Suomen naiset neljänneksi nuorten MM-viestissä

Nuorten MM-kilpailut Turkissa päättyivät perjantaina viesteihin. Suomen naisten joukkue suunnisti viestin sijalle neljä ja miesten joukkue yhdeksänneksi. Ruotsi otti tuplamestaruuden.

Suomen naisten joukkueen avaaja Maria Määttänen tuli vaihtoon sijalla 15, 3:28 kärjessä vaihtanutta Tanskan joukkuetta perässä. Toisella osuudella Salla Isoherranen nosti joukkueen sijalle 11. Ankkuriosuudella Ida Haapala juoksi osuuden toiseksi nopeimman ajan ja nosti joukkueen loppusijalle 4.

Ruotsi suunnisti naisten viestin voittoon ankkuri Hanna Lundbergin tykkijuoksun avulla. Lundberg nosti joukkueen ankkuriosuudella neljänneltä sijalta ja 1:46 takamatkalta voittoon yli 2 minuutin erolla. Hopealle suunnisti Unkari ja pronssille Tšekki.

Myös miesten viestin voitti Ruotsi, joka nousi johtoon toisella osuudella Viktor Svenskin ylivoimaisella suorituksella. Hopeajoukkue päivän kilpailussa on Unkari ja pronssia juhli Sveitsi.

Suomen Aarni Ronkainen ja Tšekin Jakub Chaloupsky onnistuivat ottamaan avausosuudella selkeän kaulan seuraaviin joukkueisiin. Toisen osuuden Topias Arola päästi ankkuri Jonny Donnerin matkaan viidennellä sijalla, noin kaksi minuuttia kärjen perässä. Maaliviivan Suomen joukkue ylitti sijalla 9, 7:45 voittajaa perässä. Donner sai pikakomennuksen ykkösjoukkueen ankkuriksi Touko Sepän sairastuttua.

Kaikesta varovaisuudesta huolimatta, sairastumiset piinasivat Suomen joukkuetta isomminkin. Koko 12 hengen joukkueesta viisi suunnistajaa sairastui kisaviikon aikana.

Nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn summasi MM-kisojen olleen Suomen kannalta aluksi lupaavat, mutta esimerkiksi sairastumisten myötä osa sijoituksista jäi odotettua heikommiksi.

– Tyttöjen osalta ollaan hyvässä vauhdissa ja hyvin lähellä oli, että joka matkalla olisi tullut menestystä, mutta taidollisesti asiat ei sujuneet niin kuin pitää. Kokonaisuudessaan tyttöjen tilanne näytti hyvältä, mutta keskinkertaisella suorituksella ei pärjää, eikä pidäkään pärjätä. Huippuonnistumiset jäi tekemättä.

Touko Seppää lukuun ottamatta miesten puolella takamatkaa kärkimaihin on Örnin mukaan niin fyysisesti kuin taidollisesti. Samaan hengenvetoon Örn toteaa tämän vuoden nuorten MM-kilpailujen olleen kovatasoisimmat koskaan.

– En ole koskaan ollut näin kovatasoisissa JWOC-kisoissa. Oli huomattavaa, että koskaan aikaisemmin ei ollut sellaisia urheilijoita mukana, jotka ovat jo menestyneet aikuisissa ihan kunnolla. Nyt niitä oli lukuisia ja monen maan joukkueissa.

Tulokset – Suunnistuksen nuorten MM viesti 10.9.2021, Turkki

Naiset: 1) SWE 96:57 (Tilda Ostberg, Petrina Costermans, Hanna Lundberg), 2) HUN 99:16 (Boglarka Czako, Viktoria Mag, Csilla Gardonyi), 3) CZE 100:49 Michaela Dittrichova, Lucie Semikova, Marketa Mulickova, 4) FIN 102:01 (Maria Määttänen, Salla Isoherranen, Ida Haapala), 5) SUI 102:19 (Corina Hueni, Hotz, Lilly Graber), 6) FRA 102:31 (Lucie Lataste, Cecile Calandry, Perrine Toussaint)

Miehet: 1) SWE 104:14 (Noel Braun, Viktor Svensk, Axel Elmblad), 2) HUN 105:51 (Peter Nagy, Zoltan Bujdoso, Ferenc Jonas), 3) SUI 107:06 (Pascal Schmid, Pascal Schaerer, Florian Freuler), 4) NOR 108:10 (Tobias Alstad, Kornelius Kriszat Lovfald, Isak Jonsson), 5) RUS 108:11 (Dmitrii Stepanov, Ilya Malygin, Mark Tutynin), 6) DEN 109:52 (Linus Agervig Kristiansson, Jacob Steinthal, Soren Thrane Odum, …, 9) FIN 111:59 (Aarni Ronkainen, Topias Arola, Jonny Donner)

Kaikki tulokset