SM-kilpailujen järjestäjävalintoja 2022-2025

Suunnistusliitto on myöntänyt suunnistuksen, hiihtosuunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen SM-kilpailujen järjestelyoikeuksia vuosille 2022-2025. Osaan haussa olevista kilpailuista ei ole löytynyt vielä järjestäjiä ja haku jatkuu.

HIIHTOSUUNNISTUS

Hiihtosuunnistuksen SM-sprintti ja sprinttiviesti 2023, Itä-Päijänteen Rasti (helmikuu -23)

PYÖRÄSUUNNISTUS

Pyöräsuunnistuksen SM-erikoispitkä 2022, Kuortaneen Kunto (2.10.2022)
Pyöräsuunnistuksen SM-keskimatka ja viesti 2023, Hämeenlinnan Suunnistajat (5.-6.8.2023)

SUUNNISTUS

Vuosi 2024:
SM-sprintti: Espoon Suunta
SM-pitkä: Joutsenon Kullervo ja SK Vuoksi
SM-keskimatka ja -viesti: Suonenjoen Vasama ja Suunta Jyväskylä
SM-yö: Pudasjärven Urheilijat
SM-erikoispitkä: Rasti-Jussit

Vuosi 2025:
SM-sprintti: Tampereen Pyrintö
SM-pitkä: Kangasala SK
SM-yö: Kouvolan Suunnistajat
SM-erikoispitkä: Lappeen Riento

Suunnistuksen SM-keskimatka vuodelle 2025 tulee uudelleen hakuun ja uusi hakuilmoitus julkaistaan helmikuun alussa. Samoin vuoden 2025 SM-viestille etsitään järjestäjää.

– Vuoden 2025 SM-keskimatkan kohdalla halutaan huomioida kilpailun hyödyntäminen ja  merkitys omien huippu-urheilijoidemme valmistautumisessa Kuopion MM-kisoihin. Siksi teimme päätöksen, että tämän kilpailun haku avataan uudelleen, valottaa liiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen ratkaisua.

Mahdollisesti vuoden 2025 SM-keskimatka voitaisiin toteuttaa myös jollain tapaa jaettuna kilpailutapahtumana eri ikäryhmien kesken.

– Kilpailun toteutukseen voi tarjota viime vuosista poikkeaviakin vaihtoehtoja, esimerkiksi R1- ja R2-kisojen jakamista sopivalla tavalla, jos siihen ilmenee tarvetta tai löytyy hyviä mahdollisuuksia. Pääpaino on löytää relevantti maasto palvelemaan myös MM-kisoihin valmistautumista. Aikanaan hakuilmoituksesta selviävät eri vaihtoehdot toteutukseen, ja samoin pyrimme huomioimaan kansainvälisen kalenterin mahdollisimman hyvin mm. MC-kilpailujen ajankohtien osalta, kertoo Saarinen.

Osaan kilpailuja tuli hyvin hakemuksia, mutta joihinkin vain muutamia tai ei yhtään.

– Suunnistuksen SM-kilpailujärjestäjiksi tuli melko mukavasti hakemuksia, mutta ei kaikkiin tapahtumiin sielläkään. Joillekin matkoille taas oli useampi hyvä hakija. Tulevaisuudessa on hyvä kehittää SM-järjestelmäämme entistä toimivammaksi sekä urheilijoiden että järjestäjien näkökulmasta. Miten saataisiin esimerkiksi SM-sprinttiviesti kiinnostavammaksi kilpailuksi järjestää ja onko tarvetta esim. KO-sprintin SM-kilpailulle jossain vaiheessa ainakin 21-sarjojen osalta, pohtii Timo Saarinen.
– Kansainvälinen kilpailukalenteri ja perinteiset tapahtumat asettavat omat haasteensa, mutta lähtökohta on, että aina pyrittäisiin saamaan huiput viivalle SM-kisoihin.

Muiden suunnistuslajien SM-kilpailuja vuosille 2023-2025 on vielä runsaasti vailla järjestäjää ja näiden osalta on käynnissä jatkuva haku.

Lisätiedot: Timo Saarinen, p. 040 5198699 (timo.saarinen(a)suunnistusliitto.fi)