on päätynyt tämänhetkisiä suosituksia tiukempiin vaatimuksiin tartuntojen ehkäisemiseksi. Lajina hiihtosuunnistus on kiitollinen myös pandemia-aikana, koska kontaktia tulee vähän. Viikonlopulle lupaillaan upeaa talvisäätä, joten kilpailut päästään hiihtämään hienoissa olosuhteissa. Kilpailun suojelijana toimii Valkeakosken kaupunginjohtaja Minna Uschanoff.

Kisajärjestäjän tiedote